Hírek

Különleges égi jelenségek augusztusban

 

Augusztusban két érdekes asztrológiai jelenséget figyelhetünk meg. Az egyik egy fényszög alakzat, amelyet Yodnak, vagy más néven az Isten/Sors ujjának is nevezünk. A másik a hónap közepétől irányt váltó Uránusz.

 

 

Sok asztrológust megoszt a Yod figyelembevétele, aminek az az alapja, hogy a fejtések során kevesen foglalkoznak az inkonjunkciók, vagyis kvinkunxok létével. Pedig nagyon nagy hatásuk van a 150°-oknak, és ebből kifolyólag azok az alakzatoknak is, amelyeket alkotnak.

 

A yod a héber ábécé legkisebb betűje, melynek jelentése (nyitott) kéz, vagy Isten keze. Az asztrológiában Isten ujjának is szokták nevezni, mert maga a fényszögmintázat olyan háromszöget alkot, amelyben két 150° és egy 60°, azaz két kvinkunx és egy szextil található. A bolygó lényegében, amire az ujj mutat, a háromszög csúcsa lesz. Ezt a bolygót fogják közre a társai két kvinkunxszal, és a háromszög alapja az egymással szextilt bezáró bolygók.

 

Abból a szempontból találó az elnevezés, leginkább a Sors ujja definíció, hogy a kvinkunxok mindig garantálnak valamilyen sorszerűséget a horoszkópban. Legyen szó éves előrejelzésekről vagy születési horoszkópokról, olyan eseményeket jelez elsődlegesen, amelyek a külvilágból érkeznek felénk. Ez is megkülönbözteti a kvinkunxot a többi fényszögtől, mert nem annyira lelki tulajdonságokat vagy ilyen irányú változásokat mutat. Ahol a kvinkunx megjelenik, az a dolog, amit jelez, több mint valószínű, hogy bekövetkezik életünkben. Óriási erejű fényszög.

 

 Budapest, 2020. augusztus 12.:
 

 

Hatását tekintve inkább negatív, kényszerítő ereje van, viszont megvan az a sajátossága, hogy ha együtt tudunk vele mozdulni, akkor egy meglévő rossz folyamatból kivezethet minket. Van benne valamilyen szaturnuszi hatás, mert a lezárásokon keresztül új utakat nyithat meg. A Yod alakzat annyival komplexebb egy kvinkunksznál, hogy a háromszög csúcsán álló bolygót két irányból éri támadás a kvinkunxokkal, és emiatt igen nehéz helyzetbe kerül.

 

Augusztus 9-étől indul a teljes Yod, amelyet a Bakban álló Jupiter‒Plútó‒Szaturnusz alkot, úgy, hogy 150°-kal érinti kezdetben az Oroszlán Napot, később a Merkúrt is. A másik oldalon a Halak Neptunusz alkot 150°-ot a Nappal. A Bakban álló három bolygó és a Neptunusz között pedig ott lesz a szextil, azaz a 60°.

 

Milyen eseményeket tartogathat ez a fényszögtalálkozás számunkra? A rend és a törvény tiszteletére fogja tanítani az Oroszlán Napot a Bakban álló Jupiter‒Plútó‒Szaturnusz trió. Mind a két jegy hajlamos a tekintélyre, de a Bak ebben erősebb, az Oroszlán inkább uralkodni szeret, de ezzel a három bolygóval szemben nem sok esélye van. Mivel a Plútó, a transzformáció bolygója is érintett, így garantált a mély átalakulás az elkövetkezendő hetekben, melyeket szaturnuszi lezárások és sorszerűségek kísérhetnek. Ezek erejét emeli a Jupiter. Mindenképpen fordulópontokat mutatnak, különösen azoknak az életében, akik születési képletében megérint egy-egy személyes bolygót ez a minta. A másik oldalon az uralmi helyzetben álló Halak Neptunusz, amely szintén kvinkunxot ad a Napnak, először illúziót mutathat, amelyről viszonylag hamar kiderül, hogy nem az, aminek látszik. Éppen ezért óvatosságra és elővigyázatosságra int ez a fényszög, nehogy csalás áldozatai legyünk a napokban. A Nap‒Neptunusz kapcsolat miatt, felmerül az áldozatiság kérdése, melyre mind a Plútó, mind a Szaturnusz a másik oldalon rásegíthet. Ha nem is tudunk mindent elkerülni a kvinkunxok sorszerűsége miatt, azért az is sajátossága ennek a fényszögnek, hogy ad időt a változtatásra. És sok esetben ez is a helyes út, mert a régi átgondolására és az új megtalálására sarkall bennünket. A Bak trióját és a Halak Neptunuszát összekötő szextil is oldja a feszültséget, mert a szextileknek van egy olyan tulajdonsága, hogy segítik az újításokat. A Bak kitartását, komolyságát és szilárdságát jól erősíti a Halak intuíciója és kiegyensúlyozza az érzékenysége. A szextil harmonikus alaptermészeténél fogva, e két jegy pozitív tulajdonságait ötvözi. Miután augusztus 12-e körül csatlakozik a Merkúr is a Naphoz az Oroszlánban, így fokozottabban érintett lesz minden, ami az információkhoz vagy kommunikációhoz kapcsolódik. A Merkúrnak nagyon sok jelentése van, ebben az időszakban olyan híreket kaphatunk, melyek lerántják a leplet valamiről (Neptunusz) és kiderül az igazság (Szaturnusz, Plútó).

 

A másik fontos jelenség, hogy az Uránusz pontosan augusztus 20-án vált tolató mozgásba és ez év végéig így is marad. A Földről nézve úgy tűnik majd, hogy visszafelé halad a zodiákuson. A retrográd bolygók egyik sajátos tulajdonsága az ismétlés. Maga a retrográd minőség nagyon szaturnikus, olyan, mintha egy kicsit a Szaturnusz hatása érződne a visszafelé mozgó bolygón. Lassít, ismételten előhozza a témájából fakadó megoldandó feladatokat.

 

Mivel az Uránusz a Bikában tartózkodik jelenleg, így az anyagiak terén számíthatunk változásokra és átalakulásokra. Nehezen összeegyeztethető a szabadságcentrikus Uránusz a stabil, megbízható Bikával. Éppen ezért tanít az Uránusz Bika rugalmasságra és megújulásra. Új alapokra kell helyezni az anyagiakat és a biztos tartalékainkat. A szaturnuszi téma abban fog megnyilvánulni, hogy ismét terítékre kerülnek a reformok és az esetleg régóta halogatott döntéseink. Az anyagiakon túl ott, ahol az életünkben eddig csak elhúztuk a változtatások megkezdését, nem engedtük be az újat, biztos, hogy új kapuk fognak megnyílni, de semmiképpen nem túl gyorsan, ez a retrográd minőség sajátossága.

 

Somogyi Kitti

www.asztroveritas.hu

 


2020. 07. 27.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.