Hírek

Masszírozással az artrózisos fájdalom is enyhíthető

Aki két hónapon át, heti egy alkalommal masszíroztat, annak – legalábbis rövid időre – enyhülnek ízületi kopás okozta fájdalmai, és az érintett ízületek mozgathatósága is javul.

 

A Durham Egyetem (USA, Észak-Carolina állam) kutatóinak kísérletében kétszázan vettek részt. Egyharmaduk nyolc héten át egyórás, klasszikus masszázsban részesült, a csoport másik harmadát nem masszírozták rendesen, lényegében csak enyhe, simogatással felérő érintésekkel „kezelték”, a harmadik csoport tagjai pedig nem kaptak sem valódi, sem „placebo” masszázst. Két hónap múltán minden pácienst egy másik csoportba osztották be, hogy végül mindhárom csoport tagjai kapjanak valódi és „placebo” masszázst, illetve csak szokványos orvosi kezelést. Minden páciens rendszeresen kérdőívet töltött ki, amelyen értékelnie kellett fájdalmainak intenzitását, ízületeinek merevségét, illetve mozgékonyságát.

 

A mérések során egyértelműen kiderült, hogy mindössze nyolcheti masszírozás hatására – a másik két csoporttal összevetve – mindenkinek jelentősen javult az állapota. A pozitív hatások egy év múlva is érezhetők voltak, bár a kezelés folytatásának hiányában további javulás nem volt tapasztalható.

tgym
2019. 04. 28.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.