Hírek

Meghűlés és influenza – a HKO eszköztára

Védjük ki a meghűlést és az influenzát a hagyományos kínai orvoslás segítségével! Egész testünket átjáró meleg és energia – ebben segít a hagyományos kínai orvoslás, amely a hideg évszakban is képes átsegíteni szervezetünket a megpróbáltatásokon, hogy feltöltődve és egészségesen várjuk a tavasz beköszöntét.

 

 

Csikorgó hideg, nyirkosság és napfényhiány. Ez a pihenés, az elcsendesedés, a befelé fordulás időszaka, amikor a természet is megpihen, és az embert is lelassulásra, befelé figyelésre inti. Az állatok közül több faj téli álmot alszik, az ember szervezete is „takaréklángon” működik. Az anyagcsere lelassul, aluszékonyabbá válunk. Utóbbi oka, hogy ezekben a hónapokban csökken a nappalok hossza, gyakran borult, szürke az égbolt, testünkben több melatonin termelődik.

 

A hagyományos kínai orvoslás (hko) is tekintettel van az évszakonkénti változásokra. A hko nem pusztán betegségeket gyógyít, sokkal inkább az egyén testének, lelkének és szellemének aktuális állapotát igyekszik harmonizálni, és az esetleges egyensúlyhiány megszüntetésére törekszik. A hko elméletének központi eleme a csi, amely a testben láthatatlan életenergiaként áramlik.

 

Ha a csi áramlása harmonikus és egyenletes, egészségesek vagyunk. Ha pang vagy valahol nagyon legyengül, levertté válunk, ellenálló képességünk és fizikai teljesítményünk csökken, és megbetegszünk. A kínai természetfilozófiában a tél jin évszak, a sötétség, a hideg és az inaktivitás ideje, valamint a víz elemhez kötődik, a víz pedig főként a vese és a húgyhólyag funkciókörökkel áll kapcsolatban.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 02. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.