Hírek

Megszívlelendő információk, egy patológus levele:

Ahogyan néhányan emlékezhetnek rá, amikor én a Californiai Egyetem patológus professzora voltam San Diegoban, akkor egyike voltam azon első virológusoknak, akik a korona vírusokkal foglalkoztak a 70-es években. Elsőként mutattam ki és határoztam meg a korona vírus génjeinek számát. Azóta folytattam a koronavírus témát, és tanulmányoztam a korona vírusoknak különböző állati forrásokról humán populációra történő terjedését (SARS, MERS).
A betegségnek az USA-ban való elterjedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések csak valószínűséget mutatnak, annak megfelelően, hogy elégtelenek a világból származó adatok, de most a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a széleskörű elterjedése március, április közepén, végén várható.
Itt közlöm az általam jelenleg is végrehajtott megelőző és védekező intézkedéseket, amelyeket most teszek és amelyeket tenni is fogok. Ezek ugyanazok a megelőző eljárások, amelyeket jelenleg az influenza szezonban alkalmazok, kivételt képez a maszk és a gumikesztyű.


Ezek a következők:
- Ne legyen kézfogás. Helyette öklözés, könyök összeütés, enyhe meghajlás, stb.
- Hajlított ujjízületekkel (kéz ökölben) érintsük a villanykapcsolókat, a lift gombjait stb. Tankolásnál az üzemanyagtöltőt papírzsebkendővel, papírszalvétával, vagy műanyag egyszer használatos kesztyűvel fogjuk meg. (Vagy bízzuk a benzinkutasra. A fordító). Az ajtókat ököllel vagy könyökkel nyissuk, ne fogjuk meg a kilincset vagy fogantyút, ha csak egy mód van rá. Különösen fontos ez toilettek, posta-és egyéb hivatalok esetében.
- Használjunk fertőtlenítő kendőt, töröljük le a bevásárló kosarak fülét, a bevásárló kocsik fogantyúját, és ha van, a gyerek ülést és annak fogantyúját is.
- Mossunk szappannal kezet 10-20 másodpercig, és/vagy használjunk egy 60%-nál magasabb alkohol alapú kézfertőtlenítőt minden esetben, ha bármilyen aktivitásból hazaérünk, minden olyan helyről, ahol más emberekkel együtt lehettünk.
- Tartsunk egy-egy palack fertőtlenítő oldatot elérhető helyen az otthonunk minden bejáratánál. Hasonlóképpen tartsunk egy másik palackot az autóban, annak érdekében, hogy ha bármilyen eszközt (kormány, sebváltó) megérintünk, és közvetlen utána nem tudunk kezet mosni, akkor ezt alkalmazzuk.
- Ha lehetséges köhögjünk és tüsszentsünk eldobható kendőbe vagy papírzsebkendőbe, és a papírzsebkendőt rögtön dobjuk valami gyűjtőbe. Ha erre nincs mód, mert például olyan hirtelen jön a köhögési inger, akkor a könyökhajlatba köhögjünk és ne a kezünkbe, ezzel ugyanis a következő pillanatban valamit meg fogunk fogni. Viszont ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a ruhán a fertőző ágens (a vírus) egy hétig is fertőzőképes maradhat.

 

Amiket vásároltam és tároltam előkészület gyanánt pandémia esetére az USA-ban:

Latex vagy nitril latex egyszer használatos kesztyűket vásárláshoz, tankoláshoz és más olyan tevékenységekhez, amelyek során kapcsolatba kerülhet az ember fertőzött tárgyakkal. Megjegyzendő, hogy a fertőzés a köhögés és tüsszentés nagy cseppjeivel terjed. Ez azt jelenti, hogy maga a levegő nem fertőzheti meg az embert. Olyan felület azonban, ahol az említett cseppek megtapadhatnak körülbelül egy hétig fertőző maradhat.
Minden, ami egy fertőzött emberrel kapcsolatba kerül, az gyakorlatilag egy hétig fertőzöttnek tekinthető, és fertőz is. A vírus az különböző tárgyak felületén van, és így nem jöhet létre fertőzés, csak ha valaki direkt és egyenesen az arcunkba köhög vagy tüsszent. Ez a vírus kizárólag a tüdő sejtekhez kötődő receptort tartalmaz, így csak a tüdőt fertőzi meg. A fertőzés egyetlen lehetséges útja az orron vagy a szájon keresztül, illetőleg a kéz segítségével, vagy ha ráköhögés útján ezeken keresztül fertőződik meg az ember.
Sebészeti maszkokat is alkalmazok, azonban csak abból a célból, hogy saját magam ne nyúljak az arcomhoz vagy a szájamhoz. Fontos tudni, hogy naponta körülbelül 90-szer nyúlunk az orrunkhoz és a szájunkhoz, anélkül, hogy ezt tudnánk. A vírus csak ezen keresztül tud fertőzni, mert tüdőszövet specifikus. A maszk tehát attól nem véd, hogy ha ránk köhögnek vagy ránk tüsszentenek, akkor ne juthasson be vírus az orrunkba vagy a szájunkba. Attól azonban véd, hogy távol tartsuk saját magunkat a szájunktól és az arcunktól.
Szerezzünk be kézfertőtlenítőt és latex vagy latex nitril egyszer használatos kesztyűket, méghozzá a családnak megfelelő nagyságúakat. A kézfertőtlenítő alkohol alapú legyen és legkevesebb 60%-nál magasabb alkoholtartalmú. Szerezzünk be cink tartalmú szopogató tablettákkat. Ezekről a tablettákról bizonyították, hogy hatékonyan blokkolják a koronavírus és más vírusok szaporodását a torokban és a nasopharynxban. Használjuk ezeket a szopogatós tablettákat bármilyen vírusfertőzés vagy megfázás kezdeti tüneteinél. Naponta néhány alkalommal - legjobb hanyatt fekve, lassan szopogatni, hogy a torokban és a nasopharynxban összegyűljön egy kis folyadék a tablettából. Pl. Cold Easy tabletta, azonban van jó pár másféle is.

Remélem, ahogy nagyon sokan mások is, hogy ez a pandémia (világjárvány) észszerű keretek között lesz tartható, AZONBAN én személyesen nem hiszem, hogy így lesz. Az EMBER még soha nem találkozott ezzel a kígyóhoz társult vírussal ezelőtt, és ezért nem rendelkezünk semmi védekező mechanizmussal ellene. Világszerte óriási erőfeszítések történnek, hogy megértsük ennek a vírusnak a molekuláris és klinikai virológiai tulajdonságait. Már eddig is hihetetlen mennyiségű molekuláris, genomikai, strukturális és virulenciával kapcsolatos ismeret halmozódott fel ezzel a vírussal kapcsolatban. Azonban semmilyen gyógyszer, semmilyen vakcina nem létezik jelenleg, amely képes lenne megvédeni minket, vagy korlátozhatná a fertőzés terjedését közöttünk. Jelenleg csak tüneti támogatás alkalmazható a vírusfertőzés esetében.
Remélem, hogy ezek a személyes gondolatok segítséget fognak nyújtani ebben a potenciálisan katasztrofális világjárványban.

Sok szerencsét MINDNYÁJUNK-nak!

JIM James Robb, MD FCAP


2020. 03. 21.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.