Hírek

Melyik maszk hatásos?

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

 
A Kalifornia Egyetemen (Davis) dolgozó kollégáktól most megjelent Nature (Scientific Reports) cikk alapján bizonyos, hogy az új, nem használt sebészi maszkok, mint amilyen a zárt KN95, feltehetőleg a szellőztetett N95, illetve a papír kéztörlőből készített maszk csökkentik csak jelentősen részben légúti mikrométeres részecskék kibocsátását köhögés, beszéd vagy szájon át való légzés kapcsán, míg házi készítésű szövet maszkok részecske kibocsátása - valószínűleg a folyamatosan foszló szennyezett rost darabok miatt - jelentősen emeli vagy sokszorozza a szövetből eredő, így légúti fertőzés esetén feltehetőleg fertőzött mikronos részecskék kibocsátását is, ámbár a fertőzöttséget itt nem vizsgálták!
 
Rágás közben viszont, mint amilyen a rágógumizás, egyik maszk sem hatásos részecskék szűrésére az orrlégzés miatt (közlemény 2-es ábrája, D panel)!
 
Még vírus, gomba, baktérium, etc... tenyésztési vizsgálatok hiányában is, mivel egészséges személyeket vizsgáltak, ezen eredmények azt sugallják, hogy akár tiszta, akár frissen mosott, de leginkább az otthon készített szennyezett pamut maszkokból származó rostrészecskék aeroszolos terjedése egy járványt erősítő tényező is lehet minden vizsgált légzésforma esetében. Az is szembetűnő, hogy a maszkok és távolságtartás miatti hangosabb, mellkasi nyomás fokozással képzett erőltetett beszéd a maszkok légúti részecskéket szűrő hatását is közömbösítheti, amire példa a super-emitter kísérleti alany (M6) esete. A kelme maszkok viselése kifejezetten sok részsecskét bocsatott ki minden vizsgált légzés típusnál (közlemény 2-es ábrája), ami egy káros járványügyi tényező lehet minden légúti fertőző ágens esetében!
 
 
A Nature SciRep ezen közleménye alapján az egyre búrjánzó, kilégzés és levegő kiáramlás közben mikrorostokra foszló szövet maszkok viselése az adatokat továbbgondolva egy járványt súlyosbító körülmény is lehet. Az is világos, hogy a rágógumizás, illetve az azzal együtt járó orrlégzés csaknem olyan hatásos vírus terjedést csökkentő módszer lehet, mint akár a zárt, akár a szellőző sebészi maszkok folyamatos viselése! Egy egyszerű papírtörlő vagy papírzsebkendő használata szintén hatásos lehet beszéd és légzés esetén légúti részecskék visszatartására.
 
Zseniális a cikk, az itt vizsgált egészségesekről tovább lehet mozdítani az adatokat fertőzőkre!
 
 
https://doi.org/10.1038/s41598-020-72798-7
 
 

László G. Boros, M.D.

Professor of Pediatrics (Endocrinology & Metabolism)

University of California Los Angeles - UCLA School of Medicine

Los Angeles, California, U.S.A.


2020. 10. 02.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.