Hírek

Mennyi vizet igyunk naponta?

Lapunk karácsonyi fesztiváljának egyik legmeghökkentőbb és legnagyobb vitát kiváltó előadása Boros G. Lászlóé, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem professzoráé volt, aki arra a kérdésre válaszolt, mennyi vizet igyunk naponta ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. 

 

 

 

Nagy érdeklődés előzte meg a XXII. Ezoterikus Karácsonyi Fesztivál sztárelőadójának a pódiumra lépését, mert már előadása címe is kissé provokatívan hangzott: „Szükségtelen vízfogyasztás – elázott egészség”. Amikor mindenhonnan azt halljuk, hogy elegendő vizet kell fogyasztanunk az egészségmegőrzéshez, akkor jön egy biokémikus orvos, egyetemi tanár, és azt mondja, hogy túl sokat iszunk?

 

Lapunk rendszeres olvasói valószínűleg már tudják, hogy az energiát, az ATP-t a sejtjeinkben úgynevezett nanomotorok termelik, amiket a hidrogénatomok forgatnak, és ha a hidrogénatom helyett annak nehéz izotópja, a deutérium kerül a nanomotorba, akkor megrongálja. A szervezetnek több szűrőrendszere is van a deutérium kivédésére, de ha túl sok a deutérium, akkor nem bírnak el vele, és a nanomotorokba kerülve előbb a mitokondriumot, azután magát a sejtet teszi tönkre. Boros G. László is úgy látja, ez az egyik legfőbb okozója a betegségeknek és a túl korai öregedésnek. De hogy jön ehhez a vízfogyasztás?

 

A professzor előrebocsátotta: ő, aki ketogén életmódot és étrendet folytat – vagyis tápláléka nyolcvan százaléka természetes körülmények között tartott állatokból nyert hús és zsír, a többi kevés zöldség, illetve még kevesebb szezonális gyümölcs –, naponta átlagosan 1,1 liter vizet „eszik” meg zsír formájában. Szervezetünk, sejtjeink, mitokondriumaink működésének alapvető feltétele a folyamatos víztermelés, ami nem is kevés! Száz gramm zsírból 110 gramm víz keletkezik a sejtekben, míg szénhidrátból körülbelül csak ennek a fele. Nem véletlen, tette hozzá a professzor irodalmi adatokat idézve, hogy sok sivatagi állat nagy zsírtartalékkal rendelkezik. Ezt az anyagcserénk által
folyamatosan forgatott vizet azonban, amit a nanomotorok az őket megforgató hidrogénből, sejten belüli oxigénből, illetve az ATP szintézise során keletkező belső vízből termelnek, soha nem látjuk, mert ezt a szervezet azonnal vissza is forgatja, felhasználja, még a mitokondriumok Krebs– Szent-Györgyi-ciklusán belül, ezzel a belső víz azonnal vissza is kerül a biokémiai körfolyamatainkba. Ez azonban biológiailag szűrt, lehetőleg deutériummentes, tiszta, élővíz kell legyen.

 

A professzor egy kis számításra hívta hallgatóságát. Az emberi szervezetben nyugalmi állapotban percenként körülbelül 70 gramm ATP bomlik le és termelődik, de jelentős izommunka esetén ez akár fél kiló is lehet! A sportolók egyetlen nap alatt akár a saját testsúlyuknak megfelelő mennyiségű ATP-t termelnek és bontanak le. Átlagos életforma mellett csak az ATP termelődése során 8,9 liter víz keletkezik a szervezetben, sportoláskor ennél is jóval több!

 

A mátrix nanomotorok protonokat (H+) továbbító modellje viszont egy ennél jóval nagyobb számot ad. Egy nanomotor „alapjáraton” 3 ezret forog percenként, de a 10-12, protonokat kötő helye miatt 30 ezer protont pumpál át a mitokondriális mátrixmembránon. Egy mitokondriumban a sejtkutatók elektronmikroszkópos számításai szerint körülbelül 320 ezer nanomotor van, és egyetlen sejt körülbelül 1000-2000 mitokondriumot tartalmaz, ami persze függ attól, milyen sejtről van szó. Egy hetvenkilós embernek körülbelül 70 trillió sejtje van, de ezek nem mindegyike energiatermelő, csak körülbelül ezek fele, így általában 35 trillió sejttel számolnak a biokémikusok. Vegyünk tehát 35 trillió sejtet, szorozzuk be a mitokondriumok számával, és azt a nanomotorok számával! Ha hozzávesszük, hogy a nanomotor minden teljes fordulattal tíz protont pumpál át, akkor kiszámítható, hogy ezalatt mennyi élővíz termelődik a protonok oxidálása, újbóli felhasználása során. A professzor a megdöbbentő végeredményt is elárulta: a számítások szerint átlagosan naponta 7231 liter vizet termel a saját szervezetünk! És ennyi élővizet el is használ.

 

Az ereinkben 5-6 liter vér kering, amit a szív percenként átlagosan hatvanszor pumpál át – vagyis éppen 7200 liter folyadékot továbbít naponta. Ez megegyezik azzal, amennyi élővizet a szervezet ketogén táplálkozás mellett megtermel és felhasznál, láthatatlanul forgatva azt egész életünk során. Ezek szerint vérpályáink és sejtszintű anyagcserénk, azaz sejtjeink belső tereiben a mátrix víz keringése egyensúlyban van, illetve kell legyen! Az élővíz ilyetén mennyiségére utal is Jézus a szamaritánus asszonnyal való beszélgetése során (János 4:14) a professzor szerint.

 

 

Végül is akkor mennyi vizet igyunk?

Boros professzor szerint az egészséges szervezet megbízhatóan jelzi, mikor mennyi folyadékra van szüksége. A legtisztább, biológiai élő vizet a szervezet a természetes zsírokból tudja termelni, ezért álláspontja szerint az elegendő és jó minőségű zsír és fehérje fogyasztása mellett kevesebb vízre van szükség. Az is fontos, hogy a szomjunkat ne egyéb folyadékokkal oltsuk – például alkohollal, ami dehidrálja a szervezetet –, hanem jó minőségű, deutériumban szegény ivóvízzel, amilyet a szervezet maga is igyekszik megtermelni és visszaforgatni a maga számára. Ha így teszünk, nem terheljük fölöslegesen folyadékkal és deutériummal a kiválasztó rendszert, ugyanakkor biztosítjuk szervezetünk szükségleteit is. Szívünk, légzésünk, mellkasunk mozgása, illetve anyagcserénk hozzávetőlegesen 200 ezer köbméter folyadékot „pumpál” egy átlagosan 75 évet felölelő élettartam alatt. Budapestnél a Duna átlagos, 2,350 m3/másodperces vízhozamát tekintve kb. másfél perc alatt folyik le annyi víz a Dunán, amennyi a mai átlagos emberi élethez szükséges megforgatott élővíz mennyisége, mindez nyugalomban.

 

A vízigényt természetesen sok tényező befolyásolja, elsősorban a táplálkozás, az időjárás, a fizikai aktivitás, az életkor és még sok egyéb tényező, de aki odafigyel szervezete jelzéseire, a szomjúságra, az megbízhatóan el tudja dönteni, mikor és mennyi vízpótlásra van szüksége a szervezetének.

 

 

 

 

 

 

Z. Sz.
2019. 01. 25.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.