Hírek

Mennyire veszélyes az izocukor?

2017. október 1-től az Európai Unió korlátlan mennyiségben engedélyezi az iparilag előállított élelmiszerekben az izocukor használatát. Ez a cukorfajta a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) keveréke, amelyet kukoricából, búzából és burgonyából állítanak elő enzimek segítségével. 

 

Édesipari termékeket, pékárut, gyümölcspépeket, lekvárokat, gabonaipari és tejtermékeket, gyümölcs- és zöldségkonzerveket édesítenek vele. Az izocukor izo-glükóz, glükóz-fruktóz szirup, illetve fruktóz-glükóz szirup néven is szerepelhet az élelmiszerek csomagolásán – attól függően, hogy melyik cukorfajtából tartalmaz többet. A fruktóz édesebb a kristálycukornál, így ebből kevesebbet kell tenni az adott termékbe, illetve a gyártók főként a magasabb fruktóztartalmú izocukrot részesítik előnyben.

 

Ráadásul az izocukor előállítása sokkal olcsóbb, mint a cukorrépából előállított kristálycukoré. A fruktóz használata azonban nem veszélytelen, mert hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség és a zsírmáj kialakulásához. Ugyanakkor megemeli a vérben a káros hatású trigliceridek és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Eddig az élelmiszeripar nem használt magas fruktóztartalmú izocukrot, de a szakértők és a fogyasztóvédők attól tartanak, hogy az élelmiszeripar ezzel az olcsó cukorfajtával hamarosan az eddig felhasznált cukormennyiség 20-40%-át fogja helyettesíteni. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az izocukor csak akkor válik veszélyessé, ha egészségtelen életmóddal társul: tehát túl keveset mozgunk és túl sok készételt, illetve üdítőitalt és édességet fogyasztunk. Aki változatos, főként természetes alapanyagokból frissen elkészített ételeket eszik és tartózkodik az üdítőitaloktól, az édességektől és a finomított szénhidrátoktól, jelentős mértékben csökkentheti kockázatát.

 

tgym
2018. 07. 02.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.