Hírek

Mérgező italunk: a tej

Az ilyen címekre szoktak a Facebookon sutyerákok az oldalamra piszkítani szerintük szellemes kommentekkel, hogy „Höhö, na persze”, meg hogy ne már egy programozó-cihológus mondja meg nekik a tutit. Van ám azonban úgy, hogy nem a cím provokatív, hanem maguk a tények. A tudós csak tolmácsolja a kutatási eredményeket. A Föld se volt mindig gömbölyű, és a fény se hajlott el mindig a görbült térben. De ami azt illeti, a tej sem volt mindig úgy hirdetve, mint az élet és egészség forrása.

 

 

1910-ben az Amerikai Orvosok Szövetsége fődíját nyerte el egy tejellenes plakát, amelyen az asztalon egy szennyezett tejjel teli tál mellett hever még egy feldöntött italos üveg, s mindezek felett egy csontváz áll, kezében egy ürítésre emelt pohárral.

 

A szöveg valami olyasmi, hogy „Iszom a halál szokásos okozóira” (Rosenau, 1912). Milton Joseph Rosenau 1912ben megjelent „A tejkérdés” című könyvében ezt írta: „Ahogy manapság a tejet használjuk, az mesterséges, ha nem éppen természetellenes. Ha szembemegyünk a természettel, annak viselnünk kell a következményeit.

 

A természet sosem szánta az egyik állat tejét egy másik faj kicsinyének.” Rosenau a tejkérdés egyik fő problémájának a tej fertőzöttségét látta, ugyanis a nagyvárosokban már régen megszűnt a helyi tehenészet, így a tejet sok utaztatás után kapta meg a fogyasztó. Mivel a tejet eleve kétes tisztaságú helyeken fejték, gyűjtötték össze és akkoriban még hűtés nélkül szállították, az ilyen tejben – mire a fogyasztóhoz érkezett – rengeteg baktérium és vírus szaporodott el. „A tej tökéletes táplálék a kórokozók szaporodásához.”

 

A tej terjesztette a tbc-t, a hastífuszt, a skarlátot, a sztreptokokkusz okozta mandulagyulladást, a diftériát. Pasteur a róla elnevezett pasztörizálást már az 1880-as években kifejlesztette, és a közegészségügy akkori hősei igyekeztek is elterjeszteni, Graham Wilsonnak a British Medical Journalban 1943-ban megjelent cikkéből azonban kitűnik, hogy a pasztörizálás még nem volt általános.

 

 

 

A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

Szendi Gábor
2020. 02. 24.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.