Hírek

Meridiánok és a kvantumfizika

A világ egészségügyét egyre inkább meghódító, több ezer éves fejlődési, kikristályosodási folyamaton átment hagyományos kínai orvoslás (hko, angolul Traditional Chinese Medicine, TCM) alapfogalmai közé tartozik a meridián, amelyről csaknem mindenki hallott, de nevének eredetéről és funkcióiról, a modern fizikában, kvantumfizikában játszott szerepéről azonban sokszor hiányoznak azok az ismeretek, amelyek nem csak az egész kínai orvoslás, hanem szervezetünk működésének mélyebb megértéséhez is szükségesek.

 

 

Magát a nevet egy kivételes képességű francia tudós, George Soulié de Morant (1878‒1955) adta ezeknek az energiaáramlást szabályozó vonalaknak a föld hosszanti térelosztóinak, a meridiánoknak a mintájára. Ő már nyolcéves korában megismerkedett a kínai nyelvvel, és 20 évesen diplomáciai szolgálatot teljesített Sanghajban és Kunmingban – ahol azóta a kínai orvoslás múzeumában egy terem viseli a nevét. Sok művet írt a távol-keleti kultúráról, művészetről, s nem csak a kínai, hanem a japán, a koreai és a mongol orvoslást is tanulmányozta. A mi szempontunkból azonban legjelentősebb ténykedése az volt, hogy 1934-től kiadott háromkötetes műve ismertette meg Nyugat-Európával az akupunktúra művészetét.

 

A „meridián” szó kínai jele persze lényegesen többet foglal magába, mint egy mértani vonal, mindenekelőtt a mozgás, az áramlás tényét, valami olyan útvonalat jelöl, amely az áramlásokat megfelelő mederbe tereli, ami dolgozik, amely az energiát, az impulzusokat továbbítja. Korántsem zárt csatornákról van tehát szó – hiszen az energia szervezetünkben mindenütt jelen van. Szervezetünk a sokarcú energia, a csi szüntelen idő- és térbeli kapcsolatainak, áramlási kombinációinak összessége. Minden sejtünkben másodpercenként százezres nagyságrendben zajlanak élettani folyamatok, amelyeknek eredményeképp jön létre az állandó, ritmikus és jól összehangolt újjászületés, az „elhaló” energiák újrateremtése.

 

Másrészről az emberi lény nem él és nem élhet izoláltan, környezetünkkel szüntelen energetikai kapcsolatban állunk, és az egészség tulajdonképpen úgy is megfogalmazható, hogy az a külső-belső környezethez való szüntelen és gyors alkalmazkodás képességét jelenti. Ezt a koordináló folyamatot a nyugati orvoslás felfogása szerint az idegi-hormon rendszer látja el, amely anyaghoz kötött, „materiális” rendszer. 

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

Dr. Simoncsics Péter
2018. 09. 13.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.