Gyakori megbetegedések
- Bőrbetegségek
- Emésztőrendszeri megbetegedések
- Fájdalmak – fájdalomcsillapítás
- Férfi egészségügyi problémák
- Fertőző betegségek
- Fül-orr-gégészeti betegségek
- Gyermekkori betegségek
- Ideggyógyászati megbetegedések
- Időskori megbetegedések – anti-aging
- Immunrendszer és nyirokkeringés
- Jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedések – rák
- Mozgásszervi megbetegedések
- Nőgyógyászati betegségek
- Pszichiátriai betegségek
- Száj- és fogászati betegségek
- Szemészeti problémák
- Szív- és érrendszeri betegségek
- Táplálkozás, anyagcsere, hormonok
- Tüdő- és légúti megbetegedések
- Vese és a húgyutak betegségei
Ajánló
Miért jó a keserű íz?
Nagyanyáink tudták: a keserű jót tesz a gyomornak. Az endíviasaláta, a karfiol, az üröm és még egy sor zöldfűszer tartalmaz keserűanyagokat.
Mára, gondos keresztezéssel, egyre több, eredetileg kesernyés ízű zöldségből és gyümölcsből "eltüntették" a keserűanyagokat. Jó példa erre a grépfrút: ma már alig találunk fanyar-kesernyés ízű példányokat, egyre több a rózsaszínű, inkább édes aromájú fajta. Más termények hasonló sorsra jutottak: a cikória, a radicchio vagy az articsóka mára szinte kizárólag kevésbé kesernyés formájában létezik.
A tudomány mára újra felfedezni látszik a keserűanyagokat és ezeknek az egészség megőrzésében játszott jelentőségét. Ezek az anyagok serkentik az emésztőnedvek termelődését a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és az epehólyagban. A keserűanyagok erősítik a belek mozgását, enyhén hashajtók és serkentik az anyagcserét.
Ha nem eszünk belőlük eleget, könnyen elsavasodhat szervezetünk, aminek következménye az ólmos fáradtság. Ilyenkor már csak koncentrált formában tudnak segíteni rajtunk a keserűanyagok. Keserű ízű gyógynövények többek között az angélikagyökér, a sárga gyömbér, a fahéj, a kardamommag és a máriatövis. Kaphatók keserű teakeverékek és egyéb gyógyhatású késztímények is.
tgym
2018. 08. 27.
Kapcsolódó képek