Hírek

Mindenütt jelen lévő hormonok

A Német Biológiai Rákellenes Liga azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy tartózkodjanak a műanyag csomagolású élelmiszerektől, mert a műanyagok hormonszerű, ill. hormonhatású anyagokat tartalmaznak. 

 

Szintén nem ajánlottak a készételek, a kozmetikumok és a növényvédő szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök. Az ezekben lévő hormonaktív anyagok megzavarják testünk hormonrendszerét, meddőséget okozhatnak, irreverzibilis károkat idézhetnek elő szerveinkben, és a hormonrendszerre reagáló rákos megbetegedéseket idézhetnek elő.

 

A veszélyes anyagok között említik a gyomirtókat, a nehézfémeket (kadmium, ólom, higany), lágyítószereket (a fogkrémekben és szappanokban található triklozánt, a műanyagokban jelen lévő biszfenol-A-t), valamint a parabéneket, amelyekkel a kozmetikumokat tartósítják. A Német Rákellenes Liga nem ajánlja a káros vegyszereket tartalmazó testápoló szerek használatát, ellenben kifejezetten propagálja a bio-, illetve natúrkozmetikumokat. Szintén óva intenek a dobozos konzervektől, mivel a konzervdobozok belsejét műanyag védőréteg borítja (biszfenol-A-t tartalmaz). A liga osztja a Német Endokrinológiai Társaság álláspontját, miszerint az egészségkárosító hatás puszta gyanúja alapján be kellene tiltani a gyanús vegyületek használatát.

 

tgym
2018. 06. 30.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.