Hírek

Műanyag szemcsékkel szennyezett só

A Fleur de Sel sok fogyasztó szemében a legjobb minőségű só, ezért jóval drágább is a szokványos konyhasónál. Azonban ez a termék korántsem ajánlható jó szívvel emberi fogyasztásra, miután a termékek minőségelemzése során megállapították, hogy a Fleur de Sel a legtöbb esetben mikroszkopikus műanyag szemcsékkel szennyezett.

 

A kutatók a tengerből lepárolt sóban található műanyagot egyértelműen a világtengerek szennyezésével hozzák kapcsolatba. A Fleur de Sel a túltelített sóoldatból a speciális sólepárló teknőkben elrekesztett tengervíz tetején kirakódó vékony sóhártya, amelyet kézi erővel mernek le a víz tetejéről. A német „Markt” nevű fogyasztóvédő szervezet a német élelmiszerláncok üzleteiben legkedveltebb és legnagyobb menynyiségben forgalmazott termékekből vett szúrópróbaszerűen mintákat. A laboratóriumi vizsgálat során az ellenőrök műanyag szemcsékre bukkantak.

 

Kivétel nélkül minden minta kilogrammonként 130 és 1800 mikrogramm mennyiségű műanyagot tartalmazott. Egy mintában még szabad szemmel is felismerhető műanyag szennyeződést találtak. Az ilyen jellegű szennyeződésre egyelőre nem vonatkozik semmiféle határérték. A gyártók értelemszerűen igyekeznek bagatellizálni a helyzetet, és azt állítják, a sóban lévő műanyag semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelent. A kutatók ugyanakkor hosszabb távú negatív következményekre figyelmeztetnek. A műanyag mikroszemcsék révén DDT, dioxin és különféle nehézfémek juthatnak a fogyasztók szervezetébe. A hagyományos tengeri só, amelyet más módszerrel nyernek ki a tengervízből, a vizsgálatok szerint jóval kevesebb műanyagot tartalmaz, ezért inkább ennek fogyasztása javasolt.

 

tgym
2018. 05. 01.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.