Hírek

Müzlivel az ízületi gyulladás ellen

A nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatói kimutatták, hogy ballasztanyagokban gazdag étrenddel pozitívan befolyásolható a krónikus, gyulladásos ízületi megbetegedés lefolyása.

 

Táplálékunknak egészségünkre gyakorolt hatásainak létrejöttében kulcsszerepet játszanak a bélbaktériumok: ezek a mikrobák bontják le a ballasztanyagokat, hogy azokat aztán hasznosítani tudja szervezetünk. A ballasztanyagok lebontása során rövid láncú zsírsavak keletkeznek, amelyek energiát szolgáltatnak, serkentik a bélmozgásokat és gyulladásgátló hatásúak.

 

A kutatás homlokterében a propionát és a butirát nevű zsírsavak állnak. Ezek többek között az ízületeinket kitöltő folyadékban is megtalálhatók, ezért a tudósok feltételezik, hogy fontos szerepük van ízületeink egészségének megőrzésében. Az egészséges, ballasztanyagokban gazdag táplálkozás olyan irányban módosítja bélflóránkat, hogy több rövid láncú zsírsavat, főként propionátot termeljen. A kutatások során a rövid láncú zsírsavakat kimutatták a csontvelőben is, ahol a propionát a csontállományt lebontó sejtek (oszteoklasztok) számát csökkentette, ezzel lassítva a csontritkulás folyamatát.

 

Noha egyelőre nem sikerült tisztázni, pontosan milyen a propionátot termelő bélbaktériumoknak legkedvezőbb étrend, annyi bizonyos, hogy a reggelire fogyasztott müzli és a sok gyümölcs és zöldség ebből a szempontból is nagyon kedvező hatású.

 

tgym
2018. 05. 08.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.