Hírek

Nagy antistressz-program

Napjainkban egyre több ember érzi magát túlterheltnek: annak a rizikója, hogy életünk során pszichés betegség alakuljon ki nálunk, 50 százalék körüli. Főleg a nőket érinti gyakran a kiégés. A burnout szindróma a testi, lelki és szellemi kimerültség állapota. A munkahely, a család és a szabadidő közötti egyensúlyozás túl sokká válik. A jó hír azonban, hogy akkor is sikerülhet visszatalálni az egyensúlyhoz, ha reménytelennek látjuk a helyzetet.

 

 

Kiégésnek azt a kimerült állapotot nevezzük, amely nem csak egyszer-egyszer lép fel, hanem folyamatosan megnehezíti az életünket. Az 1970-es években a kutatók úgy tapasztalták, hogy főleg bizonyos munkakörökben elterjedt ez a tünet: a szociális és ápolószakmákban dolgozók között, a tanároknál és a menedzsereknél. Ma már tudjuk, hogy bárki kerülhet ilyen állapotba, bármilyen szakmában és életkorban. A nők és a férfiak például általában abszolút különböző háttértörténettel jutnak el a kiégésig, magyarázza a szakorvos. A férfiak általában a munkahelyi magas elvárások miatt kerülnek hozzánk, míg a nőknél az ok általában a munkahely és a család általi kettős nyomás. Tény, hogy nem csak a külső tényezők játszanak szerepet abban, hogy valaki belekerül-e a kiégés spiráljába. A génjeink is hatással vannak a lelkiállapotunkra, ezt világszerte egyre több tudós bizonyította.

 

A stressz és a kiégésre való hajlam tehát szó szerint belénk ivódik. Ha egy gyerek például olyan környezetben nő fel, ahol nem éri őt különösebb külső megterhelés, később jobban viseli majd a stresszt. Ha viszont át kell élnie például egyik szülője elvesztését, könnyebben meghibásodik a stresszérzékelő rendszere. Ezek az élmények többek között az epigenetikus rendszeren keresztül továbböröklődnek a következő generációkra is. Érdekes, hogy a jó barátok és egy jó adag optimizmus segíthet elkerülni a kiégést, az összeomlást. 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

M.L.
2017. 12. 27.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.