Hírek

Nature:megbízhatatlan Korona tesztek – a világ, ahol munkája, lakhatása, hitele vérvizsgálattól függ

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

 

Nagyon fontos hosszabb írás, anyag és összefoglaló Boros Eszter Annától! https://www.facebook.com/Esztita85

 

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) weboldalán közzétett információ szerint azon antitest-tesztek, melyeket annak meghatározására használtak, hogy az emberek túlestek-e már a múltban a koronavíruson, akár tévedhetnek is.

Az antitest-tesztek, amelyeket gyakran szerológiai teszteknek is neveznek, vírusfertőzésre adott ellenanyagválasz (vírus ellen termelt védekező molekulák, ellenanyagok, vagy más néven antitestek) kimutatására keresnek "bizonyítékot".

Egyes emberekben ezek az antitestek kimutathatók a betegség kezdetének első hetében.

És álljon itt pár nagyon fontos állítás, a CDC szerint:

"Nem elég pontosak, hitelesek ahhoz, hogy fontos politikai döntéseket hozzanak."

"A szerológiai vizsgálati eredményeket nem lenne szabad felhasználni olyan döntések meghozatalához, mely szerint az emberek visszatérhetnek-e munkahelyeikre."

Az amerikai FDA (Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala szintén figyelmeztetett az antitest-tesztek hitelességére, pontosságára.

 

https://amp.cnn.com/…/antibody-tests-cdc-coronav…/index.html

 

És álljon itt egy másik nagyon érdekes és fontos írás is:

Tíz ok, amiért a immunis útlevelek (immunity passports) rossz ötletnek bizonyulnak

(Nature komment - 2020. május 21. - Impact factor: 43.07)

Képzeljen el egy olyan világot, ahol munkája, lakhatása, vagy esetleg, hogy hitelhez juthat-e egy vérvizsgálat elvégzésétől, eredményétől függ.

- A COVID-19 immunitás egy rejtély.

- Az antitest-tesztek, azaz a szerológiai tesztek nem megbízhatóak.

- A szükséges tesztelés mennyisége nem kivitelezhető. (A "nemzeti immunitás-hitelesítési" programhoz több 10-100 millió szerológiai vizsgálat lenne szükséges. Pl. Németország lakossága közel 84 millió fő, ami azt jelenti, hogy legalább 168 millió tesztre lenne szükség, hogy minden lakost legalább kétszer teszteljenek. Miért szükséges legalább 2 teszt? Mert bárki, aki elsőre negatív eredményt kapott, később megfertőződhet, és újra meg kell vizsgálni, hogy rendelkezik-e már immunitással.)

- Túl kevés a "túlélő" vagy "alkalmas" ember a gazdaság fellendítéséhez.

- A monitorozás sérti a magánélet védelmét. Az egész immunis útlevelek (immunity passports) lényege a mozgás kontrollálása, ellenőrzése.

- A kitaszított csoportok nagyobb ellenőrzéssel szembesülnek. A fokozott monitorozás eredményeként fokozódik a rendfenntartás, és ezzel együtt növekszik a profilozás kockázata...)

- Nem korrekt, vagyis igazságtalan hozzáférhetőség. (Mivel hiánycikk a teszt, sokan nem férnek hozzá)

- A társadalmi rétegződés. (Az emberek besorolása a korona státuszuk alapján - túlesett vagy nem esett túl rajta - amennyiben elkészül egy esetleges oltás, akkor beoltott vagy nem beoltottak csoportja...)

- A megkülönböztetés új formái. (A ma immunitási útlevelei a holnap széles körű biológiai útleveleivé válhatnak. Ezek új megkülönböztetési kockázatot jelenthetnek, amennyiben a munkáltatók, biztosítótársaságok stb. saját javukra férhetnek hozzá az egészséggel kapcsolatos magáninformációkhoz.)

- Közegészségügyi veszélyek. (Amennyiben bizonyos társadalmi és gazdasági szabadságjogokhoz csak azok férhetnek hozzá, akik kigyógyultak a koronából, akkor az immunitási útlevelek arra serkenthetik, vagy ösztönözhetik az egészséges, immunitást (még) nem élvező egyéneket, hogy szándékosan keressék meg a fertőzést - magukat és ezzel másokat is veszélyeztetve.)

 

https://www.nature.com/articles/d41586-020-01451-0

 

László G. Boros, M.D.

Professor of Pediatrics (Endocrinology & Metabolism)

University of California Los Angeles - UCLA School of Medicine

Los Angeles, California, U.S.A.


2020. 05. 31.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.