Hírek

Natúrkonyha: Fahéj, az egzotikus ételek fűszere

Többféle fahéj létezik, de a valódi fahéj (Cinnamomum verum) Srí Lanka (Ceylon) szigetéről származik. A ceyloni fahéj a legjobb minőségű és a legértékesebb. Emellett létezik kínai kassziafahéj (Cinnamomum cassia), illetve indonéz fahéj (Cinnamomum burmannii). Japánban és Kínában kedvelt a vietnami fahéj (Cinnamomum loureiroi) is.

 

 

Európában főként a ceyloni és a kassziafahéj kapható. Ezeket a babérfélék családjába tartozó, akár tíz méter magasra is megnövő fahéjcserje belső kérgéből nyerik. A fűszer rúd vagy őrlemény formájában kerül forgalomba. A középkor óta ismert és kedvelt fűszer a fahéjcserje virága, illetve termése is. A fahéjcserje kérgének és leveleinek lepárlásával készül a fahéjillóolaj, amely többek között méhösszehúzódást serkentő, tehát szülést megindító és segítő hatású, ezért várandós nők semmilyen formában sem alkalmazhatják.

 

A valódi ceyloni fahéj több, nagyon vékony rétegből áll, amelyeket kis pálcika alakba sodorva forgalmaznak. A sodrásnak köszönhetően szép, szabályos, zárt cső alakzatot alkot. Könnyen megkülönböztethető minden más fahéjfajtától, mert azok általában egyetlen és vastag kéregrétegből állnak, és nem cső alakúak, mert a vágás menti szélek mindkét oldalon befelé pöndörödnek, így keresztmetszetük perec alakú.

 

A jó minőségű fahéjhoz a legalább ujjnyi vastagságú ágakról hántják le a kérget. Kizárólag a lehántott kéreg belső rétegében található meg a fűszerre jellemző, jellegzetes fahéjaroma – a külső kéregrétegek íze keserű, ezért ezt eltávolítják. A belső rétegekből 6-10 darabot egymásba tolnak, majd megszárítják őket – ezek alkotják a jellegzetes csövecskéket. Minél vékonyabb a kéreg, annál finomabb az aromája. A fahéj sokáig eltartható, mert hosszú ideig megőrzi az ízét és illatát. Szobahőmérsékleten, fénytől védve, légmentesen záródó edényben kell tárolni. A folyadékok kioldják a kéregből az ízt és az illatot szolgáltató fahéjolajat, ezért a fahéjrudakat fogyasztás előtt el kell távolítani az ételből, illetve italból. Az olajban található aromát 75%-ban fahéjaldehid alkotja.

 

A ceyloni fahéj ezen kívül eugenolt (a szegfűszeg aromája), a kassziafahéj pedig a szagos müge illatára emlékeztető kumarint tartalmaz. A kumarin nagyobb dózisban egészségkárosító hatású. A kassziafahéj kumarintartalma kilogrammonként 0,2-0,3 g, az indonéz és a vietnami fahéjban pedig elérheti a kilogrammonkénti 9 grammot is! Egy kiló ceyloni fahéjban ugyanakkor mindössze 0,02 g található belőle, tehát mennyisége elhanyagolható.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

vági
2018. 02. 13.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.