Hírek

Natúrkonyha receptek: Padlizsán

A padlizsán, másik nevén tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék családjának szubtrópusi tagja, csakúgy, mint a krumpli és a paradicsom. Három fő változata ismert, amelyek tojásdad vagy keskeny, hosszúkás, illetve egészen kis méretű termést hoznak.

 

 

Valójában bogyós termésről van szó, amelynek mérete alfajonként, típusonként különbözik egymástól. A termések színe is sokféle lehet. A leggyakoribb feketés-lila mellett léteznek fehér-lila csíkos, sárga vagy krémszínű változatok. A padlizsán eredeti, legrégebbi típusának termése fehér, és körülbelül tyúktojásnyi méretű volt – innen származik a tojásgyümölcs elnevezés.

 

Őshazája valószínűleg Ázsiában volt, ma azonban főként a Földközi-tenger medencéjében, illetve a trópusi, szubtrópusi övezetben termesztik. Hazánkban inkább fóliasátorban. Június végétől őszig terem, de import révén egész évben kapható. Ha túl korán betakarítják, a termés tartalmazhat még némi mérgező szolanint, ami főként gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz. Akkor kell leszedni a termést, ha a héja már kissé matt fényűvé vált, és már nem kőkemény, de még nem is puha. Az éretlen padlizsán szobahőmérsékleten magától is beérik. 

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

tgym
2018. 08. 16.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.