Hírek

Ne üljön fel az álhíreknek! – Koronavírus és információs pandémia

A koronavírus-járvány ismét igazolta, hogy egészségi kérdésekben a laikus képtelen különbséget tenni a megbízható, tudományosan megalapozott hírek és az álhírek között. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan és hol talál az interneten megalapozott, megbízható választ egészségügyi kérdéseire.

 

 

Aki tíz másodpercig vissza tudja tartani lélegzetét, nem fertőződött meg a koronavírussal. Ez a hír váratlanul felugrik az egyik csevegőapplikációban. Hírláncként terjed az infó, de vajon mi a forrása? A cikk szerint „japán orvosoktól” származik az információ. Néhány nappal később videó terjed a neten, makulátlanra sminkelt szépség hirdeti a legfrissebb információkat a koronavírussal kapcsolatban, hangoztatva, hogy „igazán, igazán, megbízható forrásból származnak, de tényleg…”: az unokatestvére barátnőjének fiától. Ugyanakkor az Európai Bizottság Külügyi Bizottsága szerint rengeteg, a koronavírussal kapcsolatos, az interneten terjedő álhír forrása Oroszország.

 

A II. világháborút követő időszak legnagyobb egészségügyi krízise idején éppen a Google az állami tájékoztatás legnagyobb ellensége. A jelenséget régóta ismerjük. Minél jobban aggódunk saját egészségünkért, annál intenzívebben igyekszünk az internetről tájékozódni. Egyszerűen begépeljük tüneteinket, és átnézzük a találati lista első helyein olvasható oldalakat. A dolog rendkívül előnyösnek tűnik, hiszen látszólag jó és hasznos információk özönét kapjuk ingyen és azonnal.

 

Csakhogy a koronavírus-járványban maximális pánik maximális tudatlansággal társult az internet segítségével, ami valóban ördögi, mondhatni toxikus kombináció. A Google keresőprogramba beírt „coronavirus” szóra áttekinthetetlen mennyiségű találatot kapunk. Ezek sorrendjét pedig nem a szerzők minősítése, szavahihetősége határozza meg, hanem bonyolult műveletek, amelyek részleteit a Google üzleti titokként kezeli. Márpedig a sorrend döntő fontosságú, ugyanis az emberek több mint 90 százaléka csak a találati lista első oldalán szereplő oldalakat nézi meg, sőt, egyharmaduk kizárólag az első helyen álló oldalt hajlandó megnyitni. Ezért minden online újságíró és szerkesztő kiképzése során az egyik legfontosabb tananyag, milyen trükkökkel tudja saját honlapját lehetőleg a lista elejére helyezni.

 

 

A cikket a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

-tamás-
2020. 09. 02.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.