Hírek

Néhány percen múlhat egy újszülött élete

A mindennapi gyógyításhoz és életmentéshez szükséges új műszerekkel gazdagodott 13 gyermekegészségügyi intézmény a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat jóvoltából, összesen 20 millió forint értékben.

 

A nyertesek között kórházi osztályok, mentőállomások, védőnői szolgálatok és – idén először – gyermekgyógyító háziorvosok is szerepelnek. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet többek között korszerű, a legújabb szülőszobai előírásoknak is maradéktalanul megfelelő csecsemő-újraélesztő készüléket nyert el.

 

Világszerte éves szinten 136 millió gyermek jön világra, ebből minden 200. születés esetén azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a pici életben tudjon maradni. Egy szülés során a két legfontosabb dolog, amit mindenképpen biztosítani kell az újszülött számára: a megfelelő hőmérséklet és a stabil légzés. Ez utóbbi a nehezebb feladat, hiszen számos tényező befolyásolhatja: egy elzáródott légút, egy veleszületett betegség vagy akár egy magzatvízzel megtelt tüdő. Ráadásul csupán pár perc áll az orvosok rendelkezésére, hogy felmérjék a pici állapotát, és megkezdjék az életmentő beavatkozást, ezért előírás, hogy minden szülőszobában lennie kell egy pozitív nyomású lélegeztető eszköznek, úgynevezett csecsemő-újraélesztőnek.

 

tgym
2020. 06. 22.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.