Hírek

Nélkülözhetetlen lakótársaink: a baktériumok

Egyesek a cipőnk talpán behordott piszokkal jutnak a lakásunkba, de legtöbbjük állandóan jelen van a bőrünkön és a testünkben. A baktériumokról van szó. A legtöbben veszedelmes kórokozókat látnak bennük, amelyeket tűzzel- vassal irtani kell. Pedig nélkülük nem létezne élet a Földön.

 

 

Ők mindannyiunk közös ősei, velük kezdődött az evolúció, ők teremtették meg az élet elterjedésének lehetőségét bolygónkon. Fotoszintézis segítségével megteremtették a bolygó oxigénben gazdag légkörét, később bonyolultabb, fejlettebb, összetettebb szervezetek táplálékául szolgáltak.

 

Ami a félelmeket illeti, valóban van köztük néhány, amelyek komoly fenyegetést jelentenek, ilyen pl. a pestis kórokozója, a Yersinia pestis vagy a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis, de említhetjük akár a Vibrio cholerae-t is, amely, mint a neve is utal rá, a kolera kórokozója. Utóbbi a rossz higiénés körülmények között a mai napig rendszeresen felüti fejét. Ennek ellenére a baktériumok túlnyomó többsége kifejezetten hasznos, sőt, nélkülözhetetlen – a veszélyes kórokozók számaránya a létező fajok számának mindössze néhány ezreléke.

 

A baktériumok a növény- és állatvilág univerzális segítői. Az Ulva nevű, de tengeri salátának is nevezett zöld alga pl. a növények növekedését és fejlődését segíti. A hüvelyesek gyökerénél a nitrogénből a növény számára jobban hasznosítható nitrogénvegyületeket állít elő, tehát a növény trágyázásáról gondoskodik. Sajnos a konvencionális mezőgazdaság által alkalmazott műtrágyák és növényvédő szerek jelentősen megtizedelik e fontos mikrobák számát.

 

Az állatvilág szintén hasznot húz a baktériumok jelenlétéből. A föld alatt fészkelő ásó darázs lárváit szintén baktériumok, pontosabban az általuk termelt természetes hatóanyagok védik a gombafertőzéstől. A tenger mélyén élő lampionos halakkal szimbiózisban élő baktériumok pedig világítanak, ezzel odacsalogatják a potenciális zsákmányállatokat.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 01. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.