Hírek

Olvasói posta

Dr. Borbély Katalin háziorvos:

 

 

 

Tisztelt Szerkesztőség! Tisztelt Főszerkesztő!

 

Levelem megírására az késztetett, hogy egy rendkívül érdekes cikket találtam a Természetgyógyász Magazin 2019/05 XXV. Évfolyam 5.-ös számú lapjában.

 

Az interjú Dr Tóth Csabával készült és remek képet ad a modern gyógyászat merev, diagnózis központú elveit egyre erőteljesebben feszegető „újhullámos” medicína alakulásáról, bár pont ennek megemlítése mintha hiányozna a cikkből.

 

Tóth doktor tevékenysége ennek a gyógyászati ágnak alkalmazása, és bár Magyarországon valóban kevés ez irányban képzett orvos dolgozik, szerencsére nincs egyedül. Sajnálatos módon roppant hiányos a megfelelő magyar nyelvű irodalma a képzésnek, valamint meglehetősen drága is, így limitált a magyar kollégák hozzáférése az adatokhoz.  

 

Mivel magam is orvosként dolgozom,- idén 30 éves a diplomám-, szeretném, ha megfontolás tárgyává tennék egy kiegészítő cikk megjelentetését olvasóik teljesebb körű tájékoztatása érdekében a Funkcionális Medicína fejlődéséről

 

A hozzám forduló betegeken keresztül tapasztalom, hogy rengetegen foglalkoznak ma már táplálkozási, életmód tanácsadással, azonban a magas szinten és egyenlőre kizárólag angol nyelven folytatott tanulmányok hiányában igen sok az ellentmondás, ami a betegek dolgát igencsak megnehezíti.

 

Úgy érzem, egy bővített információkat tartalmazó cikk nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy a csak magyarul értő olvasóik is részesülhessenek egy átfogóbb képet nyújtó helyzetről a mai orvoslásban, megmutatva,hogy képesek vagyunk fejlődni és a betegeink érdekében sok mindent feláldozva tovább tanulni.

 

Mindamellett, hogy sok a paradigmákhoz görcsösen ragaszkodó kolléga, kérem, mutassák meg, hogy a „hivatalosan” , nem természetgyógyászként dolgozó orvosok között is egyre többen nyitunk a holisztikus gyógyítás felé és ehhez jól megalapozott tudáson alapuló kutatások adnak hátteret.

 

Az IFM https://www.ifm.org/about/ (Institute of Functional Medicine) honlapján olvashatnak arról, mikor és hogyan indult el az orvoslásnak ezen, valóban tudományos alapokon nyugvó ága és szerencsére milyen sokan vannak ma már világszerte azok az orvosok, akik tanulják és alkalmazzák is a tudományos intézetekben felfedezett ismereteket.

 

Mi mindannyian szeretjük azt gondolni, hogy az orvos egyúttal tudós is, lásd a nevünk előtt álló „dr”címet, ám a valóságban meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva a kutatók, fejlesztők által rendelkezésünkre bocsájtott információknak. Az orvoslás mindig is empirikus tevékenység volt, a kutatás a valóban tudományos tevékenység, aminek haszonélvezői lehetünk mi, a beteggel közvetlenül foglalkozó orvosok. Orvosi szabadságunk leginkább abban áll, hogy egyedi tapasztalataink alapján esetleg meggondoljuk, hogy a gyógyszeripar és az egészségügyet finanszírozó háttér által megnevezett gyógyszerekből, módszerekből melyiket választjuk. Mindez azonban egy átlagos, napjainkban dolgozó orvosnak továbbra is a diagnózis felállítását tűzi ki célul.

 

Az új generációs orvosok, a funkcionális medicina elveit követőek pedig a betegségek okait kutatják, nem megelégedve a leegyszerűsített diagnózison alapuló „egyen-gyógyászattal”.  Mindezt tehetjük, mert a tudományos kutatások ma fényévekkel feljebb állnak akár a 10 évvel ezelőtti kémiai, biológiai tudásunkhoz képest.

 

A krónikus betegek ellátása óriási terhet ró minden egészségügyre, Amerikában gyakorlatilag 2030-ra teljes összeomlást jósolnak az elemzők, ha az orvoslás megmerevedett, elavult elveit nem adja fel és el nem indul a betegségek okainak feltárására, a holisztikus gyógyítás irányába. Hasonló az angol és persze a magyar helyzet is.

 

A Funkcionális Medicina alappillére a beteg egyedi, biokémiai, genetikus és életstílusból adódó jellemzőinek teljes megértése, feltárása, amin alapulva tervezi az egyedi kezelési tervet.

 

A cikkben említett brit diabetesz szervezet www.diabetes.co.uk/diet/nhs-diet-advice valóban sok mindent tanácsol, ami közelít a Tóth doktor által alkalmazott paleo-keto diétához, de a hivatalos gyógyászatban sajnos továbbra is az amerikai diabetesz asszociáció által meghatározott alapelvek az iránymutatók.

 

 A jó hír az az, hogy a szintén amerikai háziorvosi szövetség tavaly április óta elismeri hivatalos orvosi továbbképzésnek a Funkcionális Medicina tréninget. Hát igen, az irányelvek Amerikából jönnek, sajnos vagy nem. Mindenesetre nekem jó hír volt, hiszen mint Angliában dolgozó háziorvos, számomra igen fontos volt, hogy hivatalos képzéssé nyilvánítsák a funkcionális medicina képzésem, tehát a napi szintű „harcok” a kollégák értetlenségével szép lassan megszűnhet, hiszen „hivatalosan” mondhatom a tanultakat.

 

 

 

Őszintén remélem, hogy gondolataim és javaslatom érdemesnek tartják megfontolni.

 

 

 

Üdvözlettel

 

dr Borbely Katalin

 

háziorvos

 

MD
Specialist of Acute Medicine,  General Practitioner
MFHom
AFMCP licensed practitioner of Functional Medicine
Kresser Institute Trained Provider

 


2019. 06. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.