Hírek

Összhangban az évszakokkal: a tél

Testünk minden funkciója szezonális ritmusokat követ ‒ az egyik évszakban aktív, míg a másikban pihen és regenerálódik. A tél a testi és szellemi visszahúzódás és pihenés időszaka. Ilyenkor szív- és érrendszerünk és izmaink regenerálódnak, ugyanakkor immunrendszerünk, pajzsmirigyünk, emésztőszerveink és veséink kifejezetten aktívak.

 

 

Bolygónkon több mint 500 millió éve létezik élet. A természet végig óvta és fenntartotta az életet. Ezt a szinte kimeríthetetlen tapasztalati tudást egészségünk megőrzése érdekében hasznosíthatjuk. A modern ember azonban egészen másként éli az életét. Úgy véli, sikerült uralma alá hajtani a természetet, és mindent jobban tud. Ez a gondolkodásmód rengeteg baj forrása, amelyek folyamatos kihívásokkal szembesítenek bennünket: klímaváltozás, környezetszennyezés, fajok kihalása stb.

 

A gyógyításban is hasonló fejleményeket figyelhetünk meg. A kiváló, bravúros gyógyítási módszerek ellenére egyre több a gyógyíthatatlan degeneratív megbetegedés és a különféle, ún. civilizációs betegség, a krónikus gyulladások, nem is beszélve a multirezisztens kórokozók terjedéséről.

 

Csend, visszavonulás és téli álom

A téli természetjáráskor talán a legfeltűnőbb a mindenütt jelen lévő csend. A fák lehullatták lombjukat, éltető nedvkeringésük leállt, minden életfunkciójuk a gyökereikbe húzódott vissza. Hasonló jelenség figyelhető meg az állatvilágban is. Sok állatfaj téli álmot alszik, míg más fajok, pl. a vaddisznók vastag bundát és zsírréteget növesztenek. Sokkal kevesebbet mozognak, mint nyáron, hiszen takarékoskodniuk kell energiatartalékaikkal. 

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 01. 18.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.