Hírek

Öt méregtelenítő eljárás

Aki kivezetéssel, méregtelenítéssel és az anyagcserével foglalkozik, hamar ráébred, hogy a korunkra jellemző túlkínálat és habzsolás közepette különösen fontos az „elimináció”, azaz az elhagyás, kihagyás rendszeres alkalmazása. Már az ókori orvosok is a túlzásban látták minden betegség okát. E felismerés alapján alkotta Hippokratész (Kr. e. 460–370) a „diaita” szót, amely az egészséges étrendnél sokkal többet jelentett, a legszélesebb értelemben vett egészséges életvitelt.

 

 

Hippokratész főként növényekből álló étrendet, valamint évente két alkalommal végzett böjtölést javasolt mindenkinek. Nem véletlen, hogy a böjtöt a mai napig a „kés nélküli műtétnek” nevezik, és egyben a leghatásosabb, legerőteljesebb természetgyógyászati módszer. Az átmenetileg csak levekből vagy szűrt zöldséglevesből álló étkezés hatására a szervezet kénytelen a tartalékait felhasználni, ami tehermentesíti az anyagcserét.

 

Ez a folyamat támogatható különféle egyéb természetgyógyászati eljárással. A böjtölés hatására a májértékek, a húgysav és a vérzsírok szintje átmenetileg megemelkedik, ami annak a jele, hogy megkezdődött bizonyos salakanyagok „kimosódása” a szervezetből. Ezek először a véráramba kerülnek, majd innen a kiválasztószerveken (máj, epe, gyomor, bélrendszer, vese, tüdő) keresztül kiürülnek a szervezetből.

 

Ami a böjtölést illeti, megkülönböztetünk megelőző, profilaktikus, és gyógyító hatású, tehát terápiás böjtöt. Utóbbit lehetőleg kórházban, szanatóriumban, a böjtterápiában jártas orvos felügyelete mellett célszerű végezni. A böjt gyulladásgátló, anyagcserét áthangoló és lelki kiegyensúlyozó hatását a tudomány igazolta. Anyagcserét javító, áthangoló hatásaiból elsősorban a szívbetegségek rizikófaktoraival terhelt és a metabolikus szindrómában szenvedő páciensek profitálhatnak.

 

Azonban a böjtölés lelki-szellemi állapotot javító hatásai is egyre inkább előtérbe kerülnek. Egyre több ember érzi magát állandóan kimerültnek és vágyik egy kis „újraindításra”. A böjt épp ezt nyújtja, hiszen a testi, fizikai méregtelenítés mellett „lelki nagytakarítást” is végez. A test tehermentesítése révén a szellem és a lélek is regenerálódik.

 

 

A cikket a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2020. 03. 19.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.