Hírek

Pikkelysömör: a lélek pajzsa

A pikkelysömör nem szép jelenség, elcsúfítja a bőrt, ami nem elhanyagolható lelki terhet jelent az érintetteknek, akik emiatt egyre inkább visszahúzódnak és elszigetelődnek környezetüktől. A hivatalos orvoslás a tüneteket képes enyhíteni, de a betegséget meggyógyítani nem tudja. A természetes gyógymódokkal foglalkozó terapeuta ezzel szemben a mélyebb okokat kutatja, és a keresésből a lelki tényezőket sem hagyja ki. A két irányzat természetesen nem zárja ki egymást, sőt, a kombinált megközelítés eredményesebb.

 

 

Ami az okokat illeti, az örökletes hajlam mellett egyesek autoimmun-folyamatra is gyanakszanak – ez azt jelenti, hogy az immunrendszer valamilyen ismeretlen okból a szervezetet támadja. Az autoimmun-elméletet látszik alátámasztani, hogy a pikkelysömör kifejezetten jól reagál az immunrendszer aktivitását fékező, elnyomó gyógyszerekre, pl. a methotrexátra, illetve a hasonló hatású monoklonális antitest-terápiára is.

 

Az intenzív kutatás ellenére még mindig rengeteg a megválaszolandó kérdés: Ha örökletes, ugyanakkor lényegében autoimmun-betegségről van szó, akkor a páciensnek miért nincsenek tüneteik életük első napjától az utolsóig? Lenniük kell még valamilyen mélyebb okoknak, amelyek egyszer csak kiváltják a betegség manifesztálódását, illetve befolyásolhatják annak megmagyarázhatatlan elmúlását is.

 

Vessünk először egy pillantást a pikkelysömör megjelenését közvetlenül provokáló tényezőkre: Ez lehet vakarózás, egy lezajlott streptococcus-fertőzés (skarlát, mandulagyulladás, melléküreg-gyulladás), valamilyen gyógyszer, pl. lítium (depresszió ellen), malária elleni gyógyszerek, béta-receptor-blokkolók vagy alkohol. 

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 06. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.