Hírek

Só a fogra

Dr. Thomas M. Marthaler professzor, a WHO szakértője szerint a fogszuvasodás megelőzésének egyik borzasztó egyszerű módja, hogy a háziasszony a boltban fluorral is dúsított sót vásárol.

 

 

A zürichi professzor szerint a flourtartalmú fogápolási szerek mellett országos akciókra is szükség van. A világ néhány országában a tejet dúsítják, léteznek tabletták is, lehet fluorozni az ivóvizet is. Ám Marthaler professzor számításai szerint a legolcsóbb eljárás a só fluorozása.

 

Általában 250 mg egy kiló sóban biztosítja a megfelelő hatást. A nemzetközi tapasztalatok szerint így ötven-hatvan százalékkal is csökkenthető a szuvasodás gyakorisága. Évtizedekkel ezelőtt nagy nemzetközi feltűnést keltett a szegedi Tóth Károly professzor sófluor-dúsítási kísérlete Deszken. Ám azóta megtorpant ez az eljárás nálunk.

 

Jelenleg Jamaicában születnek a legjobb mutatók, hiszen az ország egyetlen sófinomítójában bevezették a fluordúsítást, így a szigetország minden lakója ilyen sót fogyaszt, a péksüteményekben, kenyérben, konzerviparban is ez a só a használatos. A fluorozást tíz éve vezették be, és az azóta született korosztályban a lyukas, tömött vagy hiányzó fogak statisztikai átlaga 0,47-re csökkent.

tgym
2018. 01. 06.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.