Hírek

Szalvesztrolok – Védőpajzs a rák ellen?

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy napjaink étrendjéből sok esetben hiányoznak azok a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek korábban egészségünket védték. Angliai kutatók arra kerestek választ, hogy mik azok az összetevők, amelyek a 100 évvel ezelőtti ételeinkben még megvoltak és napjainkban már csak töredékük van jelen.

 

Megfigyelték, hogy a vegyszermentesen termesztett zöldségekés gyümölcsök az őket érő külső fenyegetésekkel szemben növényi ellenanyagot termelnek (pl. gomba-, vírus- vagy baktériumfertőzések, az UV-fény vagy a különböző rovarok elleni védekezésként). Ezeket az ellenanyagokat elnevezték szalvesztroloknak, amelyek gyakorlatilag a növények immunrendszerét alkotják (fitoalexinek).

 

Összefüggést kerestek a korábbi alacsonyabb számú rákos megbetegedés és a szalvesztrolokban gazdag étrend között, és meglepő eredményre jutottak: a szalvesztrolok képesek elpusztítani az emberi szervezetben nap mint nap keletkező rákos sejteket.

 

Dan Burke professzor és kutatócsapata közel egy évtizeddel ezelőtt felfedezte, hogy a rákos sejtekben megtalálható egy enzim, amely az egészséges sejtekben gyakorlatilag nincs jelen. Ez egy úgynevezett citokrom enzim, a CYP1B1 nevet kapta. Gerry Potter professzorral karöltve in vitro kísérletek sorozatával bizonyították, hogy a rákos sejtben található enzim, ha szalvesztroltartalmú tápanyaggal kölcsönhatásba lép, méreganyagot termel, amely a sejt elhalásához vezet. Rendkívül fontos felfedezés ez, amely további kutatások alapján esetleg lehetőséget kínál az emberi szervezetben lévő rákos sejtek célzott elpusztításához, úgy, hogy eközben az egészséges sejtek épek maradnak.

 

 

Ennek a felfedezésnek a történetét és tudományos hátterét írja meg Brian A. Schaefer nagyon olvasmányos könyvében, melynek címe: A szalvesztrolok – a természet védekezése a rák ellen. A könyv, amely szalvesztrolokban gazdag ételrecepteket is tartalmaz, megjelent magyarul is. Ára most kedvezményesen 3300 Ft. A kutatók felmérése szerint napjaink étrendjéből jelentős mértékben hiányoznak a szalvesztrolok. Ezek pótlására egy étrend-kiegészítő termékcsaládot hoztak létre Salvestrol márkanévvel. Ezek az étrend-kiegészítők és a szalvesztrolokról szóló könyv is kaphatók a Lipovit webáruházban. (X)

 

További információk: www.lipovit.eu


info@lipovit.eu


Telefon: +36 30 954 0331


2017. 02. 17.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.