Hírek

Száraz szemek és szemhéjperem-irritáció

Aki hajlamos a száraz szem szindrómára és a szemhéj peremének irritációjára, gyulladására, annak panaszai főként a téli fűtési szezonban súlyosbodnak. Sokszor a szemszárazság „csupán” a szemhéjperem idült gyulladásának következménye.

 

Aki reggelente és esténként csukott szemmel finoman megmasszírozza szemhéjának peremét (bentről kifelé, majd vissza), serkenti az itt elhelyezkedő mirigyek működését. Fontos, hogy a masszázs szelíd legyen, semmiképp sem szabad megnyomni a szemgolyót. A masszázs hatását édesköményteával végzett borogatással fokozhatjuk.

 

Áztassunk két kerek vatta arctörlőt édesköményteába, és 10 percig borogassuk velük mindkét szemet, mielőtt hozzálátnánk a masszírozáshoz. A masszázs után langyos vízzel, esetleg babasamponos vízzel tisztítsuk meg a szemhéjak peremét. Éjszakára némi szemvidítófűből készült szemkenőccsel (pl. Euphrasia comp.) segíthetjük az irritált terület gyógyulását. A szemvidítófű megnyugtatja a száraz szem kötőhártyáját. Nappali használatra pedig szintén szemvidítófűből készült szemcsepp használata javasolt. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása (tengeri halak, halolajkapszula) szintén segít a gyulladás megszüntetésében.

 


2018. 02. 27.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.