Hírek

Szaunázás: a magas vérnyomás nem kizáró ok!

Ellentmondásosnak tűnhet, azonban a szaunázást jobban bírja a szívünk és egész keringési rendszerünk, mint a meleg kádfürdőt – számol be a „Medical Tribune”.

 

A magyarázat: szaunázás közben a test izzadással képes hűteni magát. Fürdés közben ez nem lehetséges, illetve csak azok a testrészek képesek verejtékezni, amelyek nem merülnek víz alá. Ez általában csak az arc, ami a test egészéhez viszonyítva meglehetősen kis terület. Ennek következtében a test belső hőmérséklete emelkedik, míg szaunázás közben állandó marad.

 

A szaunázás még tehermentesíti is a szívet, mivel az erek a hő hatására kitágulnak, és a szívnek kisebb ellenállással szemben kell dolgoznia. A szív- és keringés-szervrendszeri betegeknek ezzel együtt be kell tartania néhány szabályt: lehetőleg ne a legmagasabb padra üljenek, a szaunázás 12 percnél ne tartson tovább, és a gőzkamra utáni hideg vizes merülés tilos. Ugyanis a hideg vízben összehúzódnak az erek, aminek hatására megemelkedik a vérnyomás. Ehelyett a lábakon kezdve, fokozatosan, zuhany alatt hűtsük le magunkat.

 

A magas vérnyomásban szenvedőknek a rendszeres szaunázás terápia is lehet: a szaunázás hatására normalizálódhat a vegetatív idegrendszer működése, a szervezet kevésbé reagál a stresszre, csökken a vérnyomás.

 

tgym
2018. 03. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.