Hírek

Szervileg egészséges, mégis fáradt?

A modern világ rendkívüli kihívások elé állítja az embert. Már a nebulókat is csúcsteljesítményre kényszerítik. Az állandó híráradat és a közösségi médiumok szintén sokat kivesznek belőlünk. Az állandó nyomás nagy terhet ró testünkre, lelkünkre és szellemünkre egyaránt, aminek állandó fáradtság, kimerültség lehet a következménye.

 

 

Ha valaki állandó fáradtságra panaszkodik, az orvos általában azt szeretné megtudni, van-e a páciensnek valamilyen egyéb panasza is, és hogy fennáll-e nála valamilyen megterhelő élethelyzet. Fontos a következő kérdés is: „Utoljára mikor érezte magát igazán egészségesnek?”

 

Fontos tudni, változott-e a beteg testsúlya, tapasztal-e éjszakai verejtékezést, milyen az étvágya, vannak-e nyelési problémái, érez-e nyomást a torkában, esetleg émelyeg vagy hány, változott-e az utóbbi időben a széklete (székrekedés, hasmenés, véres széklet), köhög-e több mint két hete, ha igen, szárazon vagy slejmet köhög fel, van-e légszomja, esetleg láza. Időnként érez-e mellkasi fájdalmat, főként fizikai terhelésre, és esténként duzzadt-e a bokája vagy a lábfeje?

 

Utal valami krónikus vérzésre (ideértve a véradást is), jelentkeztek-e vizeléssel vagy a szexuális élettel kapcsolatos panaszai? Nőknél fontos rákérdezni a női ciklus változásaira, pl. a szokásosnál gyakoribb vagy bőségesebb havi vérzésre is. Fontos terület az alvás is. A páciens mikor tér nyugovóra? Esetleg túl sokáig néz tévét, vagy játszik a számítógéppel? Rögtön elalszik, vagy gondolatai nem hagyják álomba merülni? Át tudja aludni az éjszakát, vagy felületes az alvása és gyakran felébred?

 

Horkol, esetleg alvás közben ki-kihagy a légzése (alvási apnoé), esetleg túlságosan sokat mozog alvás közben? Reggel kipihenten, kialudtan ébred? Naponta hány órát tölt alvással, és vannak-e napszakok, amelyekben nagyon fáradt, esetleg munka közben elalszik? Több műszakban dolgozik? Vannak-e fájdalmai, és ezek akadályozzák-e az alvásban? Mi a helyzet a koncentrációval és a memóriával? Vannak-e mozgáskoordinációs problémái (szédülés, remegés)?

 

 

 

A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2020. 02. 19.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.