Hírek

Szinkronicitás: Semmi nem véletlen?

A szinkronicitás témája a modern európai kultúrában elsősorban Carl Gustav Jung analitikus pszichológushoz kapcsolódik. 1952-ben publikált könyve szerint életünk eseményei nagy részének pontos jelentése van, és az okkal történik. Más szavakkal, semmi sem véletlenül történik, így a szinkronicitás elmélete szerint nem véletlen egybeesésekről van szó. 

 

 

Jung szinkronicitás (szinkron = egyidejű) elmélete szerint életünk egybeesések együttesével van tele, illetve olyan dolgokkal, amit mi egybeeséseknek szoktunk tartani, de valójában egyáltalán nem azok. Jung a szinkronicitás meghatározásában úgy magyarázta, hogy az egybeesések egymással kapcsolódó szokatlan események látszólag véletlenszerű sorozata.

 

Gyakran történnek egybeesések, de nem mindig öltenek magukra valami pontos jelentést. Ezek jelzésértékűek, és nekünk vagy ráhangolódási képességgel bíró személynek kell megfejteni azok üzenetét. Mint minden szimbólumnak, a szinkronisztikus eseményeknek is az a funkciója, hogy a tudattalant tudatossá tegyék. Jung eredetisége abban a felvetésben áll, hogy a tudatalatti nem csupán személyes tárház, hanem kapcsolatban van az emberiség pszichikus tárházával. Ez az, amit Jung úgy határozott meg, hogy „kollektív tudatalatti”, vagyis azoknak a szimbólumoknak, archetípusoknak a gyűjteménye amely közös bennünk a többi emberi lénnyel, és amelyek többnyire rejtve vannak. Az egybeesések ezeknek a tudatalattiban jelen lévő elemeknek az eredményei.

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

 

Majoros János Károly
2018. 08. 19.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.