Hírek

Szülést követő érzelmi zűrzavar

Ha megkérdezünk várandós nőket a terhesség ideje alatt arról, hogy ha félnek, akkor mitől, bizony az elsők között szerepel a születendő gyerekkel kapcsolatos aggodalom. Azonban „előkelő” helyet foglal el a depressziótól való rettegés is, ami nem más, mint posztpartum depresszió, azaz szó szerint szülés utáni depresszió.

 

 

Előrejelzések, jelen tudományos kutatások szerint az egészségügy legsúlyosabb gondja között a mentális zavarok szerepelnek, ezen belül is a sort a depresszió és következményei vezetik. A hangulatzavarok kockázati tényezőként jelentkeznek más, nagy népegészségügyi jelentőségű megbetegedéseknél is (pl.: szívés érrendszeri, daganatos megbetegedések, diabetes mellitus, evészavarok). Részben közvetlen élettani hatásuk következtében, részben mert önkárosító magatartásformákkal társulhatnak (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, stressztáplálkozás).

 

A nők 21,3%-a szenved élete során a depresszió tüneteitől, és a gyermekvállalás időszakát gondolták a legsérülékenyebb (vulnerábilisabb) periódusnak. A terhesség időszaka jelentős testi és hormonális változásokkal jár, mely maga után vonja a pszichés státusz megváltozását. A hangulatzavarok ‒ tágabb értelemben – magukban foglalják a környezeti ingerek okozta „normális reakciótól” (azaz nem feltétlenül betegség minden hangulatingadozás) a biológiai tényezőkhöz kapcsolódó „betegségig” terjedő, meglehetősen széles skálát.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 


2018. 02. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.