Hírek

Téli táplálkozás az öt elem szellemében

Aki télen gyakran didereg, fázik, keze-lába állandóan hideg, megfelelő táplálkozással sokat javíthat helyzetén. A helyesen elkészített szezonális zöldségek belülről erősítik és melegítik testünket, ezzel hozzájárulnak immunrendszerünk hatékonyabb működéséhez is. 

 

 

A hagyományos kínai orvoslás (hko) egyik fogalma a jang seng, vagyis „az élet táplálása”, ami lényegében az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését fejezi ki. Ezen belül az úgynevezett öt elem szerinti táplálkozás a legfontosabb tényező. Ez a táplálkozási rendszer nagy hangsúlyt helyez a regionális és szezonális élelmiszerekre, amelyek ideális esetben biológiai termesztésből származnak. E táplálkozási iskola egyik fontos alapelve, hogy ami az adott évszakban a mi közelünkben terem, az jót tesz a testünknek, védi egészségünket.

 

A hko-ban az évszakokhoz öt őselemet társítanak: a fát, a tüzet, a földet, a fémet és a vizet. Ugyanakkor ezeket az őselemeket meghatározott zamatokkal, ízekkel és emberi szervekkel is társították. Tavasszal örülünk az első zsenge, friss zöldségeknek, nyáron leginkább hűsítő salátákra és gyümölcsökre vágyunk. A késő nyár (ez az ötödik kínai évszak) tápláléka többek közt a tökfélék és a kukorica, amelyek energiával töltik fel szervezetünket, majd ősszel és télen, a hidegben meleg leveseket, tartalmas egytálételeket vagy savanyú káposztát kell ennünk. Testünk egyértelműen jelzi, mire van szüksége, ezért fontos, hogy figyeljünk szervezetünk üzeneteire, jelzéseire.

 

Saját, jól felfogott érdekünkben érdemes visszatalálni az évszakok természetes ciklusához, és ennek szellemében a hideg évszakban is a szezonális élelmiszer-kínálatot előnyben részesíteni. A hozzávalók tudatos kiválasztása és a megfelelő elkészítési mód támogatja immunrendszerünk működését, felvértezi szervezetünket a hideggel szemben. Az ősi kínai tudás sokban hasonlít dédszüleink tudására és napi gyakorlatára, tehát nem egyszerűen idegen kulturális minták majmolásáról van szó.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 02. 18.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.