Hírek

Tojás – Miért olyan egészséges, és miért segít fogyni is?

A tojás a természet csodája. Gazdag biológiailag nagy értékű fehérjékben, vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és ásványi anyagokban.

 

 

Tojáshoz kötődő szokások és ceremóniák

A tojás ősidők óta az egészség, a gazdagság és a termékenység szimbóluma. Csakúgy, mint a tisztaságé, az ártatlanságé és a tökéletességé. Sok vallásban a teremtéssel hozzák kapcsolatba. A tojás a természet csodája, amelyből az új élet serken. A héja erős, mégis elég vékony ahhoz, hogy a kiscsibe ki tudjon kelni. Ha a tojáshéjat mikroszkóp alatt tanulmányozzuk, megállapíthatjuk, hogy sűrűn egymásnak préselődött kristályok alkotják.

 

A parányi kristályok közötti pórusok lehetővé teszik az embrió fejlődését. A héj belső falát burkoló membrán távol tartja a szennyeződést és a kórokozókat a tojás belsejétől. A tojásfehérje védi és táplálja a fejlődő embriót, az emberi placentához hasonlóan. A tojás két végén található kis szalagok pedig a tojássárgáját tartják a tojás közepén. Csibe csak megtermékenyített tojásból lesz. A csirkeembriók 21 nap alatt fejlődnek ki a tojás belsejében – ezt az időszakot inkubációs időnek is nevezik. Ezután a kész kiscsibe a csőrével feltöri a tojáshéjat és kibújik a tojásból.

 

Évezredes, már a kereszténység elterjedése előtt jóval régebbi szokás tavaszszal tojást ajándékozni egymásnak. A kereszténység bevezetésével pedig a húsvéti tojásgurítás Krisztus sírkövének elgördülésére, a feltámadásra és az új életre emlékezteti a híveket. A húsvét előtti nagyböjt idején tilos volt tojást enni. A tojásokat megfőzték, majd befestették, hogy aztán feltámadáskor, illetve azt követően fogyasszák el őket. A katolikus egyházban ugyanakkor szokás volt az ünnepi misén a pappal megáldatni a festett húsvéti tojásokat. Egyes vidékeken különféle rigmusokat költöttek, amelyekkel Jézus feltámadását és távozását a kősziklába vájt sírból ahhoz hasonlították, mint amikor a kiscsibe kibújik a tojásból.

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 04. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.