Hírek

Túldiagnosztizálás, felesleges műtétek?

Manapság sok cikk jelenik meg a betegségek túlkezelése témájában, főként a nőgyógyászatban. Alábbi összeállításunkban bemutatjuk, milyen alternatív gyógymódokkal kezelhetjük a női bajokat.

 

 

Dr. Christiane Northrup nemzetközi hírnévnek örvendő nőgyógyásznő azt nyilatkozta, hogy sokszor műtét közben derül ki, hogy a páciensnél diagnosztizált szervi megbetegedés időközben meggyógyult. Elmondása szerint ez sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Az orvosok is csak emberek, ezért nem tévedhetetlenek.

 

Ha ugyanazt a szövetmintát öt patológusnak adják, ötféle diagnózist kapunk – nyilatkozta egyszer egy folyóiratnak. A fehér köpenyes félistenek tiszteletét egyszerűen belenevelik az emberekbe, pedig ez a mítosz nem megalapozott, és napjainkban egyre inkább megdőlni látszik. A doktornő, többéves szakmai tapasztalatai alapján, arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen tudományos vizsgálat sem tudja maradéktalanul tisztázni, hogy szervezetünk egy adott pillanatban miért úgy működik, ahogy tapasztaljuk. Meggyőződése, hogy ez azt jelenti, hogy megérzéseinkre is hallgatnunk kell. Amíg süketek vagyunk a lélek üzenetére, testünk egyre hangosabban igyekszik tudtunkra hozni, hogy valami nem stimmel.

 

 

Túldiagnosztizálás: aki keres, talál...

Nem véletlen, hogy napjainkban egyre több felesleges, sőt káros vizsgálatra kerül sor, aminek kapcsán egyre hevesebb viták lángolnak fel a „túldiagnosztizálás” és „túlkezelés” témakörében. Míg a férfiaknál a prosztata, a nőknél az emlő és a méh áll az orvosi szűrővizsgálatok homlokterében. A legújabb generációs, nagy felbontású mammográfiás készülékek egyre több apró elváltozást szűrnek ki, amelyek soha nem alakulnak át rosszindulatúvá. A méhszájról vett keneten végzett ún. Pap-teszttel kapcsolatban szintén több orvos adott hangot kételyeinek. Véleményük szerint egészséges nők esetében szükségtelen évente ismételni a kenetvizsgálatot. Ennek ellenére a szakma nagyobb része az évi gyakorisággal végzett kenetvizsgálatot szorgalmazza, mondván, hogy a szűrővizsgálat 90 százalékkal csökkenheti a méhnyakrák kockázatát. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 05. 04.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.