Hírek

Tűz a nyelőcsőben

Vagy harminc évvel ezelőtt kezdtem felfigyelni arra, hogy egyre többet beszélnek a refluxról vagy GERD-ről (Gastroesophageal reflux disease). Akkor azt gondoltam, mint már annyiszor, csak a szűrések hajtanak fel újabb és újabb betegcsoportokat.

 

 

Aztán az évtizedek alatt lassan kiderült, hogy túlbuzgóság tényleg érzékelhető, de azért a haraszt sem zörög, ha nem fújja a szél. A kérdéssel akkor kerültem közelebbi kapcsolatba, amikor a gyomorfekély pszichoszomatikus jellegét kezdtem vizsgálni. Ez a kilencvenes évek közepén történt, addigra kipipáltam az asztmát és a szívinfarktust, mert egyik sem bizonyult „pszichoszomatikusnak”. Ekkoriban fogadta el a gasztroenterológia Robin Warren és Barry Marshall azon felfedezését, hogy a gyomorban tanyázik egy kígyózó alakú baci, amit Helicobacter pylorinak neveznek. A baci neve egyrészt arra utal, hogy spirálszerű az alakja, a pylori pedig a gyomor alsó részére utal, ahova bevackolta magát.

 

A két kutató diadalmenete ma is tart. 2005-ben Nobel-díjat kaptak, és minden bélrendszerrel kapcsolatos konferencia „kezét-lábát töri”, hogy a két kutató egyike kegyeskedjék tiszteletét tenni náluk. Az ünneplés hátterében a gyógyszeripar sem volt rest, kifejlesztette  először a hisztamin 2-es receptorát blokkoló gyógyszert, majd később a protonpumpagátlókat, amelyek hatékonynak tűntek a gyomorfekély és a reflux kezelésében.

 

Hogy ne legyen olyan idilli a kép, kezdtek olyan hírek terjengeni, hogy akiben kiirtották a H. pylorit, annál gyakran alakult ki reflux, és a halálos nyelőcsőrák is gyorsan kezdett terjedni. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

 

Szendi Gábor
2018. 04. 15.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.