Hírek

Új gyógyszerek a kritika kereszttüzében

A gyógyszergyártók folyamatosan újabbnál újabb gyógyszereket fejlesztenek ki és dobnak a piacra. Azonban sok „innováció” nem váltja be a hozzáfűzött reményeket ‒ derül ki a német Techniker Krankenkasse nevű betegbiztosító 2017-es beszámolójából. 

 

Londoni kutatók is azt nyilatkozták több új generációs rákgyógyszerről, hogy „alkalmazásukból ritkán származik bármiféle előny, és sem a betegek életét nem képesek meghosszabbítani, sem közérzetüket nem tudják javítani”, sőt, inkább rontják a páciensek állapotát. Az utóbbi években egyre több gyártó kínál új generációs onkológiai készítményeket, ugyanakkor ezek a gyógyszerek rendkívül drágák, ami jelentős anyagi terhet ró a betegbiztosítókra és az egészségügyi rendszerre. Ezek helyett a szakmának sürgősen új típusú antibiotikumokra volna szüksége.

 

Egy másik cikk szerint hasonló a helyzet az immunonkológia, napjaink egyik legintenzívebb onkológiai kutatási területén is. Az orvosok olyan immunológiai kezelések kifejlesztésén dolgoznak, amelyek képesek felismerni és elpusztítani a ráksejteket. Az újfajta terápiák hatásossága azonban egyelőre nem egyértelműen bizonyított, a készítmények nagyon drágák és mellékhatásokkal terheltek. A University of Oregon (USA) kutatói 48 újfajta, géntechnológiai módszerekkel előállított rákgyógyszert vizsgáltak és értékeltek 68 indikátor alapján. A vizsgált 48 szerből mindössze 7 készítményről bizonyosodott be, hogy 10-nél kevesebb indikációs területen képesek valóban javítani a beteg életminőségén.

 

24 indikáció esetében a többlet túlélési arány 1‒5,8 hónap volt. Egy másik vizsgálatban dr. Sebastian Salas-Vega (London School of Economics and Science) összesen 53, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában 2003 és 2015 között engedélyezett és forgalomba hozott rákgyógyszert vizsgált. Ezek közül mindössze 8 bizonyult a régebbi gyógyszereknél hatásosabbnak.

 

Ezeknél bizonyos rákbetegségek, pl. emlőrák esetében a régebbi készítményekhez képest 8,5 hónappal sikerült meghosszabbítani a betegek életét. A többi ráktípus esetében azonban semmilyen előny nem mutatkozott. Ráadásul az említett szerek hiperaktívvá teszik az immunrendszert, ami súlyos mellékhatásokat okoz. A kezelést sok esetben a gyógyszer hatására fellépő autoimmun-betegségek miatt kell abbahagyni.

 

tgym
2018. 10. 16.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.