Hírek

Védjük szemünket a kék fénytől!

A szemészek feltételezik, hogy a LED-ek kék árnyalatú fénye szinte teljesen szűretlenül éri az ideghártyát, amelyben jóvátehetetlen károkat okoz azáltal, hogy elpusztítja a látóhártyát alkotó idegsejteket.

 

Az is elképzelhető, hogy ez kedvez az időskori makuladegeneráció, más néven sárgafolt-elfajulás kialakulásának. Ezért azt ajánlják, védekezzünk az erős fényhatás ellen. Erős napsugárzás esetén – különösen vízparton vagy hóban – mindig viseljünk napszemüveget. Mindig meleg fehér fényű LED-eket használjunk, amelyek csak minimális mennyiségű kék fényt bocsátanak ki.

 

Tévézés vagy számítógépes munka mellett mindig kapcsoljunk be valamilyen egyéb, meleg fehér fényt kibocsátó fényforrást is, aminek hatására a pupillák összeszűkülnek, és kevesebb kék fényt engednek a retinára vetülni. Az enyhén sárgás színű szemüveg szintén megbízható védelmet nyújt a kék színű fényhullámok ellen. Az okostelefonokra már letölthetők speciális fényfilter-applikációk. A számítógép monitorján vegyük minimálisra a kék színű színárnyalatokat, helyette növeljük a sárga fény arányát. A képernyős munka közben gyakran pillantsunk a távolba, és tudatosan pislogjunk többet.

 

tgym
2018. 07. 28.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.