Hírek

Vegetáriánus táplálkozás: lényeges a minőség

Egyre többen mondanak le egészségük érdekében a húsfogyasztásról. Pedig a vegetáriánus táplálkozás nem automatikusan egészséges – a hangsúly az élelmiszerek minőségén van. Erre figyelmeztettek a dietetikusok az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság idei, bostoni konferenciáján. 

 

A Harvard T. H. Chan School of Public Health 125 000 felnőttre kiterjedő kutatása kimutatta, hogy a jó minőségű növényi élelmiszerekből (teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség, diófélék) álló étrend minimális súlygyarapodással jár. Ezzel szemben a sok egészségtelen növényi alapanyagot (édességek, finomított lisztek, sült krumpli stb.) tartalmazó étrend jelentős hízást eredményez. A Tufts University 30 000 felnőtt bevonásával végzett mérése azt is kimutatta, hogy a jó minőségű vegetáriánus étrend hatására az egyén élettartama is megnő. A kutatók arra következtetnek, hogy a növényi táplálékok minősége fontosabb, mint az állati eredetű élelmiszereké. A biológiai szempontból értékes növényi termékek 30 százalékkal csökkentették a halálozási rátát, ugyanakkor az állati eredetű élelmiszereknek nem volt hatása a halandóságra.

 

 

tgym
2018. 09. 23.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.