Hírek

Vészeljük át vidáman a telet!

Nátha, köhögés és rekedtség ellen a természetgyógyászat hatékony, ugyanakkor ártalmatlan gyógyszereket tud nyújtani. Ezek segítségével elkerülhetjük az antibiotikumok és az aszpirin adását is. Fontos azonban a test öntisztulását is elősegíteni.

 

 

Mi köze a hidegnek a megfázáshoz? A választ e kérdésre a hagyományos európai természetes gyógymód adja meg. Ez ugyanis a négy elemre: a vízre, levegőre, tűzre és a földre alapozódik. (Lásd. előző cikkünk.)A hideg és nedves évszakban, amikor a legtöbb hűléses megbetegedéssel találkozunk, általában a hűvös víz elem dominál.

 

A talaj, a fatörzsek, minden nedves. A levegő nedvességtartalma is olyan magas lehet, hogy olykor nem látunk át rajta – ezt hívjuk ködnek. A nyár száraz melege, amelyet ilyenkor a tűz elem erősít, ősszel egyre alábbhagy. A nap nem melegít, és a napok rövidülnek.

 

Ezek a természetes változások testünkre nézve is következményekkel járnak. Ezt már Hippokratész is megírta, mintegy 2500 évvel ezelőtt. Az orr hűvös nyálkát kezd el kiválasztani. A bőr sápadttá válik, olykor vizesen felpüffed. Sokan télen hajalmosabbá válnak a lábödémákra. Télen fázékonyabbak vagyunk, mintha a hideg egészen a csontunkig hatolna.

 

A vírusok kihasználják ezt a vízáradást, ezért télvíz idején gyakrabban találkozhatunk vírusfertőzésekkel. Találó néven ezeket a betegségeket megfázásnak nevezzük. Létezik ugyanis bizonyos összefüggés az egyes testrészek lehűlésének foka és gyakorisága, valamint a vírusfertőzések elterjedése között.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 02. 25.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.