Hírek

Veszélyes alumíniumtálcák

A védő bevonat nélküli alumíniumtálcákban tárolt ételekbe nagy mennyiségű alumínium juthat – közölte a német Szövetségi Kockázatelemző Intézet. Ezeket az edényeket főként a gyorsbüfék, illetve a házhoz szállított ételeket kínáló szolgáltatók és a munkahelyi, ill. egyéb közösségi étkezdék alkalmazzák előszeretettel. A legmagasabb alumíniumszintet az ún. Cook&Chill eljárással tárolt ételekben mérték. E technológia lényege, hogy az elkészült ételt forrón a tálcába adagolják, gyorsan lehűtik, majd hűvösen tárolják, és fogyasztás előtt ismét felmelegítik, esetleg melegen tartják. A mérések szerint főként az újramelegítéskor, illetve az azt követő melegen tartás során oldódik különösen sok alumíniumion a savanykás ízű élelmiszerekbe. Mivel az emberek alumíniumterhelése amúgy is elég magas, célszerű tartózkodni minden tényezőtől, ami tovább fokozza azt. Ez különösen érvényes a kisgyermekekre és az idősekre, akik rendszeresen kapnak alumíniumtálcában felmelegített ételeket. Az alumíniumvegyületek az ivóvízben és számos természetes élelmiszerben, pl. gyümölcsökben és zöldségekben is előfordulnak, de a konyhai alufólia, az alumíniumból készült konyhai edények és számos kozmetikum (főként a dezodorok) formájában is állandóan alumínium jut a szervezetünkbe. Főként a sós és a savanyú élelmiszerek oldják ki az edények falából és a fóliából az alumíniumionokat. Az alumínium főként a csontrendszerben és a tüdőben raktározódik, de károsíthatja az idegrendszert, a szaporítószerveket, a megszületendő magzatot és a csontok fejlődését is.


2017. 02. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2017. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.