Hírek

Zöldhályog: Holisztikus kezelési módszerek

Régebben a glaukóma (zöld hályog) kialakulását pusztán a megnövekedett szemnyomással magyarázták. Ma azonban már tudjuk, hogy a zöld hályog kóroki tényezői közül a magas szemnyomás csupán egy a sok közül. Ennek megfelelően sokoldalú a kezelés is. A hivatalos orvosi standard eljárások mellett sokat segíthetnek a vérkeringést javító gyógynövények és a stresszcsökkentés, amelyekkel eredményesen lassítható a kórfolyamat.

 

 

A korszerű szemészeti definíció szerint a glaukóma sok tényezőre visszavetethető (multifaktoriális) megbetegedés, amely kezelés hiányában a szemfenéken elhelyezkedő ideghártya maradandó károsodásához, ezen keresztül vaksághoz vezethet.

 

 

A betegség fő rizikófaktorai:

• Megemelkedett szemnyomás: A 20/21 Hgmm (higanymilliméter) mértékű szemnyomás még egészségesnek számít ‒ azonban a normális vagy alacsony szemnyomású glaukóma esetében ez az állítás már nem helytálló. E két utóbbi forma esetén a páciens szemnyomása 20 Hgmm vagy annál is kevesebb, sőt viszonylag  alacsony. Ilyenkor egyéb tényezők állnak a betegség hátterében. Ráadásul az esetek többségében éppen erről a formáról van szó.

 

• Szív-érrendszeri megbetegedések, amelyek óhatatlanul károsítják a látóideg és az ideghártya keringését is.

 

• Gyulladásos folyamatok, pl. valamilyen autoimmun-betegség. Ezek különösen gyakoriak az ún. PEX- (pszeudoexfoliatív) glaukóma esetén, amely az összes galukómás megbetegedés mintegy 25%-át teszi ki. 

 

 • Neurológiai megbetegedések: Az autonóm idegrendszer mérvadóan befolyásolja a szemnyomást és a szemgolyó vérkeringését. A lelki tényezők, pl. a stressz és a szorongás hatással vannak a szemgolyó működésére. Düh, bosszúság, idegesség hatására vérnyomásunk megemelkedik, aminek következtében megváltozik a szem vérkeringése is. Ilyenkor a szó szoros értelmében „vörösbe borul” előttünk minden, és a szemnyomás értéke is vészesen megemelkedik. A központi idegrendszer ún. agyidegek, mirigyek és ingerületvivő anyagok (neurotranszmitterek) révén befolyásolja a szemgolyóban uralkodó nyomást. 

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!


2018. 09. 15.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.