Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 65 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2019. 06. 23.

Az alkalmazottak helytelenül ítélik meg mozgásigényüket

Az üzemek és állami hivatalok alkalmazottainak 92%-a úgy véli, hogy eleget mozognak.

 

» Részletek

2019. 06. 21.

A Duchenne típusú izomsorvadás "forradalmi" génterápiája májméreg!

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 06. 21.

Az élelmiszerek cukortartalmát rosszul becsülik meg

Legtöbbünk jóval több cukrot fogyaszt, mint gondolná – állapították meg a Mannheimi Egyetem és a Max Planck Intézet kutatói.

 

» Részletek

2019. 06. 19.

Korunk spirituális válsága

Sokunknak okoznak szenvedést napjaink posztmodern világának kihívásai. Ez megnyilvánulhat lelki és testi tünetekben egyaránt. Megoldást azonban sem szokványos orvoslás, sem pszichoszociális megközelítés nem kínál, azt sokkal inkább az ember szellemi dimenzióiban kell keresni.

 

» Részletek

2019. 06. 17.

D-vitaminnal dúsított gombák – áldás csontjainknak

Újabban már kaphatók UV-fénnyel kezelt csiperkegombák, amelyek jellegzetessége, hogy a szokásosnál több D-vitamint tartalmaznak.» Részletek

2019. 06. 14.

Humusz előállításával a szén-dioxid-kibocsátás ellen

A német Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium felmérése szerint Németországban 2018-ban is csökkent a termőtalaj mennyisége és annak termőképessége.

 

» Részletek

2019. 06. 12.

Olvasói posta

Dr. Borbély Katalin háziorvos:

 

 

 

Tisztelt Szerkesztőség! Tisztelt Főszerkesztő!

 

Levelem megírására az késztetett, hogy egy rendkívül érdekes cikket találtam a Természetgyógyász Magazin 2019/05 XXV. Évfolyam 5.-ös számú lapjában.

 

Az interjú Dr Tóth Csabával készült és remek képet ad a modern gyógyászat merev, diagnózis központú elveit egyre erőteljesebben feszegető „újhullámos” medicína alakulásáról, bár pont ennek megemlítése mintha hiányozna a cikkből.

 

Tóth doktor tevékenysége ennek a gyógyászati ágnak alkalmazása, és bár Magyarországon valóban kevés ez irányban képzett orvos dolgozik, szerencsére nincs egyedül. Sajnálatos módon roppant hiányos a megfelelő magyar nyelvű irodalma a képzésnek, valamint meglehetősen drága is, így limitált a magyar kollégák hozzáférése az adatokhoz.  

 

Mivel magam is orvosként dolgozom,- idén 30 éves a diplomám-, szeretném, ha megfontolás tárgyává tennék egy kiegészítő cikk megjelentetését olvasóik teljesebb körű tájékoztatása érdekében a Funkcionális Medicína fejlődéséről

 

A hozzám forduló betegeken keresztül tapasztalom, hogy rengetegen foglalkoznak ma már táplálkozási, életmód tanácsadással, azonban a magas szinten és egyenlőre kizárólag angol nyelven folytatott tanulmányok hiányában igen sok az ellentmondás, ami a betegek dolgát igencsak megnehezíti.

 

Úgy érzem, egy bővített információkat tartalmazó cikk nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy a csak magyarul értő olvasóik is részesülhessenek egy átfogóbb képet nyújtó helyzetről a mai orvoslásban, megmutatva,hogy képesek vagyunk fejlődni és a betegeink érdekében sok mindent feláldozva tovább tanulni.

 

Mindamellett, hogy sok a paradigmákhoz görcsösen ragaszkodó kolléga, kérem, mutassák meg, hogy a „hivatalosan” , nem természetgyógyászként dolgozó orvosok között is egyre többen nyitunk a holisztikus gyógyítás felé és ehhez jól megalapozott tudáson alapuló kutatások adnak hátteret.

 

Az IFM https://www.ifm.org/about/ (Institute of Functional Medicine) honlapján olvashatnak arról, mikor és hogyan indult el az orvoslásnak ezen, valóban tudományos alapokon nyugvó ága és szerencsére milyen sokan vannak ma már világszerte azok az orvosok, akik tanulják és alkalmazzák is a tudományos intézetekben felfedezett ismereteket.

 

Mi mindannyian szeretjük azt gondolni, hogy az orvos egyúttal tudós is, lásd a nevünk előtt álló „dr”címet, ám a valóságban meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva a kutatók, fejlesztők által rendelkezésünkre bocsájtott információknak. Az orvoslás mindig is empirikus tevékenység volt, a kutatás a valóban tudományos tevékenység, aminek haszonélvezői lehetünk mi, a beteggel közvetlenül foglalkozó orvosok. Orvosi szabadságunk leginkább abban áll, hogy egyedi tapasztalataink alapján esetleg meggondoljuk, hogy a gyógyszeripar és az egészségügyet finanszírozó háttér által megnevezett gyógyszerekből, módszerekből melyiket választjuk. Mindez azonban egy átlagos, napjainkban dolgozó orvosnak továbbra is a diagnózis felállítását tűzi ki célul.

 

Az új generációs orvosok, a funkcionális medicina elveit követőek pedig a betegségek okait kutatják, nem megelégedve a leegyszerűsített diagnózison alapuló „egyen-gyógyászattal”.  Mindezt tehetjük, mert a tudományos kutatások ma fényévekkel feljebb állnak akár a 10 évvel ezelőtti kémiai, biológiai tudásunkhoz képest.

 

A krónikus betegek ellátása óriási terhet ró minden egészségügyre, Amerikában gyakorlatilag 2030-ra teljes összeomlást jósolnak az elemzők, ha az orvoslás megmerevedett, elavult elveit nem adja fel és el nem indul a betegségek okainak feltárására, a holisztikus gyógyítás irányába. Hasonló az angol és persze a magyar helyzet is.

 

A Funkcionális Medicina alappillére a beteg egyedi, biokémiai, genetikus és életstílusból adódó jellemzőinek teljes megértése, feltárása, amin alapulva tervezi az egyedi kezelési tervet.

 

A cikkben említett brit diabetesz szervezet www.diabetes.co.uk/diet/nhs-diet-advice valóban sok mindent tanácsol, ami közelít a Tóth doktor által alkalmazott paleo-keto diétához, de a hivatalos gyógyászatban sajnos továbbra is az amerikai diabetesz asszociáció által meghatározott alapelvek az iránymutatók.

 

 A jó hír az az, hogy a szintén amerikai háziorvosi szövetség tavaly április óta elismeri hivatalos orvosi továbbképzésnek a Funkcionális Medicina tréninget. Hát igen, az irányelvek Amerikából jönnek, sajnos vagy nem. Mindenesetre nekem jó hír volt, hiszen mint Angliában dolgozó háziorvos, számomra igen fontos volt, hogy hivatalos képzéssé nyilvánítsák a funkcionális medicina képzésem, tehát a napi szintű „harcok” a kollégák értetlenségével szép lassan megszűnhet, hiszen „hivatalosan” mondhatom a tanultakat.

 

 

 

Őszintén remélem, hogy gondolataim és javaslatom érdemesnek tartják megfontolni.

 

 

 

Üdvözlettel

 

dr Borbely Katalin

 

háziorvos

 

MD
Specialist of Acute Medicine,  General Practitioner
MFHom
AFMCP licensed practitioner of Functional Medicine
Kresser Institute Trained Provider

 

» Részletek

2019. 06. 11.

Exkluzív: Apokalipszis

Két könyvet olvasok mostanában.

Az egyik Márai Sándor 1943as, 44-es naplója. A másik Molnár Ferenc: Egy haditudósító emlékezései c. műve.

 

» Részletek

2019. 06. 10.

A digitális eszközök álmatlanságot okoznak a gyerekeknél

Állandó nappali levertség, álmosság, ásítozás – ez jellemző minden harmadik német, 10–18 éves tanulóra.

 

» Részletek

2019. 06. 06.

Tilos csokit adni a kutyának!

A kutyákra nem csak a háztartási tisztítószerek jelentenek veszélyt. A jutalomfalatként adott csokoládé az akut mérgezések kb. egynegyedét okozza – állapították meg a Liverpooli Egyetem állatorvosi karának kutatói.

 

» Részletek

2019. 06. 04.

Diabétesz: Paleo-ketogén étrenddel elhagyható az inzulin

Természetgyógyászok és orvosok körében is nagy érdeklődést, többekből megdöbbenést váltott ki dr. Tóth Csaba orvossal, kutatóval készült interjúnk, melyben beszámoltunk arról, hogy munkacsoportjával sikerült elérniük 1-es típusú cukorbetegnél az inzulin termelődésének fokozását. A paleo-ketogén étrend, amit dr. Clemens Zsófia kutatóbiológussal együtt kidolgozott, elsősorban azt veszi figyelembe, mely élelmiszerek nem okoznak béláteresztést. Az étrend segítségével súlyos Crohn- és cukorbetegek, autoimmun-betegségben és rosszindulatú daganatban szenvedők, epilepsziások gyógyulnak sorra. Nézzük, mi a gyakorlat és a bizonyítékok!

 

» Részletek

2019. 06. 03.

USA Akadémiai lapja szerint helyes a Teremtésben (Brésit; 1Mózes 1:1-2) leírt, Földünk saját élő víz

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 06. 03.

Taj-csival a fibromialgia ellen

A fibromialgia a vázizomzat krónikus fájdalmával járó megbetegedés, amely gyakran alvászavarral is jár. A bostoni Tufts Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon melyik mozgásforma a legjobb hatású a kezelésben.

 

» Részletek

2019. 05. 31.

Gyermekágyi depresszió

Az anyák akár 80%-ánál kialakul a szülés utáni gyermekágyi depressziónak nevezett hangulati mélypont, amely szerencsére az esetek túlnyomó többségében mindössze néhány óráig tart.

 

» Részletek

2019. 05. 29.

Egy Jezsuita egyetem vállalja a deutériumcsökkentés klinikai tesztelését az USA-ban

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 05. 28.

Hogyan használjuk helyesen a fűszernövényeket?

Annak érdekében, hogy a friss fűszernövények aromáját megőrizzük, fontos, hogy megfelelő időpontban tegyük őket főzés közben az ételbe.

 

» Részletek

2019. 05. 27.

Hogyan szabaduljunk meg a cukorfüggőségtől?

Tudta, hogy a ketchupnak akár 40 százalékát cukor alkotja? Egyetlen evőkanálnyi egy teáskanálnyi cukrot tartalmaz. De az egészségesnek tűnő káposztasaláta sem egészen az, aminek látszik. Minden 100 grammjában négy kockacukorral azonos cukormennyiség van! Sokan belesétálnak az ilyen jellegű cukorcsapdákba, ami foglyul ejti őket, pedig van belőle kiút.

 

» Részletek

2019. 05. 22.

Mindenhez a szeretet ad erőt

Sokan sok mindent elmondtak már a szeretetről, életünk meghatározó és alapvető érzéséről. Eszterhai Katalin azonban most megjelent könyvében személyes történetekkel fűszerezve úgy beszél a szeretetről, ahogyan eddig senki. Még a kötet megjelenése előtt beszélgettünk arról, mit is jelent számára a szeretet, és miért érezte úgy, hogy írnia kell erről.

 

» Részletek

2019. 05. 20.

Magyar világsiker: gyógyítható az 1-es típusú cukorbetegség

Külföldön sorra aratja a sikereit dr. Tóth Csaba és munkacsoportja – itthon alig ismerik. Nevét és tudományos tevékenységét emlegetik a Fox Newsban és a New York Timesban, sorra hozzák le a munkacsoport publikációit angol nyelvű tudományos folyóiratok – itthon agyonhallgatják. Norvégiába hívják őket gyógyítani, módszerüket átvette a legnagyobb brit diabétesz-civilszervezet – itthon ki sem próbálják. Az egész világ ide jár tanulni, hiszen az általa és munkatársai által kidolgozott paleo-ketogén étrend képes fokozni az inzulintermelést 1-es típusú cukorbetegeknél. Az elmúlt kilenc évben több mint tízezer páciensük volt, és csaknem mind meggyógyult, aki következetesen betartotta az étrendet – nemcsak a tünetek szűntek meg, hanem kikerültek az egészségügyi ellátásból! Köztük sok a cukor- és Crohn-beteg, daganatos betegségben és sclerosis multiplexben szenvedő. Boros G. László biokémikus, az UCLA egyetem professzora már több alkalommal nyilatkozott lapunknak, ő ajánlotta figyelmünkbe az egyedi módszerrel dolgozó orvos és kutatócsoport rendkívüli eredményeit.

 

» Részletek

2019. 05. 17.

A gyermekkori horkolást mielőbb kezelni kell

Nemzetközi kutatások szerint az európai gyermekek 21‒37 százaléka valamilyen alvászavarban szenved.

 

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.