Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 74 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2020. 04. 06.

Van-e értelme C- és D-vitamint szedni a koronavírus ellen?

 

Most, ebben a járványban, persze mindenki leporolja régi termékeit, legyen az kiagyalt étrend, gyógynövénykivonat, ráolvasás vagy A-tól Z-ig valamelyik/bármelyik vitamin. Mondani lehet bármit bármiről, hiszen se megerősíteni, se megcáfolni nem lehet. Innentől csak a marketing és a hiszékenység dönti el a sikert.

 

Sokan látnak reményt a C-, ill. a D-vitaminban, nem minden alap nélkül. Persze olvashatunk számos nyilatkozatot a vitaminok veszélyességéről, fölöslegességéről, amit aztán a bulvármédia – ki tudja, miért – szeret nagy kajánul rögtön öles címekkel a nagyérdemű tudomására hozni. E nyilatkozatok hitelét pusztán a rangok és a címek hivatottak alátámasztani, de ezek a nyilatkozatok csak azoknál találnak nyitott fülekre, akik szeretnék hinni, hogy a vitaminok szedése fölösleges luxus, épeszű ember jól elvan nélkülük. A vitaminhívők viszont csak döbbenten veszik tudomásul –mint a napokban megjelent interjú kapcsán , hogy immunológus professzorok tudják még a C-vitamin vírusellenes hatását is nemzeti hülyeségnek nevezni, és az indiaiak tehénhúgyhoz fűződő hiedelmeivel összehasonlítani. Úgy látszik, a szegedi egyetem valamiért gyűjtőhelye a radikálisan konzervatív nézeteket valló professzoroknak, vagy alternatív hipotézisként felvethető, hogy nem ismerem eléggé a többi egyetem professzori karát.

 

Mindenesetre elébe menve a „kikérem magam”-ozásnak, a teljesség kedvéért tegyem hozzá, a professzor a koronavírus kapcsán jelentette ezt ki. Mivel tudományosan a kérdést még senki nem vizsgálta, ilyen kijelentést tudós maximum kávéházi beszélgetésekben engedhetne meg magának, hozzátéve, hogy még kiderülhet az ellenkezője is. De mert a kávéházak zárva vannak, professzorunk beszédkényszerét egy internetes lapocskánál élte ki.

 

Mi a helyzet a C-vitamin vírusellenes hatásáról?

 

Ez tényleg csak a tehénhúgy hatásával vetekszik?

 

Egy 2020 februárjában az Expert Review of Anti-Infective Therapy szaklapban megjelent összefoglaló szerint a C-vitamin jelentősen megnöveli a túlélési esélyt a régen vérmérgezésnek nevezett szepszisben szenvedők esetében. Jelenleg 29 bejelentett klinikai vizsgálat folyik a C-vitamin szepsziskezelésben betöltött lehetséges szerepével kapcsolatban. De igaz, ez még csak baktériumellenes hatás. A C-vitamin vírusellenes hatását sokan azért vetik el élből, mert Linus Pauling elterjesztette, hogy a nátha megelőzésében és kezelésében nagy szerepe van a megadózisú C-vitaminnak. Azóta kiderült, hogy ez a hatás jelentéktelen. Viszont ahány vírus, annyiféle hatásmechanizmus. Sejttenyészetekben az EpsteinBarr-vírus és a citomegalovírus aktivitását jelentősen lecsökkentette az, ha a sejteket előbb C-vitaminnal kezelték.

 

Embereknél nem szokás mesterségesen C-vitamin-hiányt előidézni, bár igaz, elég volna csak felkutatni az amerikaiak azon 7%-át vagy az angolok azon 13%-át, akik gyakorlatilag majdhogynem skorbutban szenvednek, annyira alacsony a C-vitamin-szintjük. De ez macerás, ezért inkább kitenyésztettek egy egértörzset „Gulo (-/-)” becenéven, akik nem képesek C-vitamint szintetizálni, így a fertőzésre adott reakciójukat össze lehet hasonlítani a normál, C-vitamint szintetizáló egerekével. Kim és munkatársai H3N2 influenzával fertőzték meg a Gulo-egereket, amitől azok sajnálatos módon elpusztultak, míg a normál egerek elég jól viselték a fertőzést. A Gulo-egerek tüdejében megemelkedett a gyulladáskeltő citokinek (IL-1 alfa és béta) szintje és lecsökkent a gyulladásgátlóké (INF alfa és béta). Ezt a jelenséget szokták citokinviharnak nevezni, ez végzett az emberekkel a spanyolnáthajárványban, és most az új koronavírus esetében is. (Azért nevezzük új koronavírusnak ezt Covid19-et, mert rajta kívül még legalább 6 koronavírust ismerünk, ezek közül kettő már ránk hozta a frászt 2002-ben SARS és 2012-ben MERS néven. Négy pedig itt cirkál a körünkben légúti fertőzéseket okozva, és csak a jelre várnak, mint valami alvó ügynökök, hogy halálos mutációvá váljanak.) Ha a Gulo-egereknek a fertőzéshez C-vitamint is adtak, a normál egerekhez hasonlóan viselték a betegséget. Más vizsgálatokban, a Gulo-egereket H1N1 influenza vírussal fertőzve ugyanilyen hatást figyeltek meg, s a C-vitamin adása csökkentette a tüneteket, és helyreállította a károsodott mitokondriumokat.

 

Ezek a vizsgálatok az új koronavírus okozta megbetegedéssel kapcsolatban azért figyelemre méltók, mert a gyulladáscsökkentő citokinek megnövekedett és a gyulladáskeltők csökkent száma nem személy szerint a vírusoknak szólt, hanem a vírusok tüdőszövetre gyakorolt hatásának, azaz nyugodtan feltételezhetjük, hogy a C-vitamin a tehénhúgynál komolyabb védelmet jelent Covid19 fertőzés esetén. Az influenzán túl a C-vitamin aktivitást mutatott a herpesszel, a poliovírussal, a leukémiát okozó egyik vírussal, a HIV-vel, a parvovírussal vagy a veszettség vírusával szemben is.

 

Az az állítás tehát, hogy a C-vitaminnak nincs vírusellenes hatása, finoman szólva tévedés.

 

Önmagában az a tapasztalat, hogy fertőzés esetén a fehérvérsejtek falni kezdik a C-vitamint, és ettől gyorsan le is nullázódik az emberek C-vitamin-szintje, jelzi, hogy a szervezet valamire csak használja fertőzés esetén a C-vitamint. Végül is tudjuk is, mire: hatására megnövekszik a gyulladáscsökkentő citokinek száma, továbbá – mivel remek antioxidáns – a vírusfertőzések során keletkező túl sok reaktív oxigén egy részét is semlegesíti. Övsömör esetén vizsgálták a C-vitaminin-fúzió hatását a fertőzés után visszamaradt neuralgiás fájdalmakra, és egyértelműen pozitív hatást tapasztaltak, pl. megrövidült a felépülési szakasz.

 

Az Orthomolecular.org beszámolót közölt arról, hogy kínai orvosok sikerrel kezeltek koronavírustól megbetegedett embereket állapotuk súlyosságától függően 10-20 gramm, naponta intravénásan beadott C-vitaminnal. A hír azért is érdekes, mert ugye meg lett mondva, hogy a C-vitaminnak nincsen semmiféle vírus-, pláne koronavírus-ellenes hatása.

 

 

 

És mi a helyzet a D-vitaminnal? Ezt a professzor mindenképpen ajánlja, mert tél végére az emberek általában D-vitamin-hiányban szenvednek. De csak ezért? Ilyen alapon bármelyik más vitamin szedését is ajánlhatta volna, elvégre az emberek többsége nem szed semmilyen vitamint.

 

Nézzük, mit mond erről az indiai hitvilágon túl a kutatás!

 

Először Edgar Hope-Simpson vetette fel, hogy az influenzajárvány jelentkezése és súlyossága kapcsolatban áll az UV-sugárzás intenzitásával. Bár az UV-sugárzás tuberkulózisellenes hatását már a 19. század legvégén felfedezték a bőrtuberkulózis kezelése kapcsán, a D-vitamin immunológiai szerepére végül is az 1980-as években elindult kutatás világított rá, amikor kezdték felismerni a D-vitamin rákellenes hatását. Meglepő módon innen mégsem csak egy ugrás volt a vírusellenes hatás felismerése, mert végül is a D-vitamin sejtosztódást szabályozó hatásából még nem következik a vírusellenes hatás. A fordulat akkor következett be, amikor John Cannell, a D-vitamin-mániás orvos, tudva, hogy télen mindenkinek alacsony a D-vitamin-szintje, kórházi osztályán minden betegének D-vitamint adott, és az influenzaszezonban egyedül az ő osztályán nem betegedett meg senki influenzában. Persze, ahogy Pasteur mondta, a szerencse a felkészült elméknek kedvez, s Cannell közéjük tartozott. Munkatársaival vérátömlesztést adtak Hope-Simpson teóriájának, és számos klinikai és megfigyeléses adatot összegyűjtve 2006-ban megfogalmazták azt a teóriát, hogy az influenzajárványok akkor alakulnak ki, amikor a népességben kritikus szint alá csökken a D-vitamin-szint.

 

Azt gondolnánk, az orvostudomány ráveti magát erre a hipotézisre, tekintve, hogy egy-egy influenzajárványban a világon 400 000 ember szokott meghalni. Ehhez azonban független orvostudományra volna szükség, márpedig az akadémikus orvoslás a gyógyszer- és vakcinaiparhoz van bekötve, ott pedig nem szeretik hallani, mi mindenre volna képes a D-vitamin. Így aztán csak szórványos kutatások születtek, amelyek viszont lényegében alátámasztják a teóriát. Sokakban felmerült azonban a gondolat, hogy ha az influenzával szemben véd, akkor miért ne védene más légúti fertőzésekkel szemben is? Kiderült, hogy a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőző betegségek is szoros összefüggést mutatnak az alacsony D-vitamin-szinttel. A D-vitamin hatására ugyanis a légcsőben cathelicidinek és defensinek, azaz antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek blokkolják a baktériumokat, a gombákat, valamint a burkolattal rendelkező vírusokat. Mit ad isten, a Covid19 is ilyen burokba zárt RNS vírus. Ezek az antimikrobiális fehérjék szétcincálják a vírus burkolatát, ami azért csapás pl. a Covid19-re nézve, mert az a burkolatán hordozott tüskéivel kapcsolódik a tüdő- és bélsejtek ACE2 receptorához és jut be a sejtbe. A D-vitamin a tüdőben csökkenti a gyulladáskeltő citokinek szaporodását és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét is, azaz a citokinvihar ellen dolgozik. Ehhez persze 4060 ng/ml D-vitamin-szintre volna szükség, amihez átlagos méretű felnőttnek akár 10 ezer NE D-vitamint is kéne szednie.

 

Szumma szummárum, aki sok C- és D-vitamint szed, az jó eséllyel csökkenti a Covid19 vírusfertőzés esélyét, és kialakult fertőzés esetén a betegség súlyossá fajulását.

 

A kétkedők ilyenkor fel szoktak kacagni, hogy csak nem mondom azt, hogy Iránban a D-vitamin-hiány okozná a súlyos járványt. Vagy Olaszországban? Vagy Spanyolországban? Ezzel a logikával a vitaminárusoknak kéne a legegészségesebbeknek lenniük, hiszen ott van karnyújtásnyira tőlük minden vitamin. Ha a vitaminárusok egészségi állapotáról nem is készült felmérés, azt tudjuk, hogy az irániak körében 48 vizsgálat összevont elemzése alapján a férfiak 46%-a, a nők 62%-a D-vitamin-hiányos, ami megdöbbentő lehet annak, aki a földrajzi elhelyezkedésből következtet egy ország népességének a D-vitamin-szintjére. De hogy fokozzam a hatást, az egész Afrikára kiterjedő 129 vizsgálat összevont elemzése szerint az afrikaiak 18%-ának 12 ng/ml, 34%-ának 20 ng/ml és a maradéknak 30 ng/ml alatti a D-vitamin-szintje. A spanyolok 34%-ának D-vitamin-hiánya van, s az idős olasz nők 24%-ának 5 ng/ml, 76%-ának pedig 12 ng/ml alatt volt a D-vitamin-szintje; mindkét érték már a vészes D-vitamin-hiány kategóriája. Általában is elmondható, hogy az idősekben mutatható ki súlyos D-vitamin-hiány, és éppen ők azok, akik veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzésre. Ha napsütötte országokban ez a helyzet, mit várunk a magyar adatoktól? Tíz magyarból 9 D-vitamin-hiányos.

Szendi Gábor

 

» Részletek

2020. 04. 06.

Segítenek-e a probiotikumok allergiás nátha ellen?

Aki egész évben allergiás náthától szenved, általában folyamatosan gyógyszert kénytelen szedni. Iráni kutatók annak jártak utána, vajon probiotikumokkal javítható-e az érintettek életminősége. Ennek érdekében 152 felnőtt adatait elemezték.

 

» Részletek

2020. 04. 02.

Koronavírussal kapcsolatos tapasztalatok az USA-ban

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 04. 02.

Vírus ellen nincs gyógynövény! Gyuri bácsi otthon marad, ezt kéri az idősektől

A koronavírus-járvány terjedését úgy tudjuk megfékezni, ha betartjuk az előírásokat, és otthon maradunk – ezt üzeni Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember is az olvasóknak.

» Részletek

2020. 04. 02.

Egyre nő a fertőtlenítő- szerek iránti igény

A német Jövőkutató Intézet 2020-as Health Report nevű kutatása szerint az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a betegségek megelőzésére, ami a fertőtlenítőszerek forgalmának növekedésében nyilvánul meg.

 

» Részletek

2020. 04. 01.

Hogyan befolyásolja a koronavírus járványt a Chiron áprilisban?

Chiron, az elfelejtett kisbolygó mitológiai története.

» Részletek

2020. 03. 31.

Pandémiák orvosi biokémiai háttere

Élőben Los Angelesből március 31-én (kedd, 2020), magyar idő szerint este 6-kor a BBD Health - Bottom - up csatornán  beszélek (László G. Boros) a szezonális pandémiák orvosi biokémiai és deutenomikai hátteréről!

» Részletek

2020. 03. 31.

Vakcinagyártás: 65 °C a koronavírus ellen?

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 03. 30.

„MEGHALLGATLAK” SZOLGÁLAT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐKNEK KARANTÉN IDEJÉN IS

 

Ha autista vagy ADHD-val élő gyermeked van,

elveszettnek érzed magad a jelenlegi helyzetben, ha nehézséget élsz meg az időbeosztással, a családban felmerülő feszültségekkel, ha nem tudod, hogyan oldd meg a gyermekkel való teendőket karanténban,

MI

meghallgatunk! Segítünk, tanácsot adunk és együtt gondolkodunk veled, hogy sikerüljön átvészelni a házban töltött napokat.

 

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programja autizmussal és ADHD-val élő gyermekekkel és azok családjainak igyekszik segítséget nyújtani a mindennapokban.

 

A Léleköntő csapat munkatársai arra vállalkoztak, hogy mindenki számára elérhető „Meghallgatlak” szolgálatot indítanak a járvány idején. A plakáton megadott számokon reggel ½ 8 és este 8 között hívhatóak a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik. A telefonálókat igény szerint tovább kísérik, E-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával. A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak pl. abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan találhatunk gyermekvigyázót, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan csökkentsük gyermekünk szorongását. A legfontosabb, hogy meghallgatnak, időt szánnak ránk, jelen vannak a számunkra.

Éljünk vele!

Miért van most erre szükség?

A megszokott életritmusunk felborulása, a megtartó napi rutin, a bevált rendszer elengedése átlagemberként is komoly szorongást okoz számunkra ebben az új helyzetben. Az autizmussal élő emberek számára viszont a tervezhetőség, a napok állandóságának biztonsága életbevágó, ők sokkal érzékenyebbek a hirtelen változásokra. Így nem túlzás kimondani, hogy jelen helyzetben ők azok, akiknek a leginkább nehézséget okozhat az otthoni bezártságra való átállás…

A családok aktuális helyzetére való reagálás most különösen nagy kihívás. Hogyan dolgozzon otthonról egy szülő, akinek autizmussal élő gyermeke visszatérő sírásrohamokkal vagy éppen alvászavarral fogadja a bizonytalanságot, vagy az, akinek figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő csemetéje éppen a szekrény tetejére mászott? Milyen megoldást találjon egy egyedülálló édesapa a mindennapi kihívásokra, akinek súlyosan fogyatékos gyermeke eddig bentlakásos iskolában tanult szeptembertől júniusig s most hirtelen bezárt az iskola?

Nincs általános javaslat, nincsen mindenkinek szóló tuti megoldás. Csak a kétségbeesett, elfáradt szülő figyelmes meghallgatása van, a közös gondolkodás, a bíztatás, az egyéni helyzetekre kidolgozott, speciális eszközök elküldése, otthoni kinyomtatása, elkészítése.

 

Kik a „léleköntők”?

Hivatásuk lényege, hogy önkéntesek bevonásával, intenzív fejlesztő program kialakításával, a szülők képzésével, a velük való nagyon szoros közös gondolkodás erejével egy biztonságosan érthető környezetet teremtsenek a gyermeknek. Állandó emberi és szakmai hátteret nyújtanak a szülőknek, ahol a család helyzetére való egyéni, kreatív megoldások keresésével mindig az éppen felmerülő kérdésekre keresik a választ - szakember, önkéntes, szülő együtt, közösségben gondolkodva

A Léleköntő csapat gyógypedagógusokból, mentálhigiénés szakemberből, pszichológusból álló közösségének munkájáról bővebben a https://nemadomfel.hu/lelekonto/ honlapon olvashatnak.

 

 

» Részletek

2020. 03. 30.

A kevesebb fogyasztás szabadabbá tesz

A főképp az iparosodott országokra jellemző túlzott fogyasztás több természetes erőforrást emészt fel, mint amennyit a Föld pótolni képes.

 

» Részletek

2020. 03. 28.

Napi két üdítőital megrövidíti az életünket

Tizenhét százalékkal magasabb azok halálozási rizikója, akik rendszeresen naponta legalább fél liter üdítőitalt isznak, azokhoz képest, akik havonta egy pohárnál kevesebb ilyen italt fogyasztanak.

 

» Részletek

2020. 03. 27.

Teltségérzés? Puffadás? Parádi kénes gyógyvíz a megoldás!

Az ünnepi konyha ínycsiklandozó finomságai sokszor túlevésekre csábíthatnak bennünket, és az emésztő rendszer túlterhelése esetén gyakran jelentkezik tünetként teltségérzet, puffadás. A túlterheléses gyomor-bélhurut kezelésére naponta 1-2-szer 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott.

 

» Részletek

2020. 03. 26.

Maradjanak otthon és olvassák a Természetgyógyász Magazint!

 

Kedves Olvasóink!

 

Mindennapi életünket alaposan felborította a koronavírus járvány, és az ezzel járó korlátozó intézkedések sorozata. A vállalkozások jelentős része gazdasági válsággal küzd, a különböző hírcsatornákon egész nap ontják a riasztó híreket, az európai országokban és főleg Olaszországban bekövetkező egyre több haláleset mindannyiunkat riadalommal tölt el. Kényszerű kelletlen bezárkózunk otthonunkba, home office-ban dolgozunk, és azért imádkozunk, hogy szeretteinkkel együtt sikerüljön megúszni a járványt.  Igen, félünk, jóllehet sokan túlzottnak és pánikkeltőnek titulálják az eddig ismeretlen vírus veszélyét, és a félelem immunrendszert gyengítő hatására, valamint állóképességünk erősítésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Éppen ezért most különös jelentőséggel bír, hogy túlélésüket ne csak élelmiszerek felhalmozásával próbálják biztosítani, hanem például olyan sajtótermékek olvasásával, mint a Természetgyógyász Magazin.  Ha néha elmennek vásárolni, vagy valaki megteszi ezt helyettük, ne felejtsék el felírni a listára kedvenc Magazinjukat, ami most igazán hasznos és fontos segítőtársuk, lelki támaszuk lehet.  Havonta 790 Ft-ért, mindössze 3 gombóc fagyi áráért olyan szellemi muníciót kapnak, amellyel az internetes híroldalak nem tudnak versenyezni, hiszen az autentikus források és szerzők annyi újszerű, testi-lelki egészséget szolgáló információval szolgálnak, amelyek ilyen válságos helyzetben is nagyon fontosak lehetnek mindenki számára.

A Természetgyógyász Magazin márciusi száma még két napig kapható a megfogyatkozott árushelyeken (áruházláncok, élelmiszerboltok, benzinkutak stb.), az áprilisi szám pedig március 28-án, szombaton kerül utcára.

Ne felejtsék el megvásárolni a Magazint! És köszönjük, hogy hűséges olvasóink maradnak!

 

A Szerkesztőség

 

» Részletek

2020. 03. 25.

Koronavírus járvány az asztrológia tükrében

Többekben felmerült a kérdés, hogy vajon lehet-e látni az asztrológia segítségével, hogy hogyan alakul világviszonylatban és Magyarországon a koronavírus járvány terjedése. A válasz igen, vannak egyértelmű tendenciák, amelyeket jól mutat a horoszkóp.

» Részletek

2020. 03. 24.

Kedves Olvasóink!

Felhívjuk a figyelmüket a digitális újságolvasás előnyeire és az otthonról történő biztonságos vásárlás lehetőségére.

» Részletek

2020. 03. 24.

Dr. Házi Edina gyógyszerész, kutató-fejlesztő véleménye és tanácsai a koronavírus kapcsán

 

A jelenlegi helyzet okot adhat a pánikra, mégis azt gondolom, hogy a higgadtság jelenti a legnagyobb segítséget. Sok infót olvasunk pro és kontra, mégis az igazi segítség nagyon kevés. Szükség van rá.

 

» Részletek

2020. 03. 23.

Nature Medicine, Stanford Egyetem - Korona vírus hisztéria válogatás!

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 03. 23.

Gyors segítség a fájdalmas, merev izmoknak

A civilizált ember átlagosan napi 6-10 órát tölt ülő helyzetben. Ennek hatására bizonyos izmok megmerevednek és fájdalmassá válnak. A feszesség masszírozással feloldható, de a hétköznapokban ez általában nehezen megoldható.

 

» Részletek

2020. 03. 21.

Megszívlelendő információk, egy patológus levele:

Ahogyan néhányan emlékezhetnek rá, amikor én a Californiai Egyetem patológus professzora voltam San Diegoban, akkor egyike voltam azon első virológusoknak, akik a korona vírusokkal foglalkoztak a 70-es években. Elsőként mutattam ki és határoztam meg a korona vírus génjeinek számát. Azóta folytattam a koronavírus témát, és tanulmányoztam a korona vírusoknak különböző állati forrásokról humán populációra történő terjedését (SARS, MERS).
A betegségnek az USA-ban való elterjedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések csak valószínűséget mutatnak, annak megfelelően, hogy elégtelenek a világból származó adatok, de most a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a széleskörű elterjedése március, április közepén, végén várható.
Itt közlöm az általam jelenleg is végrehajtott megelőző és védekező intézkedéseket, amelyeket most teszek és amelyeket tenni is fogok. Ezek ugyanazok a megelőző eljárások, amelyeket jelenleg az influenza szezonban alkalmazok, kivételt képez a maszk és a gumikesztyű.


Ezek a következők:
- Ne legyen kézfogás. Helyette öklözés, könyök összeütés, enyhe meghajlás, stb.
- Hajlított ujjízületekkel (kéz ökölben) érintsük a villanykapcsolókat, a lift gombjait stb. Tankolásnál az üzemanyagtöltőt papírzsebkendővel, papírszalvétával, vagy műanyag egyszer használatos kesztyűvel fogjuk meg. (Vagy bízzuk a benzinkutasra. A fordító). Az ajtókat ököllel vagy könyökkel nyissuk, ne fogjuk meg a kilincset vagy fogantyút, ha csak egy mód van rá. Különösen fontos ez toilettek, posta-és egyéb hivatalok esetében.
- Használjunk fertőtlenítő kendőt, töröljük le a bevásárló kosarak fülét, a bevásárló kocsik fogantyúját, és ha van, a gyerek ülést és annak fogantyúját is.
- Mossunk szappannal kezet 10-20 másodpercig, és/vagy használjunk egy 60%-nál magasabb alkohol alapú kézfertőtlenítőt minden esetben, ha bármilyen aktivitásból hazaérünk, minden olyan helyről, ahol más emberekkel együtt lehettünk.
- Tartsunk egy-egy palack fertőtlenítő oldatot elérhető helyen az otthonunk minden bejáratánál. Hasonlóképpen tartsunk egy másik palackot az autóban, annak érdekében, hogy ha bármilyen eszközt (kormány, sebváltó) megérintünk, és közvetlen utána nem tudunk kezet mosni, akkor ezt alkalmazzuk.
- Ha lehetséges köhögjünk és tüsszentsünk eldobható kendőbe vagy papírzsebkendőbe, és a papírzsebkendőt rögtön dobjuk valami gyűjtőbe. Ha erre nincs mód, mert például olyan hirtelen jön a köhögési inger, akkor a könyökhajlatba köhögjünk és ne a kezünkbe, ezzel ugyanis a következő pillanatban valamit meg fogunk fogni. Viszont ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a ruhán a fertőző ágens (a vírus) egy hétig is fertőzőképes maradhat.

 

Amiket vásároltam és tároltam előkészület gyanánt pandémia esetére az USA-ban:

Latex vagy nitril latex egyszer használatos kesztyűket vásárláshoz, tankoláshoz és más olyan tevékenységekhez, amelyek során kapcsolatba kerülhet az ember fertőzött tárgyakkal. Megjegyzendő, hogy a fertőzés a köhögés és tüsszentés nagy cseppjeivel terjed. Ez azt jelenti, hogy maga a levegő nem fertőzheti meg az embert. Olyan felület azonban, ahol az említett cseppek megtapadhatnak körülbelül egy hétig fertőző maradhat.
Minden, ami egy fertőzött emberrel kapcsolatba kerül, az gyakorlatilag egy hétig fertőzöttnek tekinthető, és fertőz is. A vírus az különböző tárgyak felületén van, és így nem jöhet létre fertőzés, csak ha valaki direkt és egyenesen az arcunkba köhög vagy tüsszent. Ez a vírus kizárólag a tüdő sejtekhez kötődő receptort tartalmaz, így csak a tüdőt fertőzi meg. A fertőzés egyetlen lehetséges útja az orron vagy a szájon keresztül, illetőleg a kéz segítségével, vagy ha ráköhögés útján ezeken keresztül fertőződik meg az ember.
Sebészeti maszkokat is alkalmazok, azonban csak abból a célból, hogy saját magam ne nyúljak az arcomhoz vagy a szájamhoz. Fontos tudni, hogy naponta körülbelül 90-szer nyúlunk az orrunkhoz és a szájunkhoz, anélkül, hogy ezt tudnánk. A vírus csak ezen keresztül tud fertőzni, mert tüdőszövet specifikus. A maszk tehát attól nem véd, hogy ha ránk köhögnek vagy ránk tüsszentenek, akkor ne juthasson be vírus az orrunkba vagy a szájunkba. Attól azonban véd, hogy távol tartsuk saját magunkat a szájunktól és az arcunktól.
Szerezzünk be kézfertőtlenítőt és latex vagy latex nitril egyszer használatos kesztyűket, méghozzá a családnak megfelelő nagyságúakat. A kézfertőtlenítő alkohol alapú legyen és legkevesebb 60%-nál magasabb alkoholtartalmú. Szerezzünk be cink tartalmú szopogató tablettákkat. Ezekről a tablettákról bizonyították, hogy hatékonyan blokkolják a koronavírus és más vírusok szaporodását a torokban és a nasopharynxban. Használjuk ezeket a szopogatós tablettákat bármilyen vírusfertőzés vagy megfázás kezdeti tüneteinél. Naponta néhány alkalommal - legjobb hanyatt fekve, lassan szopogatni, hogy a torokban és a nasopharynxban összegyűljön egy kis folyadék a tablettából. Pl. Cold Easy tabletta, azonban van jó pár másféle is.

Remélem, ahogy nagyon sokan mások is, hogy ez a pandémia (világjárvány) észszerű keretek között lesz tartható, AZONBAN én személyesen nem hiszem, hogy így lesz. Az EMBER még soha nem találkozott ezzel a kígyóhoz társult vírussal ezelőtt, és ezért nem rendelkezünk semmi védekező mechanizmussal ellene. Világszerte óriási erőfeszítések történnek, hogy megértsük ennek a vírusnak a molekuláris és klinikai virológiai tulajdonságait. Már eddig is hihetetlen mennyiségű molekuláris, genomikai, strukturális és virulenciával kapcsolatos ismeret halmozódott fel ezzel a vírussal kapcsolatban. Azonban semmilyen gyógyszer, semmilyen vakcina nem létezik jelenleg, amely képes lenne megvédeni minket, vagy korlátozhatná a fertőzés terjedését közöttünk. Jelenleg csak tüneti támogatás alkalmazható a vírusfertőzés esetében.
Remélem, hogy ezek a személyes gondolatok segítséget fognak nyújtani ebben a potenciálisan katasztrofális világjárványban.

Sok szerencsét MINDNYÁJUNK-nak!

JIM James Robb, MD FCAP

» Részletek

2020. 03. 19.

Öt méregtelenítő eljárás

Aki kivezetéssel, méregtelenítéssel és az anyagcserével foglalkozik, hamar ráébred, hogy a korunkra jellemző túlkínálat és habzsolás közepette különösen fontos az „elimináció”, azaz az elhagyás, kihagyás rendszeres alkalmazása. Már az ókori orvosok is a túlzásban látták minden betegség okát. E felismerés alapján alkotta Hippokratész (Kr. e. 460–370) a „diaita” szót, amely az egészséges étrendnél sokkal többet jelentett, a legszélesebb értelemben vett egészséges életvitelt.

 

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.