Hírek

 1   1 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2019. 12. 30.

A szomorú zene jót tesz a depresszióban szenvedőknek

A depresszióban szenvedők kedvelik a szomorú, melankolikus zenét. Ez paradoxnak hangzik, de a University of Southern California kutatói utánajártak a jelenségnek. 76 egyetemi hallgatót vontak be a kísérletbe, akiknek kb. 50%-a klinikai depresszióban szenvedett.

 

» Részletek

2019. 10. 09.

Kávéval és teával a depresszió ellen

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint világszerte kb. 322 millióan szenvednek depresszióban.

 

» Részletek

2019. 05. 31.

Gyermekágyi depresszió

Az anyák akár 80%-ánál kialakul a szülés utáni gyermekágyi depressziónak nevezett hangulati mélypont, amely szerencsére az esetek túlnyomó többségében mindössze néhány óráig tart.

 

» Részletek

2019. 02. 06.

Minden negyedik ember téli depresszióban szenved

A szezonális depresszió főként ősszel és télen okoz hangulati mélypontot, ami az erre az időszakra jellemző fényhiánynyal magyarázható. 

 

» Részletek

2018. 09. 05.

Gyakori gyógyszermellékhatás a depresszió

Kétszáznál is több gyógyszer okozhat mellékhatásként depressziót. 

 

» Részletek

2018. 05. 10.

Depresszió ellen is hatásos a magnézium

Amerikai (University of Vermont) kutatások eredménye szerint az étrendi kiegészítők formájában szedett magnézium hatására enyhül a depresszió. 

 

» Részletek

2018. 03. 29.

Botox depresszió ellen

A botoxot jó ideje a mimikai ráncok kisimítására alkalmazzák a szépségiparban. A legújabb orvosi kutatások azonban arra is rámutattak, hogy a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt idegméreg a depresszió kezelésében is hatásos lehet. 

 

» Részletek

2017. 01. 04.

A depresszió bújócskát is játszhat velünk

A depressziós hangulatzavar sokarcú betegség. A lelki panasz általában kedvetlenségben, az életöröm hiányában, belső ürességben stb. nyilvánul meg. Sokkal kevésbé köztudott, hogy a depresszió testi panaszok, pl. szívzavarok formájában is megnyilvánulhat. A leggyakoribb tünetek azonban a fejfájás, a hátfájás vagy a hasfájás. A depressziós betegek 64%-a fájdalmakra panaszkodik! Ilyen esetekben a fájdalomcsillapítók sem segítenek, kizárólag a depresszióellenes gyógyszer jelenthet megoldást. Különösen kímélő megoldást jelentenek az orbáncfűből készült kivonatok. Széleskörű tudományos vizsgálatok igazolják e gyógynövény hatékonyságát.

» Részletek

2016. 04. 11.

A környezet és a terápia legyőzheti a depresszió genetikai hajlamát

A környezet és a megfelelő terápia segíthet legyőzni a depresszió hátterében álló genetikai hajlamot. A Northwestern Egyetem orvostudományi karának szakemberei azt vizsgálták, hogy megváltoztatható-e a "depresszióra tenyésztett" patkányok viselkedése környezetük módosításával. Ezért játékokkal és mászókákkal teli hatalmas ketrecekbe tették őket egy hónapra.

» Részletek

2016. 04. 05.

Falmászással a depresszió ellen

A testmozgás a test és a lélek orvossága. Egy német kutatás eredményei szerint különösen jótékony hatású a biztonságos magasságban végzett, biztosítókötél nélküli falmászás.

» Részletek

2015. 05. 19.

Depresszió ellen együnk zsíros halat

Amit eszünk, az hatással van hangulatunkra. Például egy-egy darabka csokoládé jobb hangulatra derít. Azt a tényt, hogy a zsíros tengeri halak fokozzák az antidepresszáns gyógyszerek hatását, egy a közelmúltban végzett amszterdami kutatás igazolta. A  kutatást egyelőre kis csoporton, összesen 70 páciensen végezték.

» Részletek

2014. 06. 13.

A depresszió leküzdését segítő weboldal indult

A depresszió leküzdését, az öngyilkosság megelőzését segítő weboldalt indított az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD). A kilenc európai országban hét nyelven - köztük Magyarországon, magyar nyelven - elindított internetes oldal kifejlesztésében a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete is részt vett. A depresszió a legfőbb rizikófaktor az öngyilkosság hátterében, ebben a statisztikákban Magyarország évről évre az elsők között van. A most indított www.ifightdepression.com/hu oldal nemcsak információkat és elméleti segítséget ad a depresszió leküzdéséhez, hanem internetes terápiás eszköz is egyben.

» Részletek

2014. 04. 14.

Kevesebb depresszió az unokáknak köszönhetően

Régi megfigyelés, hogy az unokák és a nagyszülők között gyakran szorosabb a kapcsolat, mint a szülő és a gyermek között. Egy amerikai kutatás azt is bebizonyította, hogy a jó nagyszülő-unoka kapcsolatnak védő hatása van a depresszióval szemben, méghozzá az unokáknál és a nagyszülőknél egyaránt. A kutatás 20 év alatt összegyűlt adatokat értékelt ki.

» Részletek

2014. 01. 15.

A depressziós férfi agresszív?

Eddig úgy gondoltuk, hogy főleg a nők hajlamosak a depresszióra – ez a feltételezés  mostanra megdőlni látszik. A Michigani Egyetem (USA) kutatói  kimutatták, hogy a férfiaknál nehezebb felismerni a depressziót. A férfiak ugyanis nem szomorúságra, hangulatingadozásra panaszkodnak, hanem inkább agresszívvé válnak, és testi tüneteikre panaszkodnak. Ez félrevezetheti a pszichológust és az orvost, ezért a férfiaknál jóval ritkábban diagnosztizálnak depressziós  hangulatzavart. Ha figyelembe vesszük a férfiakra jellemző szimptómákat, megállapíthatjuk, hogy a depresszió kb. ugyanolyan mértékben érinti a férfiakat is, mint a nőket.

» Részletek

2013. 11. 22.

A depresszió sejtszinten gyorsítja fel az öregedést

A depresszió sejtszinten gyorsítja fel az öregedést - mutatta ki holland és amerikai tudósok nagy létszámú résztvevővel végzett kutatása. Laboratóriumi tesztek során a korábban vagy jelenleg is súlyosan depressziós betegek sejtjei idősebbnek bizonyultak.

» Részletek

2013. 11. 13.

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka a világon - derült ki a mentális betegség globális terheit elemző tanulmányból. A klinikai depresszió, más néven súlyos depresszív zavar (MDD) leginkább a munkaképes korú felnőttek között fordul elő, és több nőt érint, mint férfit.

» Részletek

2013. 10. 14.

A várandós anya depressziója károsan hat a gyermekre is

A terhességük alatt depressziótól szenvedő anyák gyermekeinél 1,28-szor nagyobb eséllyel alakul ki ugyanez a kórkép 18 éves korukig - ismertette a The Guardian online kiadása a JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányt.

» Részletek

2013. 10. 02.

Nő a depressziós gyerekek száma Nagy-Britanniában

Meredeken nőtt a depressziós gyerekek száma Nagy-Britanniában az utóbbi évtizedben. A gyermekkort annyira stresszessé tették az iskolai elvárások, a családok felbomlása és újabban a közösségi média, hogy a tíz év alattiak közül már 8 ezer gyereket érint a betegség.

» Részletek

2013. 09. 01.

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a depresszió kockázatát

A mérsékelt alkohol - különösen bor - fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát - állapították meg spanyol szakemberek.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.