Hírek

 1   1 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2019. 09. 25.

Idegrendszer a hasban?

A bolygóideg, orvosi nevén nervus Vagus, a tizenkét agyideg közül a tizedik. Ezeket az idegeket azért nevezik így, mert közvetlenül az agyvelőből és nem a gerincvelőből lépnek ki, mint a testünket behálózó többi ideg. Másfelől a bolygóideget az agyunkban működő „második aggyal” hozzák kapcsolatba, mert hasfájást és egyéb hasüregi érzeteket képes kiváltani. Akkor lehet, hogy valójában nem is agyideg, hanem hasi ideg? Erről nincs szó, de annyi bizonyos, hogy egészen különleges ideg, mert az agytörzsből kiindulva, a nyakon lefelé haladva, a mellkason és a hasüregen végighaladva egészen a medencéig fut, majd itt megfordul, és visszatér kiindulási helyére, életfontosságú tengelyt alkotva a hasüreg és az agyvelő között.

 

» Részletek

2019. 08. 21.

Hegek: nem csak szépséghiba

Hegek mindenkin vannak. A Harry Potter gyermekkönyvek megjelenése óta a gyerekek is tudják, sérülékenységünkre, fájdalmas eseményekre és élettapasztalatainkra emlékeztetnek minket. Ezek az élmények olykor fájdalmasak, és néha az az érzésünk, hogy a heg sem dolgozta fel véglegesen a történteket.

 

» Részletek

2019. 01. 14.

A hátgerinc és a szervi megbetegedések kapcsolata

Gerincünk az egyik legfontosabb testrészünk, amely támasztja, tartja felsőtestünket, ugyanakkor gerincvelőnk a központi idegrendszer része, amelyből sok fontos idegpálya indul ki. A gerincoszlop mellett húzódó úgynevezett szimpatikus dúclánc szintén rendkívül fontos, hiszen számtalan testi funkciónkat irányítja. Rengeteg betegséget okozhat, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. 

 

» Részletek

2018. 12. 27.

Taj-csival megelőzhetők az időskori esések

Aki hetente kétszer hatvan percig taj-csi gyakorlatokat végez, jelentősen csökkentheti az elesés, ill. az abból fakadó sérülések veszélyét – állapították meg az Oregoni Egyetem kutatói 670 megfigyelt személy adatai (átlagéletkoruk 78 év) alapján.

 

» Részletek

2018. 09. 15.

Zöldhályog: Holisztikus kezelési módszerek

Régebben a glaukóma (zöld hályog) kialakulását pusztán a megnövekedett szemnyomással magyarázták. Ma azonban már tudjuk, hogy a zöld hályog kóroki tényezői közül a magas szemnyomás csupán egy a sok közül. Ennek megfelelően sokoldalú a kezelés is. A hivatalos orvosi standard eljárások mellett sokat segíthetnek a vérkeringést javító gyógynövények és a stresszcsökkentés, amelyekkel eredményesen lassítható a kórfolyamat.

 

» Részletek

2018. 05. 18.

Plazma és bioplazma – az ember és a természet egy

A plazma a szilárd, a folyékony és a gáznemű mellett a negyedik halmazállapotot, illetve ionizált gázt jelent. Utóbbi esetben az anyagot alkotó atomokról egy vagy több elektron leszakad, ezért a plazma pozitív ionok és negatív töltésű szabad elektronok keveréke lesz. Így az elektronok szabadon mozoghatnak a plazmában, mely ezért elektromosan vezetővé válik, és kölcsönhatásba léphet az elektromágneses mezőkkel.

 

» Részletek

2018. 03. 28.

Természetes arclifting

Stressz hatására nem csak a nyakunk és a vállunk, de az arcizmaink is feszültté válnak. Arcunk ugyanis közvetlen idegi kapcsolatban áll a limbikus rendszerrel, az agy érzelemközpontjával. A következő, gyengéd gyakorlatok segítenek ellazulni – nem csak az arcunknak, de a lelkünknek is.

 

» Részletek

2018. 01. 14.

Akupunktúrával javítható az alagútszindróma

Az alagútszindróma (a csuklónál futó idegek nyomás alá kerülnek) okozta panaszok, pl. a fájdalom és a kézfej részleges érzéketlensége tartósan enyhíthető akupunktúrás kezelésekkel – jelentették be amerikai kutatók, akik 80, az alagútszindróma enyhébb formájában szenvedő páciensen végeztek klinikai kísérleteket.

 

» Részletek

2014. 08. 24.

A botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében

Az esztétikai plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére alkalmazott vegyület, a botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is. A Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinum toxin (botox) a legmérgezőbb ismert vegyület, amely az idegrendszerben az ingerületátvitelt akadályozza, és a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezethet. 

» Részletek

2014. 04. 09.

Új remény: gerincvelő elektromos stimulálása

A gerincvelő elektromos stimulálásán alapuló terápiával kezeltek négy bénult férfit, akik a terápia nyomán meg tudták mozdítani lábujjaikat, bokájukat és térdüket, járni azonban nem sikerült egyiküknek sem - derült ki amerikai orvosok tanulmányából.    A Brain című szaklapban ismertetett kutatás rendkívüli eredményeit a Roderic Pettigrew vezette kutatócsoport érte el, amely az amerikai biomedikai intézet (NIBIB) és a Los Angeles-i Louisville-i Egyetem kutatóiból és orvosaiból állt. Az adatok alapján a tudósok úgy vélik, hogy az elektromosság fogékonnyá teheti a gerincvelő idegeit az agyból érkező üzenetek iránt.

» Részletek

2013. 09. 04.

Idegsebészeti beavatkozással csökkentették a magas vérnyomást

A nyakban található egyes idegek "kiiktatásával" csökkenthető a vérnyomás, a beavatkozás új alternatívát jelenthet a gyógyszeres kezeléssel szemben - állítják a Bristoli Egyetem kutatói új tanulmányukban.

» Részletek

2013. 09. 02.

A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon - állítja egy friss kutatás. Az Essexi és az Oxfordi Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a kártevők évente három kilométert haladnak előre - írja a BBC hírszolgálata a Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmányt ismertetve.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.