Hírek

 1   2  >> 2 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2020. 10. 21.

USA CDC: állandóan maszkot viselők teszik ki a korona/vírusos hurutos esetek >70%-át

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 10. 19.

PNAS 2018: ...nyákcseppekkel ürített influenza vírus RNS pozitívan társul vakcinázásokhoz

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 09. 18.

Nagy gyógyszercégek bukóban - a vegyszereket, reagenseket okolják!

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 08. 19.

MIT, Koronavírus, környezeti tényezők - 2020. aug 21., Magyarok háza, Bp. 1052, Semmelweis u. 1-3.

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 08. 04.

Faucsi beismerte: az influenza elleni vakcinák autoimmun betegségeket okozhatnak

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 07. 02.

10 575 PCR-tesztből 3 pozitív, azaz a bújócskázó korona vírus orvosi deutenomikája

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 05. 29.

Az influenza vakcináknak nincs semmi értelme - írja az Annals of Internal Medicine

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 04. 06.

Van-e értelme C- és D-vitamint szedni a koronavírus ellen?

 

Most, ebben a járványban, persze mindenki leporolja régi termékeit, legyen az kiagyalt étrend, gyógynövénykivonat, ráolvasás vagy A-tól Z-ig valamelyik/bármelyik vitamin. Mondani lehet bármit bármiről, hiszen se megerősíteni, se megcáfolni nem lehet. Innentől csak a marketing és a hiszékenység dönti el a sikert.

 

Sokan látnak reményt a C-, ill. a D-vitaminban, nem minden alap nélkül. Persze olvashatunk számos nyilatkozatot a vitaminok veszélyességéről, fölöslegességéről, amit aztán a bulvármédia – ki tudja, miért – szeret nagy kajánul rögtön öles címekkel a nagyérdemű tudomására hozni. E nyilatkozatok hitelét pusztán a rangok és a címek hivatottak alátámasztani, de ezek a nyilatkozatok csak azoknál találnak nyitott fülekre, akik szeretnék hinni, hogy a vitaminok szedése fölösleges luxus, épeszű ember jól elvan nélkülük. A vitaminhívők viszont csak döbbenten veszik tudomásul –mint a napokban megjelent interjú kapcsán , hogy immunológus professzorok tudják még a C-vitamin vírusellenes hatását is nemzeti hülyeségnek nevezni, és az indiaiak tehénhúgyhoz fűződő hiedelmeivel összehasonlítani. Úgy látszik, a szegedi egyetem valamiért gyűjtőhelye a radikálisan konzervatív nézeteket valló professzoroknak, vagy alternatív hipotézisként felvethető, hogy nem ismerem eléggé a többi egyetem professzori karát.

 

Mindenesetre elébe menve a „kikérem magam”-ozásnak, a teljesség kedvéért tegyem hozzá, a professzor a koronavírus kapcsán jelentette ezt ki. Mivel tudományosan a kérdést még senki nem vizsgálta, ilyen kijelentést tudós maximum kávéházi beszélgetésekben engedhetne meg magának, hozzátéve, hogy még kiderülhet az ellenkezője is. De mert a kávéházak zárva vannak, professzorunk beszédkényszerét egy internetes lapocskánál élte ki.

 

Mi a helyzet a C-vitamin vírusellenes hatásáról?

 

Ez tényleg csak a tehénhúgy hatásával vetekszik?

 

Egy 2020 februárjában az Expert Review of Anti-Infective Therapy szaklapban megjelent összefoglaló szerint a C-vitamin jelentősen megnöveli a túlélési esélyt a régen vérmérgezésnek nevezett szepszisben szenvedők esetében. Jelenleg 29 bejelentett klinikai vizsgálat folyik a C-vitamin szepsziskezelésben betöltött lehetséges szerepével kapcsolatban. De igaz, ez még csak baktériumellenes hatás. A C-vitamin vírusellenes hatását sokan azért vetik el élből, mert Linus Pauling elterjesztette, hogy a nátha megelőzésében és kezelésében nagy szerepe van a megadózisú C-vitaminnak. Azóta kiderült, hogy ez a hatás jelentéktelen. Viszont ahány vírus, annyiféle hatásmechanizmus. Sejttenyészetekben az EpsteinBarr-vírus és a citomegalovírus aktivitását jelentősen lecsökkentette az, ha a sejteket előbb C-vitaminnal kezelték.

 

Embereknél nem szokás mesterségesen C-vitamin-hiányt előidézni, bár igaz, elég volna csak felkutatni az amerikaiak azon 7%-át vagy az angolok azon 13%-át, akik gyakorlatilag majdhogynem skorbutban szenvednek, annyira alacsony a C-vitamin-szintjük. De ez macerás, ezért inkább kitenyésztettek egy egértörzset „Gulo (-/-)” becenéven, akik nem képesek C-vitamint szintetizálni, így a fertőzésre adott reakciójukat össze lehet hasonlítani a normál, C-vitamint szintetizáló egerekével. Kim és munkatársai H3N2 influenzával fertőzték meg a Gulo-egereket, amitől azok sajnálatos módon elpusztultak, míg a normál egerek elég jól viselték a fertőzést. A Gulo-egerek tüdejében megemelkedett a gyulladáskeltő citokinek (IL-1 alfa és béta) szintje és lecsökkent a gyulladásgátlóké (INF alfa és béta). Ezt a jelenséget szokták citokinviharnak nevezni, ez végzett az emberekkel a spanyolnáthajárványban, és most az új koronavírus esetében is. (Azért nevezzük új koronavírusnak ezt Covid19-et, mert rajta kívül még legalább 6 koronavírust ismerünk, ezek közül kettő már ránk hozta a frászt 2002-ben SARS és 2012-ben MERS néven. Négy pedig itt cirkál a körünkben légúti fertőzéseket okozva, és csak a jelre várnak, mint valami alvó ügynökök, hogy halálos mutációvá váljanak.) Ha a Gulo-egereknek a fertőzéshez C-vitamint is adtak, a normál egerekhez hasonlóan viselték a betegséget. Más vizsgálatokban, a Gulo-egereket H1N1 influenza vírussal fertőzve ugyanilyen hatást figyeltek meg, s a C-vitamin adása csökkentette a tüneteket, és helyreállította a károsodott mitokondriumokat.

 

Ezek a vizsgálatok az új koronavírus okozta megbetegedéssel kapcsolatban azért figyelemre méltók, mert a gyulladáscsökkentő citokinek megnövekedett és a gyulladáskeltők csökkent száma nem személy szerint a vírusoknak szólt, hanem a vírusok tüdőszövetre gyakorolt hatásának, azaz nyugodtan feltételezhetjük, hogy a C-vitamin a tehénhúgynál komolyabb védelmet jelent Covid19 fertőzés esetén. Az influenzán túl a C-vitamin aktivitást mutatott a herpesszel, a poliovírussal, a leukémiát okozó egyik vírussal, a HIV-vel, a parvovírussal vagy a veszettség vírusával szemben is.

 

Az az állítás tehát, hogy a C-vitaminnak nincs vírusellenes hatása, finoman szólva tévedés.

 

Önmagában az a tapasztalat, hogy fertőzés esetén a fehérvérsejtek falni kezdik a C-vitamint, és ettől gyorsan le is nullázódik az emberek C-vitamin-szintje, jelzi, hogy a szervezet valamire csak használja fertőzés esetén a C-vitamint. Végül is tudjuk is, mire: hatására megnövekszik a gyulladáscsökkentő citokinek száma, továbbá – mivel remek antioxidáns – a vírusfertőzések során keletkező túl sok reaktív oxigén egy részét is semlegesíti. Övsömör esetén vizsgálták a C-vitaminin-fúzió hatását a fertőzés után visszamaradt neuralgiás fájdalmakra, és egyértelműen pozitív hatást tapasztaltak, pl. megrövidült a felépülési szakasz.

 

Az Orthomolecular.org beszámolót közölt arról, hogy kínai orvosok sikerrel kezeltek koronavírustól megbetegedett embereket állapotuk súlyosságától függően 10-20 gramm, naponta intravénásan beadott C-vitaminnal. A hír azért is érdekes, mert ugye meg lett mondva, hogy a C-vitaminnak nincsen semmiféle vírus-, pláne koronavírus-ellenes hatása.

 

 

 

És mi a helyzet a D-vitaminnal? Ezt a professzor mindenképpen ajánlja, mert tél végére az emberek általában D-vitamin-hiányban szenvednek. De csak ezért? Ilyen alapon bármelyik más vitamin szedését is ajánlhatta volna, elvégre az emberek többsége nem szed semmilyen vitamint.

 

Nézzük, mit mond erről az indiai hitvilágon túl a kutatás!

 

Először Edgar Hope-Simpson vetette fel, hogy az influenzajárvány jelentkezése és súlyossága kapcsolatban áll az UV-sugárzás intenzitásával. Bár az UV-sugárzás tuberkulózisellenes hatását már a 19. század legvégén felfedezték a bőrtuberkulózis kezelése kapcsán, a D-vitamin immunológiai szerepére végül is az 1980-as években elindult kutatás világított rá, amikor kezdték felismerni a D-vitamin rákellenes hatását. Meglepő módon innen mégsem csak egy ugrás volt a vírusellenes hatás felismerése, mert végül is a D-vitamin sejtosztódást szabályozó hatásából még nem következik a vírusellenes hatás. A fordulat akkor következett be, amikor John Cannell, a D-vitamin-mániás orvos, tudva, hogy télen mindenkinek alacsony a D-vitamin-szintje, kórházi osztályán minden betegének D-vitamint adott, és az influenzaszezonban egyedül az ő osztályán nem betegedett meg senki influenzában. Persze, ahogy Pasteur mondta, a szerencse a felkészült elméknek kedvez, s Cannell közéjük tartozott. Munkatársaival vérátömlesztést adtak Hope-Simpson teóriájának, és számos klinikai és megfigyeléses adatot összegyűjtve 2006-ban megfogalmazták azt a teóriát, hogy az influenzajárványok akkor alakulnak ki, amikor a népességben kritikus szint alá csökken a D-vitamin-szint.

 

Azt gondolnánk, az orvostudomány ráveti magát erre a hipotézisre, tekintve, hogy egy-egy influenzajárványban a világon 400 000 ember szokott meghalni. Ehhez azonban független orvostudományra volna szükség, márpedig az akadémikus orvoslás a gyógyszer- és vakcinaiparhoz van bekötve, ott pedig nem szeretik hallani, mi mindenre volna képes a D-vitamin. Így aztán csak szórványos kutatások születtek, amelyek viszont lényegében alátámasztják a teóriát. Sokakban felmerült azonban a gondolat, hogy ha az influenzával szemben véd, akkor miért ne védene más légúti fertőzésekkel szemben is? Kiderült, hogy a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőző betegségek is szoros összefüggést mutatnak az alacsony D-vitamin-szinttel. A D-vitamin hatására ugyanis a légcsőben cathelicidinek és defensinek, azaz antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek blokkolják a baktériumokat, a gombákat, valamint a burkolattal rendelkező vírusokat. Mit ad isten, a Covid19 is ilyen burokba zárt RNS vírus. Ezek az antimikrobiális fehérjék szétcincálják a vírus burkolatát, ami azért csapás pl. a Covid19-re nézve, mert az a burkolatán hordozott tüskéivel kapcsolódik a tüdő- és bélsejtek ACE2 receptorához és jut be a sejtbe. A D-vitamin a tüdőben csökkenti a gyulladáskeltő citokinek szaporodását és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét is, azaz a citokinvihar ellen dolgozik. Ehhez persze 4060 ng/ml D-vitamin-szintre volna szükség, amihez átlagos méretű felnőttnek akár 10 ezer NE D-vitamint is kéne szednie.

 

Szumma szummárum, aki sok C- és D-vitamint szed, az jó eséllyel csökkenti a Covid19 vírusfertőzés esélyét, és kialakult fertőzés esetén a betegség súlyossá fajulását.

 

A kétkedők ilyenkor fel szoktak kacagni, hogy csak nem mondom azt, hogy Iránban a D-vitamin-hiány okozná a súlyos járványt. Vagy Olaszországban? Vagy Spanyolországban? Ezzel a logikával a vitaminárusoknak kéne a legegészségesebbeknek lenniük, hiszen ott van karnyújtásnyira tőlük minden vitamin. Ha a vitaminárusok egészségi állapotáról nem is készült felmérés, azt tudjuk, hogy az irániak körében 48 vizsgálat összevont elemzése alapján a férfiak 46%-a, a nők 62%-a D-vitamin-hiányos, ami megdöbbentő lehet annak, aki a földrajzi elhelyezkedésből következtet egy ország népességének a D-vitamin-szintjére. De hogy fokozzam a hatást, az egész Afrikára kiterjedő 129 vizsgálat összevont elemzése szerint az afrikaiak 18%-ának 12 ng/ml, 34%-ának 20 ng/ml és a maradéknak 30 ng/ml alatti a D-vitamin-szintje. A spanyolok 34%-ának D-vitamin-hiánya van, s az idős olasz nők 24%-ának 5 ng/ml, 76%-ának pedig 12 ng/ml alatt volt a D-vitamin-szintje; mindkét érték már a vészes D-vitamin-hiány kategóriája. Általában is elmondható, hogy az idősekben mutatható ki súlyos D-vitamin-hiány, és éppen ők azok, akik veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzésre. Ha napsütötte országokban ez a helyzet, mit várunk a magyar adatoktól? Tíz magyarból 9 D-vitamin-hiányos.

Szendi Gábor

 

» Részletek

2020. 03. 31.

Vakcinagyártás: 65 °C a koronavírus ellen?

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 03. 23.

Nature Medicine, Stanford Egyetem - Korona vírus hisztéria válogatás!

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 03. 21.

Megszívlelendő információk, egy patológus levele:

Ahogyan néhányan emlékezhetnek rá, amikor én a Californiai Egyetem patológus professzora voltam San Diegoban, akkor egyike voltam azon első virológusoknak, akik a korona vírusokkal foglalkoztak a 70-es években. Elsőként mutattam ki és határoztam meg a korona vírus génjeinek számát. Azóta folytattam a koronavírus témát, és tanulmányoztam a korona vírusoknak különböző állati forrásokról humán populációra történő terjedését (SARS, MERS).
A betegségnek az USA-ban való elterjedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések csak valószínűséget mutatnak, annak megfelelően, hogy elégtelenek a világból származó adatok, de most a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a széleskörű elterjedése március, április közepén, végén várható.
Itt közlöm az általam jelenleg is végrehajtott megelőző és védekező intézkedéseket, amelyeket most teszek és amelyeket tenni is fogok. Ezek ugyanazok a megelőző eljárások, amelyeket jelenleg az influenza szezonban alkalmazok, kivételt képez a maszk és a gumikesztyű.


Ezek a következők:
- Ne legyen kézfogás. Helyette öklözés, könyök összeütés, enyhe meghajlás, stb.
- Hajlított ujjízületekkel (kéz ökölben) érintsük a villanykapcsolókat, a lift gombjait stb. Tankolásnál az üzemanyagtöltőt papírzsebkendővel, papírszalvétával, vagy műanyag egyszer használatos kesztyűvel fogjuk meg. (Vagy bízzuk a benzinkutasra. A fordító). Az ajtókat ököllel vagy könyökkel nyissuk, ne fogjuk meg a kilincset vagy fogantyút, ha csak egy mód van rá. Különösen fontos ez toilettek, posta-és egyéb hivatalok esetében.
- Használjunk fertőtlenítő kendőt, töröljük le a bevásárló kosarak fülét, a bevásárló kocsik fogantyúját, és ha van, a gyerek ülést és annak fogantyúját is.
- Mossunk szappannal kezet 10-20 másodpercig, és/vagy használjunk egy 60%-nál magasabb alkohol alapú kézfertőtlenítőt minden esetben, ha bármilyen aktivitásból hazaérünk, minden olyan helyről, ahol más emberekkel együtt lehettünk.
- Tartsunk egy-egy palack fertőtlenítő oldatot elérhető helyen az otthonunk minden bejáratánál. Hasonlóképpen tartsunk egy másik palackot az autóban, annak érdekében, hogy ha bármilyen eszközt (kormány, sebváltó) megérintünk, és közvetlen utána nem tudunk kezet mosni, akkor ezt alkalmazzuk.
- Ha lehetséges köhögjünk és tüsszentsünk eldobható kendőbe vagy papírzsebkendőbe, és a papírzsebkendőt rögtön dobjuk valami gyűjtőbe. Ha erre nincs mód, mert például olyan hirtelen jön a köhögési inger, akkor a könyökhajlatba köhögjünk és ne a kezünkbe, ezzel ugyanis a következő pillanatban valamit meg fogunk fogni. Viszont ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a ruhán a fertőző ágens (a vírus) egy hétig is fertőzőképes maradhat.

 

Amiket vásároltam és tároltam előkészület gyanánt pandémia esetére az USA-ban:

Latex vagy nitril latex egyszer használatos kesztyűket vásárláshoz, tankoláshoz és más olyan tevékenységekhez, amelyek során kapcsolatba kerülhet az ember fertőzött tárgyakkal. Megjegyzendő, hogy a fertőzés a köhögés és tüsszentés nagy cseppjeivel terjed. Ez azt jelenti, hogy maga a levegő nem fertőzheti meg az embert. Olyan felület azonban, ahol az említett cseppek megtapadhatnak körülbelül egy hétig fertőző maradhat.
Minden, ami egy fertőzött emberrel kapcsolatba kerül, az gyakorlatilag egy hétig fertőzöttnek tekinthető, és fertőz is. A vírus az különböző tárgyak felületén van, és így nem jöhet létre fertőzés, csak ha valaki direkt és egyenesen az arcunkba köhög vagy tüsszent. Ez a vírus kizárólag a tüdő sejtekhez kötődő receptort tartalmaz, így csak a tüdőt fertőzi meg. A fertőzés egyetlen lehetséges útja az orron vagy a szájon keresztül, illetőleg a kéz segítségével, vagy ha ráköhögés útján ezeken keresztül fertőződik meg az ember.
Sebészeti maszkokat is alkalmazok, azonban csak abból a célból, hogy saját magam ne nyúljak az arcomhoz vagy a szájamhoz. Fontos tudni, hogy naponta körülbelül 90-szer nyúlunk az orrunkhoz és a szájunkhoz, anélkül, hogy ezt tudnánk. A vírus csak ezen keresztül tud fertőzni, mert tüdőszövet specifikus. A maszk tehát attól nem véd, hogy ha ránk köhögnek vagy ránk tüsszentenek, akkor ne juthasson be vírus az orrunkba vagy a szájunkba. Attól azonban véd, hogy távol tartsuk saját magunkat a szájunktól és az arcunktól.
Szerezzünk be kézfertőtlenítőt és latex vagy latex nitril egyszer használatos kesztyűket, méghozzá a családnak megfelelő nagyságúakat. A kézfertőtlenítő alkohol alapú legyen és legkevesebb 60%-nál magasabb alkoholtartalmú. Szerezzünk be cink tartalmú szopogató tablettákkat. Ezekről a tablettákról bizonyították, hogy hatékonyan blokkolják a koronavírus és más vírusok szaporodását a torokban és a nasopharynxban. Használjuk ezeket a szopogatós tablettákat bármilyen vírusfertőzés vagy megfázás kezdeti tüneteinél. Naponta néhány alkalommal - legjobb hanyatt fekve, lassan szopogatni, hogy a torokban és a nasopharynxban összegyűljön egy kis folyadék a tablettából. Pl. Cold Easy tabletta, azonban van jó pár másféle is.

Remélem, ahogy nagyon sokan mások is, hogy ez a pandémia (világjárvány) észszerű keretek között lesz tartható, AZONBAN én személyesen nem hiszem, hogy így lesz. Az EMBER még soha nem találkozott ezzel a kígyóhoz társult vírussal ezelőtt, és ezért nem rendelkezünk semmi védekező mechanizmussal ellene. Világszerte óriási erőfeszítések történnek, hogy megértsük ennek a vírusnak a molekuláris és klinikai virológiai tulajdonságait. Már eddig is hihetetlen mennyiségű molekuláris, genomikai, strukturális és virulenciával kapcsolatos ismeret halmozódott fel ezzel a vírussal kapcsolatban. Azonban semmilyen gyógyszer, semmilyen vakcina nem létezik jelenleg, amely képes lenne megvédeni minket, vagy korlátozhatná a fertőzés terjedését közöttünk. Jelenleg csak tüneti támogatás alkalmazható a vírusfertőzés esetében.
Remélem, hogy ezek a személyes gondolatok segítséget fognak nyújtani ebben a potenciálisan katasztrofális világjárványban.

Sok szerencsét MINDNYÁJUNK-nak!

JIM James Robb, MD FCAP

» Részletek

2020. 03. 09.

Nature Medicine - Mesterséges korona vírus lehet a pánik kiváltója

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 02. 11.

Köhögjünk és tüsszentsünk helyesen

Bármennyire is kellemetlen, a köhögés hasznos és fontos. Tüdőnk és légutaink így szabadulnak meg a nyálkahártyákat irritáló anyagoktól. A hirtelen, nagy erővel kitóduló levegőáram eltávolítja a légutakba jutott baktériumokat, port és egyéb idegen testeket. Ugyanez érvényes a tüsszentésre is.

 

» Részletek

2019. 08. 02.

A bodza gátolja az influenzavírusok szaporodását

A bodzalé ismert házi orvosság megfázás és influenza ellen. A Sydney Egyetem kutatói megállapították, hogy a bodzabogyó kétféle hatásmechanizmus mentén gátolja a vírusokat.

 

» Részletek

2019. 07. 16.

Csődöt mondott a kínai babáknak AIDS ellen adott módosított gén

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 01. 30.

A megfázást még mindig sokan antibiotikummal kezelik

Még mindig minden hetedik, influenzaszerű fertőzéssel betegállományba vett páciensnek antibiotikumot ír fel orvosa, noha köztudott, hogy a megfázást és az influenzát okozó vírusok ellen ez a hatóanyagcsalád teljesen hatástalan. 

 

» Részletek

2019. 01. 15.

Hogyan erősítsük az immunrendszerünket? 2 rész

Az elmúlt télen különösen súlyos influenzajárvány szedte áldozatait. Az idei sem várat sokáig magára. A jó hír, hogy megfelelő módszerekkel védekezhetünk ellene, ha immunrendszerünket felvértezzük a kórokozók támadásai ellen. Bármely módszert is választjuk, fontos a pozitív motivált hozzáállás és az életöröm.

 

» Részletek

2018. 02. 07.

Meghűlés és influenza – a HKO eszköztára

Védjük ki a meghűlést és az influenzát a hagyományos kínai orvoslás segítségével! Egész testünket átjáró meleg és energia – ebben segít a hagyományos kínai orvoslás, amely a hideg évszakban is képes átsegíteni szervezetünket a megpróbáltatásokon, hogy feltöltődve és egészségesen várjuk a tavasz beköszöntét.

 

» Részletek

2016. 01. 07.

Aki influenzás, ne vezessen autót

A magas láz, a fejfájás és a végtagfájdalmak korlátozzák az autóvezetési képességet, ezért az influenzás, illetve lázzal járó megfázás esetén lehetőleg ne üljünk volán mögé.

» Részletek

2015. 03. 06.

Tüsszentéskor a kórokozók messzire jutnak

A vírusfertőzések a levegőben szálló parányi cseppecskékkel terjednek. Ezt tüsszentő emberekről készülő speciális filmfelvételeken különösen jól lehet látni. Eddig azt feltételezték, hogy a tüsszentés „hatótávolsága” kb. 2 méter, de a legújabb vizsgálatok szerint az ekkor távozó parányi cseppek ennél jóval nagyobb utat tesznek meg, ráadásul a feltételezettnél tovább lebegnek a levegőben.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.