Hírek

 1   2  >> 2 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2020. 08. 26.

Tartsa egyensúlyban vércukorszintjét belső órája segítségével!

Az alvás-ébrenlét ritmus az egyik legalapvetőbb biológiai funkció, amit genetikai kódjaink, az ún. „belsőóra-gének” irányítanak.

 

» Részletek

2020. 02. 20.

Az Amerikai Cukorbeteg Társaság elnöke is alacsony szénhidrát bevitellel kezeli a cukorbetegségét

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2019. 12. 11.

A sötét étcsokoládé csökkenti a vérnyomást

A kakaó rendkívül gazdag növényi hatóanyagokban. Az ismert 300 alkotóelem közül több bizonyítottan egészségvédő hatású. Minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, és minél alacsonyabb a cukortartalma, egészségügyi hatásai annál előnyösebbek.

 

» Részletek

2019. 08. 14.

Krónikus belgyógyászati kórképek kezelése táplálkozás-intervencióval

Egy régi-új táplálkozási rendszert dolgozott ki dr. Clemens Zsófia kutatóbiológus és dr. Tóth Csaba kutatóorvos 2012-ben, ami elsősorban azt veszi figyelembe, mely élelmiszerek nem okoznak fokozott béláteresztést. A világon elsőként sikerült elérniük ezzel 1-es típusú diabéteszbetegnél az inzulintermelődés fokozását és más autoimmun-betegségek teljes gyógyulását. Az egészséges táplálkozás újragondolása gyökeres fordulatot jelent a belgyógyászat területén.

 

» Részletek

2019. 06. 04.

Diabétesz: Paleo-ketogén étrenddel elhagyható az inzulin

Természetgyógyászok és orvosok körében is nagy érdeklődést, többekből megdöbbenést váltott ki dr. Tóth Csaba orvossal, kutatóval készült interjúnk, melyben beszámoltunk arról, hogy munkacsoportjával sikerült elérniük 1-es típusú cukorbetegnél az inzulin termelődésének fokozását. A paleo-ketogén étrend, amit dr. Clemens Zsófia kutatóbiológussal együtt kidolgozott, elsősorban azt veszi figyelembe, mely élelmiszerek nem okoznak béláteresztést. Az étrend segítségével súlyos Crohn- és cukorbetegek, autoimmun-betegségben és rosszindulatú daganatban szenvedők, epilepsziások gyógyulnak sorra. Nézzük, mi a gyakorlat és a bizonyítékok!

 

» Részletek

2019. 05. 27.

Hogyan szabaduljunk meg a cukorfüggőségtől?

Tudta, hogy a ketchupnak akár 40 százalékát cukor alkotja? Egyetlen evőkanálnyi egy teáskanálnyi cukrot tartalmaz. De az egészségesnek tűnő káposztasaláta sem egészen az, aminek látszik. Minden 100 grammjában négy kockacukorral azonos cukormennyiség van! Sokan belesétálnak az ilyen jellegű cukorcsapdákba, ami foglyul ejti őket, pedig van belőle kiút.

 

» Részletek

2019. 05. 20.

Magyar világsiker: gyógyítható az 1-es típusú cukorbetegség

Külföldön sorra aratja a sikereit dr. Tóth Csaba és munkacsoportja – itthon alig ismerik. Nevét és tudományos tevékenységét emlegetik a Fox Newsban és a New York Timesban, sorra hozzák le a munkacsoport publikációit angol nyelvű tudományos folyóiratok – itthon agyonhallgatják. Norvégiába hívják őket gyógyítani, módszerüket átvette a legnagyobb brit diabétesz-civilszervezet – itthon ki sem próbálják. Az egész világ ide jár tanulni, hiszen az általa és munkatársai által kidolgozott paleo-ketogén étrend képes fokozni az inzulintermelést 1-es típusú cukorbetegeknél. Az elmúlt kilenc évben több mint tízezer páciensük volt, és csaknem mind meggyógyult, aki következetesen betartotta az étrendet – nemcsak a tünetek szűntek meg, hanem kikerültek az egészségügyi ellátásból! Köztük sok a cukor- és Crohn-beteg, daganatos betegségben és sclerosis multiplexben szenvedő. Boros G. László biokémikus, az UCLA egyetem professzora már több alkalommal nyilatkozott lapunknak, ő ajánlotta figyelmünkbe az egyedi módszerrel dolgozó orvos és kutatócsoport rendkívüli eredményeit.

 

» Részletek

2019. 03. 25.

A jótékony hagyma

Béky László ajánlásával jelent meg nemrég a 40 hagymaleves című könyv, ami egyedi, a szerzők által kikísérletezett recepteket tartalmaz. A természetgyógyász szerint a vöröshagyma rendszeres, napi fogyasztása hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, hiszen számos hasznos anyagot tartalmaz.

 

» Részletek

2019. 01. 10.

A 2-es típusú cukorbetegség megállítható

Szigorú diétával és a testsúly csökkentésével a kezdődő 2-es típusú („időskori”) cukorbetegség visszafordítható – állapították meg a „Diabetes Remission Clinical Trial” (DiRECT) elnevezésű kutatás vezetői. 

 

» Részletek

2018. 12. 09.

Éjszaka izmaink dolgoznak

Belső óránk a testünkben zajló összes folyamatot irányítja, többek között az elfogyasztott tápanyagok feldolgozását is. A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Helmholtz Kutatóközpontjának munkatársai elsőként vizsgálták meg izmaink anyagcseréjének 24 órás bioritmusát.

 

» Részletek

2018. 11. 12.

Fesztivál előadók: Szendi Gábor

Miért butulunk? – Az Alzheimer-kór oka és megoldása

 

  Időpont: 16.00‒16.40

 

Az első Alzheimer-beteget 1906-ban írták le, mára e demenciatípus egyre gyakoribb. Egy 65 éves férfinak 12%, egy 65 éves nőnek 21% esélye van a későbbiekben Alzheimer-beteggé válni. Az Alzheimer egyértelműen a szénhidrátalapú táplálkozás következménye, azaz civilizációs betegség, s az agyi inzulinrezisztencia miatt 3. típusú diabétesznek nevezik. Az orvostudomány a kórt kezelhetetlennek tekinti, ezzel szemben drasztikus szénhidrátmegvonással mára több száz beteget sikerült meggyógyítani.

 

A fesztivál teljes programja és egyéb fontos információ itt olvasható.

» Részletek

2018. 05. 06.

A cukorbetegeknek is ajánlott a mediterrán diéta

A mediterrán diéta, nyolc más típusú étrenddel összehasonlítva, a leginkább alkalmas a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének stabilizálására – állapította meg a Német Táplálkozáskutató Intézet (DifE) kutatása. 

 

» Részletek

2018. 04. 02.

A böjtnap jót tesz a szívnek

A New Scientist c. amerikai szakfolyóirat szerint amerikai kutatók megállapították, hogy havonta egy böjtnap kifejezetten jót tesz az emberi szívnek.

 

» Részletek

2018. 02. 05.

A nagy diabétesz-átverés

Vidám élet a 2-es típusú cukorbetegek élete: beveszik a gyógyszerüket, beadják maguknak az inzulint, aztán lehet habzsolni, cukrászdába járni.

 

» Részletek

2018. 01. 19.

A rendszertelen étkezés megbetegít

Az étkezés és a böjtölés hatással van az anyagcserét irányító génjeinkre. A szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a túlsúly megjelenésére és alakulására nem csak az van hatással, hogy miből mennyit eszünk, hanem az is, hogy milyen rendszeresen étkezünk.

 

» Részletek

2017. 11. 23.

Idei Fesztiválunk előadói: Szendi Gábor

A rák „cukorhipotézise”

Időpont: 16.00–16.40

 

 

» Részletek

2017. 02. 28.

Polaris: Jelentős javulást eredményez a cukorbetegség gyógyításában

Aggasztó, hogy minden tizedik szerbiai lakos a cukorbetegség valamelyik típusában szenved. A helyzet alig különbözik a világ fejlett országaiban.

» Részletek

2017. 02. 28.

Króm: segít a cukorbetegeknek és a fogyókúrázóknak

Manapság sokan szenvednek a metabolikus szindróma tünetegyüttestől, a túlsúly, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a cukorbetegség gyakran együtt jelentkező panaszaitól. Szakemberek véleménye szerint az életmódváltás, a szénhidrátfogyasztás csökkentése mellett a krómbevitel növelése is hatásos megoldás lehet.

 

Szabályozza a cukorháztartást

A króm olyan esszenciális nyomelem, melyet a táplálékon keresztül kell bevinnünk a szervezetbe. Az emberi szervezet átlagosan 6 mg krómot tartalmaz, ez az alacsony mennyiség azonban mégis rengeteg életfunkcióra hatással van: hiánya többek között szerepet játszik a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásában is.

 

Fiziológiailag azért fontos ez a nyomelem, mert befolyásolja a glükóz- és lipidanyagcserét, főleg az inzulin hatásosságát. Egyrészt szükség van krómra ahhoz, hogy az inzulin ki tudja fejteni a hatását, másrészt a nyomelem stimulálja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, melyek ezáltal több inzulint termelnek. Hosszú ideje ismert tény, hogy a krómhiány rontja a glükóztoleranciát és zavarokat okoz a glükóz feldolgozásában.

 

Étkezés után a vércukorszint megemelkedik, erre reagálva a hasnyálmirigy inzulint termel. Ez az inzulin az inzulinreceptorokkal kapcsolódva aktivizálódik, és ráveszi a sejteket, hogy felvegyék és feldolgozzák a vérben található cukrot, a glükózt. Ahhoz, hogy az inzulin össze tudjon kapcsolódni az inzulinreceptorral és ezáltal aktívvá váljon, egy krómot tartalmazó szerves anyagra van szükség, melyet glükóztolerancia-faktornak is neveznek. Ez az anyag szintén összekapcsolódik az inzulinreceptorral, és serkenti a receptor érzékenységét. Ez azt jelenti, hogy a króm segítségével a sejtek tizenöt-hússzor olyan hatásosan tudják felvenni az inzulint, mint nélküle, a biológiailag aktív króm tehát növeli az inzulin hatásosságát.

 

A krómtartalmú táplálékkiegészítők hatását a cukorbetegségre több klinikai kutatásban is vizsgálták. A napi 200‒400 mikrogrammnyi krómbevitel bizonyítottan javított a glükóz- és/vagy lipidanyagcsere paraméterein. Úgy tűnik továbbá, hogy a króm kiegészítésének hatásossága azzal is összefüggésben áll, milyen volt a szervezet krómellátása a kiegészítés előtt. Főleg közepes vagy rossz kiindulási krómstátusz esetén lehet jó eredményeket elérni.

 

Egy egészséges embernek napi 30‒100 µg krómra van szüksége naponta.

 

Fogyókúrában serkenti a zsírégetést

A csökkentett szénhidráttartalmú étrend mellett a krómbevitel nagyban hozzájárul a zsírfelesleg csökkentéséhez. Kutatások igazolják, hogy – miután hatással van a glükóz- és zsíranyagcserére – segít a fogyókúrában és a testösszetétel javításában. Csökkenti az éhséget és a szénhidrátok iránti vágyat, felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal könnyebben megszabadulunk a felesleges kilóktól még akkor is, ha érdemben nem változtatunk az étkezési szokásainkon. A króm tovább serkenti a testedzések során a kalóriaégetést, így a fogyás még gyorsabb lehet.

 

Szívbetegségek, magas vérnyomás, öregedés

Az inzulinszinthez köthető rendellenességek és a túlsúly fontos kockázati tényezők az egyes szívbetegségekben, sőt a krómhiány nagy valószínűséggel szívproblémákhoz vezet. Kutatások szerint ez a nyomelem növeli az értisztító hatású HDL-koleszterin (a „jó” koleszterin) koncentrációját a vérben, ugyanakkor csökkenti az LDL-koleszterin és a triglicerid-szintet - ezáltal segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását.

 

A magas vérnyomás egyik oka az inzulintúltermelés (hiperinzulinémia) és az inzulinrezisztencia. A vércukorszint – krómbeviteltől függő – csökkenése és emelkedése stimulálja a szervezet szimpatikus idegrendszerét, ezáltal segít a vérnyomás szabályozásában.

 

Az anti-aging vizsgálatok során a tudósok a magas vércukorszint miatt bekövetkező sejtsérüléseket és sejthalált is vizsgálták. Bebizonyosodott, hogy az inzulin-anyagcsere fontos szerepet játszik az öregedésben. Az öregedés során a szervezet egyes részeinek a vérellátása romlik, s azokon a területeken oxigén- és tápanyaghiány (többek között krómhiány) alakul ki. Az artériák egészségét támogató étrend-kiegészítők közül az egyik leghatékonyabb a króm.

 

Mi az ajánlott mennyiség?

Sok ember szervezetéből hiányzik megfelelő mennyiségű króm. Ennek leginkább az az oka, hogy kevés olyan táplálékot fogyasztunk, amely krómot tartalmaz, és az is nehezesen szívódik fel. A táplálékkiegészítőket leszámítva nincs igazán ideális megoldás a szervezet krómhiányának megfelelő pótlására. Bár a gomba, az árpa és a teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák ezt a nyomelemet, de csak akkor, ha azok krómban gazdag táptalajból származnak. Krómban gazdagok még a hagyma, paradicsom, osztriga, kagyló, rák, burgonya, valamint a sörben és a borban is felhalmozódhat króm az erjedés során. A sörélesztő szintén ismert krómforrás, de mivel az élesztőre sokan érzékenyek, ez nem mindig jelent megoldást.

 

A túlsúly és az inzulinrezisztenciával kapcsolatos egyéb problémák kezelésére napi 200‒600 mcg króm bevitele javasolt. Súlyos cukorbetegség és extrém túlsúly esetén a napi adagot érdemes 600‒1000 mcg értékre emelni.

 

A króm az alábbi betegségek megelőzésében és kezelésében segít

 • alacsony vércukorszint
 • agyvérzés
 • magas vérnyomás
 • túlsúly
 • fekély
 • gyomorhurut
 • Crohn-betegség
 • vastagbélgyulladás
 • sclerosis multiplex
 • migrén
 • pszichiátriai betegségek

 

» Részletek

2017. 02. 23.

Hála a NeuroPress Terápiának!

Mostani világunkban, oly mértékben megnőttek a testünkre ható negatív tényezők (idegi, lelki, vegyi, fizikai), hogy ma már, szinte kortól függetlenül, egyfajta állandó védekezési reakciót váltanak ki szervezetünkben. A szünet nélküli információfeldolgozás, illetve sejtszintű túlélési küzdelem testszerte szabályozási zavarokat hoz létre, mely előbb-utóbb tünetekkel, panaszokkal, betegséggel jelentkezik. Míg szervezetünk a túlélésért küzd, nincs kapacitása arra, hogy elvégezze a létfontosságú önkorrekciót. Testünk vagy védekezik, vagy regenerálódik. A kettő együtt nem megy.

» Részletek

2016. 06. 08.

Cukorbeteg? Először mindig fehérjét egyen!

A cukorbetegek tisztában vannak vele, hogy figyelniük kell szénhidrátfogyasztásukra, és azzal is, hogy a fehérjék általában pozitív hatással vannak az inzulinszintre.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.