Hírek

 1   1 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2020. 08. 19.

Konferencia a tisztánlátásért

COVID 19 járvány integratív orvosi megközelítése

» Részletek

2017. 02. 22.

A napfény javítja a látást

A fejlett ipari országok lakosságának kb. egynegyede rövidlátó, és számuk évről évre növekszik. A European Eye Study elnevezésű, 3168 kísérleti személy bevonásával végzett kutatás azonban bebizonyította, hogy ez a negatív fejlemény megelőzhető. Aki fiatal felnőtt korában (20–39 éves korosztály) sokat tartózkodik a szabadban, és sok napfény éri a szervezetét, 30 százalékkal csökkenti a rövidlátás kialakulásának kockázatát. Úgy tűnik, az időskori jó látást az UVB-sugárzásnak köszönhetjük, amelyek hatására fokozódik a lutein termelődése. Ez a mikrotápanyag fontos védőfaktora az ideghártyának. A szem védelmében a D-vitamin valószínűleg nem játszik fontos szerepet.

» Részletek

2017. 01. 30.

Tápanyagok a jó látásért

Testünk minden sejtjének szüksége van az egészséges, tápanyagokban gazdag táplálkozásra, ez alól szemünk sem kivétel. A megfelelő mikrotápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával sokféle szembetegség, pl. a makuladegeneráció is megelőzhető. Sőt, a tudomány bebizonyította, hogy bizonyos esetekben a szemre ható tápanyagok segítségével javulhat a beteg szem állapota – de legalábbis megelőzhető a további állapotromlás.

» Részletek

2017. 01. 29.

Szemünk fénye: a jobb látásért

A szónokok dicsérték, a költők megénekelték, ám a látás képességét valóban értékelni csak azok tudják, akik egykor birtokában voltak, de elveszítették. Ezek a szavak Albrecht von Gräfe (1828‒1870) német orvostól, a szemészet mint önálló orvosi szakág megalapítójától származnak.

» Részletek

2016. 05. 28.

Érzelmeink befolyásolják a színlátásunkat

Aki szomorú, nem látja színesnek a világot – némiképp leegyszerűsítve ez az eredménye egy amerikai kutatásnak. A kutatók két csoportra osztották a kísérleti alanyokat (egyetemi hallgatók).

» Részletek

2016. 05. 10.

A sárgarépa a jó látás titka

Aki egész életében sok karotinoidot (bizonyos növényekben megtalálható sárgás-vöröses festékanyag) – pl. sárgarépát, sárga paprikát, sárgás gyümölcsöket – eszik, megfelelő védelemmel látja el a szemét, és csökkenti az időskori makuladegeneráció  kialakulásának kockázatát.

» Részletek

2015. 09. 03.

A sok fény véd a rövidlátástól

Napjainkban egyre több a rövidlátó ember, és a szakértők előrejelzése szerint ez a szám még tovább fog nőni. Holott lehetséges, hogy ez a látáshiba viszonylag egyszerű módszerrel megelőzhető.

» Részletek

2015. 08. 16.

Atropinnal a rövidlátás ellen

Az atropin – a nadragulya mérgező hatóanyaga – segíthet a gyermekkori rövidlátás romlásának megfékezésében. Az eredményhez elegendő mindössze 0,01%-nyi  atropint tartalmazó szemcsepp alkalmazása. Az eredményt a Szingapúri Nemzeti Szemészeti Központ kutatóorvosai közölték.

» Részletek

2015. 05. 27.

A friss levegő nemcsak egészséges, de javítja látásunkat

A friss levegő egészséges, ezt mindenki tudja. De hogy a szemünk is sokat profitál a friss levegőn történő mozgásból, az új felismerés, amelyet egy cambridge-i szemészeti kongresszuson jelentettek be. A klinikai kísérletben 10 000 gyermek vett részt. A felmérés szerint azon gyerekek közül, akik sokat tartózkodnak friss levegőn, sokkal kevesebb a rövidlátó. 

» Részletek

2014. 01. 21.

Látásunk erősítése étkezéssel

Megfelelő diétával hatékonyan befolyásolható az időskori makuladegeneráció, másik nevén sárgafolt-elfajulás, sőt a betegek látásélessége kismértékben akár javítható is. Ez az eredménye egy lipcsei klinikai kutatásnak, amelynek keretében a kísérleti személyek 12 hónapon át luteint, zeaxanthint és omega-3 zsírsavakat tartalmazó  étrendi kiegészítőt szedtek.

» Részletek

2012. 10. 12.

Telefonhívás az Informatika a látássérültekért Alapítvány támogatására

Vak és gyengénlátó emberek "olvasását" támogathatják a 13600-as Adhat Vonal felhívásával, majd a 29-es kód megadásával a segíteni szándékozók.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.