Hírek

 1   1 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2019. 01. 30.

A megfázást még mindig sokan antibiotikummal kezelik

Még mindig minden hetedik, influenzaszerű fertőzéssel betegállományba vett páciensnek antibiotikumot ír fel orvosa, noha köztudott, hogy a megfázást és az influenzát okozó vírusok ellen ez a hatóanyagcsalád teljesen hatástalan. 

 

» Részletek

2017. 01. 04.

Megfázásra ne szedjünk antibiotikumot

A statisztikák szerint minden felnőtt átlagosan három-négyszer szenved akut felső légúti fertőzésben, a gyerekeknél ez ennél gyakoribb. Minden második orvos ilyen esetekben antibiotikumot rendel betegének. Pedig e fertőzések túlnyomó többségét vírusok okozzák, amelyekkel szemben az antibiotikumok hatástalanok. Ráadásul az antibiotikumos kezelés károsítja nyálkahártyáink természetes baktériumflóráját, méghozzá nemcsak a belekben, hanem a garatban és az orrban is. Ennek hatására a kórokozókkal szembeni fogékonyság a továbbiakban fokozódik. A növényi hatóanyagok ugyanakkor egyaránt hatásosak lehetnek mind a bakteriális, mind a vírusos betegségekkel szemben.

 

A kakukkfű, az eukaliptusz, a pelargóniagyökér, a torma csíraölő hatású. A kamilla és a primula kivonatai vagy a cickafarkfű gyulladáscsökkentőek. A fűzfakéregből vagy kapszaicinból készülő növényi orvosságok láz- és fájdalomcsillapító hatásúak. Nyákoldó hatásúak az illóolajok, továbbá az enciángyökérből, a kakukkfűből és a borostyánból készülő orvosságok. A bíbor kasvirág (echinacea), a kamilla és a vasfű kivonatai erősítik immunrendszerünket.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.