Hírek

 1   2   3   4   5   ... >> 19 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

2020. 06. 02.

Május-június-júliusban nem jelenik meg a Természetgyógyász Magazin!

Kedves Olvasóink!

 

Szíves tájékoztatásukra közöljük, hogy a koronavírus helyzet miatt beszűkült terjesztési lehetőségek következtében a Természetgyógyász Magazin kiadója gazdasági megfontolásból arra kényszerült, hogy 3 hónapig szüneteltesse a lap kiadatását. Így ne lepődjenek meg, ha május, június és július hónapokban nem tudják megvásárolni az aktuális Magazint. Ez idő alatt az áprilisi számunk terjesztésben marad, s akik eddig - a kényszerű bezártság miatt - elmulasztották azt beszerezni, még módjuk lesz olvasgatni kedvenc lapjukat. Annál is inkább ajánljuk ezt, mert ez a lapszámunk érdekes cikkekkel szolgál a koronavírusról és a járványokról a táplálkozáskutató szemszögéből, a gyógygomba kivonatairól ismertté vált Varga Gábor mindent gyógyító új "csodaszeréről", a C-peptidről, a cukorbetegség gyógyításának újdonságairól, valamint egyebek között arról, hogy mikor ajánlott gluténmentesen táplálkozni.

 

Tudjuk, hogy most sokan elveszítették az állásukat, és a szűkre szabott büdzséjük miatt csak a legszükségesebb kiadásokra áldoznak, de a mostani helyzetben talán fontosabb, mint valaha, hogy a testi-lelki egészségüket szolgáló szellemi munícióhoz jussanak. Ennek érdekében - ha szétnéznek a lappiacon - a Természetgyógyász Magazinnál értékesebb és hitelesebb hírforrásra alig bukkanhatnak. Elképzelhető az is, hogy a 790 Ft-os havilapunkat sokan drágának találják, és nem gondolkodnak el azon, hogy egy ilyen újság megjelentetése mekkora költségekkel jár, mint ahogy azon sem, mennyi felesleges, egészségromboló termékért fizetnek hetente, havonta óriási összegeket. Csak néhány példa: egy gombóc fagyi átlagosan 250 Ft, egy szelet cukrászsütemény a legtöbb budapesti cukrászdában 700 Ft körül van, de a végtelenségig sorolhatnánk a sort a kekszektől és táblacsokiktól a cukrozott üdítőitalokig, aromás joghurtokig. Mi mennyi hát? Mi a drága, és mi nem? A választ olvasóinkra bízzuk.

 

Reméljük tehát, hogy mind többen olvasói és előfizetői(!) maradnak az augusztustól újra megjelenő Természetgyógyász Magazinnak, addig pedig azt javasoljuk, hogy naponta böngésszék annak internetes kistestvérét, az online magazinunkat. Ezen az oldalon igyekszünk új és új híranyagokkal szolgálni többek között a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, de minden más betegség gyógyítását és az immunrendszer erősítését elősegítő írásokból, ötletekből is merítkezheznek.
 
 
Vigyázzanak magukra, és augusztustól keressenek bennünket az újságárusoknál!
 
Megértésüket megköszönjük!

 

Üdvözlettel: A Szerkesztőség  

» Részletek

2020. 06. 01.

Gyerekaneten.hu – Interaktív felvilágosítás a szülőknek

Interaktív információs felületet készített szülőknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelyen szócikkek, kvízek és tájékoztató anyagok segítségével ismerkedhetünk meg a gyerekek által használt szlenggel, a netes alkalmazásokkal, vagy akár azzal is, milyen esetekben nem célszerű képet posztolnunk a gyerekünkről.

 

» Részletek

2020. 05. 31.

Nature:megbízhatatlan Korona tesztek – a világ, ahol munkája, lakhatása, hitele vérvizsgálattól függ

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 05. 27.

Hightech, fiatalító fényvédők

Ahogy a Nap sugarainak “helyes használata” hozzájárulhat az egészségünkhöz, a szépségünkhöz, ugyanúgy, ha a legalapvetőbb szabályokra nem vagyunk kellően figyelmesek, akkor az egyik legerősebb károsító faktor lehet a szervezetünk és a bőrünk öregedésében.

» Részletek

2020. 05. 26.

BillGécz Fauci maffia által “irányított” kovid vakcina néhány órás bukása körüli hazudozások

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 05. 26.

Ma (kedd) este hatkor a https://m.facebook.com/bbdhealth oldalra kattintva!

Szokásos időben, magyar idő szerint ma este 6-kor szeretettel várjuk nézőinket!

Adásunk a “The Wolf of Wall Street” azaz “A Wall Street farkasa” c. nagysikerű Leonardo DiCaprio film után szabadon kapta
“A Wakcina Street farkasai” címét.

Lesz itt szó vakcináról, pénzről, hatalomról, korrupcióról, tisztességtelen üzletekről, kísértésről, versenyről... és még megannyi másról!

Főszereplők:


Dr. Boros G. László
Boros Eszter

Vetítés ideje:

 

2020. május 26. kedd este 6 óra

» Részletek

2020. 05. 18.

Homeopátiával csökkenthető az antibiotikum-felhasználás

Tudományos vizsgálatot indít a bajor tartományi kormányzat, amelyben azt vizsgálják, lehet-e homeopátiás szerekkel csökkenteni az antibiotikum-felhasználást.

 

» Részletek

2020. 05. 14.

A gyomorégés elleni gyógyszerek hatására megnő a bélfertőzések kockázata

Gyomorégés ellen sokan szednek gyomorsav-termelődést gátló gyógyszert. Egy a közelmúltban készült francia kutatás szerint, aki hosszabb ideig szed ilyen gyógyszert, annál nagyobb a valószínűsége a bélfertőzések megjelenésének.

 

» Részletek

2020. 04. 30.

Dr. Judy A. Mikovits - A korrupció pestise

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 04. 27.

Robert F. Kennedy levele Dr. Guptának (CNN orvosszaki)-Dr. J. A. Mikovits vírusmaffia könyv (keddre)

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

» Részletek

2020. 04. 15.

92 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

„Az emberiségnek el kellene hinnie, hogy a természetben rend van”

» Részletek

2020. 04. 15.

AYURVÉDIKUS VÉDELEM A KORONAVÍRUS IDEJÉN – az AYUSH ajánlása

 

A Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány Khsz. 1996 óta dolgozik az Ayurvéda, az élet tudománya, prevenciós módszertanának elterjesztésében és megismertetésében Magyarországon.  Segítjük az embereket a naturális egészségmegőrzésre fókuszálni, prevencióban gondolkodni, tiszta növényi hatóanyagokkal közérzetüket javítani, adott esetben a gyógyulást segíteni. E tudomány egy örök életen keresztül tanulható. 

 

Az indiai állam AYUSH Minisztériumának az ajánlását tesszük közre. Az AYUSH mozaikszó az Ayurvéda, Jóga, Unani, Siddha és Homeopátia szavakból áll össze. Az AYUSH Minisztériuma India ősi gyógyászati ágait összefogva, megőrizve a tradicionális tudást, felügyeli, irányítja, koordinálja a szakma csoportok együttes munkáit, segíti további fejlődésüket, és feladatául tekinti az ősi tudás terjesztését a Világban.

 

Az AYUSH Minisztérium bizonyos hagyományos módszereket javasol a megelőző egészségügyi intézkedésekhez és az immunitás fokozásához, különös tekintettel a légzőszervünk egészségéhez, hogy az esetlegesen behatoló vírust könnyebben, gyorsabban legyőzhessük! Ezeket az ayurvédikus irodalom és tudományos publikációk támasztják alá.

 

Testünk természetes védekező rendszerének (immunitásának) javítása fontos szerepet játszik az optimális egészség megőrzésében. Fontos, hogy olyan megelőző intézkedéseket hozzunk, amelyek erősíthetik immunitásunkat.

 

 

 

Az Ayurveda immunitásfokozó hagyományos módszerei a koronavírus idején:

 

I.     Általános intézkedések

 

1.     Meleg víz: Igyunk meleg vizet egész nap!

 

2.     Yoga ásanák, Pranayama  (légzőgyakorlatok) napi gyakorlása és legalább 30 perces meditáció ((#YOGA atHome #StayHome #Maradjotthon #StaySafe) naponta.

 

3.     Ajánlott fűszerek alkalmazása a főzésnél: Haldi (kurkuma), Jeera (kömény), Dhaniya (koriander) Lahsun (fokhagyma).

 

II.   Ayurvédikus immunitást támogató módszerek

 

1.    Chyawanprash Amla lekvár (Vita Jam): Reggelente 1 evőkanál Chyawanprash lekvárt együnk, ami az Amla gyümölcs és 43 gyógynövény kivonatának komplex keveréke.  Az amla az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás, antioxidáns, de gazdag kalciumban, foszforban, vasban, karotinban, szénhidrátokban, thiaminban és riboflavinban is. 

2.     Gyógynövényes tea: Naponta egyszer vagy kétszer gyógynövényes teát igyunk, ami tulsiból (bazsalikomból), fahéjból, fekete borsból, gyömbérből, mazsolából készült főzet. (Szükség szerint természetes cukorral és/vagy friss citromlével ízesítsük.)

 

3.     Aranytej: Fél teáskanál Haldi (kurkuma) port 150 ml forró tejben keverjük el, és naponta egyszer vagy kétszer fogyasszuk el.

 

III. Egyszerű ayurvédikus eljárások

 

1.     Orrjáratok védelme: Vigyünk fel szezámolajat vagy kókuszdióolajat vagy Ghee-t (tisztított vajat) mindkét orrnyílásba (Pratimarsh Nasya) reggel és este.

 

2.     Olajterápia: Vegyünk be egy evőkanál szezámolajat vagy kókuszdióolajat a szánkba, 2-3 percig tartsuk bent, mozgassuk, majd köpjük ki és meleg vízzel öblítsük ki, naponta egyszer vagy kétszer.

 

IV. Száraz köhögés / torokfájás idején

 

1.     Gőz-inhaláció: Inhaláljunk friss Pudina (menta) levelekkel vagy Ajwain-nel (köménymag) naponta egyszer. (Gőzölés után lakásban kell maradni minimum 1 órát, de előnyösebb este végezni, utána lefeküdni.)

 

2.     Szegfűszegpor: Mézzel keverjük el lavang (szegfűszeg) port.  Naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk köhögés vagy torokirritáció esetén.

 

 

Ezek az intézkedések általában kezelik a normál száraz köhögést és a torokfájást. Azonban,  érdemes orvoshoz fordulni, ha ezek a tünetek hosszabban is fennállnak!

 

Az előző ajánlásokat mindenki tudja alkalmazni, egyénileg tudja beilleszteni a mindennapjaiba, ahogy ideje engedi, azonban együttesen alkalmazva – adott esetben - a praktikák erősebb hatást tudnak eredményezni.

 

Ezeket az intézkedéseket vezető, indiai ayurvéda gyógyítók (Vaidyak) javasolják:

 

1. Padma Shri Vaidya P R Krishnakumar, Coimbatore

 

2. Padma Bhushan Vaidya Devendra Triguna, Delhi

 

3. Vaidya P M Varier, Kottakkal

 

4. Vaidya Jayant Devpujari, Nagpur

 

5. Vaidya Vinay Velankar, Thane

 

6. Vaidya B S Prasad, Belgaum

 

7. Padma Shri Vaidya Gurdeep Singh, Jamnagar

 

8. Acharya Balkrishna ji, Haridwar

 

9. Vaidya M. S Baghel, Jaipur

 

10.Vaidya R B Dwivedi, Hardoi, UP

 

11.Vaidya K N Dwivedi, Varanasi

 

12.Vaidya Rakesh Sharma, Chandigarh

 

13.Vaidya Abichal Chattopadhyay, Kolkata

 

14. Vaidya Tanuja Nesari, Delhi

 

15.Vaidya Sanjeev Sharma, Jaipur

 

16.Vaidya Anup Thakar, Jamnagar

 

 

A nyugati orvoslás betegségeket kezel, míg az ősi alternatív gyógyító és öngyógyítást tanító rendszerek főképp prevencióban gondolkoznak.  Természetesen vannak és lehetnek alternatívák a már kialakult betegségek kezelésére is, melyek átfogók, több életmódbeli változtatást is igénylő gyógymódok, azonban a megelőzés, a szervezet felkészítése, immunrendszer erősítése, a lelki egészség megtartása mindenek előtt a prioritás.

 

Az Ayurvéda a természet ajándékait terjeszti az egészséges és boldog élet fenntartásában. Az Ayurvéda széleskörű tudománya a megelőzésen alapul, kiterjed tudásbázisa a táplálkozásra („Dinacharya”), a napi rutinok alkalmazására („Ritucharya”). Szezonális praktikákat alkalmaz az egészséges élet fenntartása érdekében. a gyógynövények, növényi táplálkozás gyógyító hatásait tanítja.

 

Jogi nyilatkozat: Az előző ajánlás megelőző jellegű, az Ayush Minisztérium és vezető Vaidyak saját véleményét és ajánlását tartalmazza, és nem állítja vagy sugallja azt, hogy gyógyítja vagy kezeli a COVID-19 vagy más vírust.

 

Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Khsz.

1136 Budapest, Tátra utca 24. II/2.

E-mail: garuda@garuda.hu

Telefon: +36 1 331 2316, +30 506 2474

www.ayurveda.hu

 

 

 

 

» Részletek

2020. 04. 12.

Buddha és a koronavírus

 

Egy parányi vírus tanításai úgy tűnik eddig elképzelhetetlen fordulatot hoznak az emberiség világlátásában, gondolkodásmódjában, megkövesedett, javíthatatlannak tűnő hipermaterialista, habzsoló szemléletének megváltozásában.

 

» Részletek

2020. 04. 11.

Járvány (Sámuel I.) és karantén (Ésaiás) ókori írásokban

Sámuel első könyvének 5. és 6. részei már fontos leírást adnak egy ókori járvány, feltehetőleg a bubópestis vagy vérhas (dizentéria, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1199652/) társadalmi “fogadtatásáról”, ami az utódokat (gyerekeket) és elöljárókat is érintő ugyanazon kórokozó ágens eredménye (lásd alább) tömeges riadalommal és halálos pánikkal kisérve!

 

Sámuel I. könyve 5. Rész (Károli Gáspár fordítása)

 

9. … az Úrnak keze igen nagy rémületére lőn a városnak; és megveré a városnak lakosait kicsinytől fogva nagyig, és fekélyek támadának rajtok.

 

11. ... Mert halálos rémület volt az egész városban; igen súlyos volt ott Istennek keze.

 

12. És azok az emberek, a kik nem haltak meg, fekélyekkel sújtattak annyira, hogy a város jajkiáltása felhatott az égig.

 

Sámuel I. könyve 6. rész

 

4. …. mert ugyanazon csapás van mindeneken, a ti fejedelmeiteken is.

 

5. Csináljátok meg azért fekélyeiteknek képmását és egereiteknek képmását, melyek pusztítják a földet, …, talán megkönnyebbedik az ő keze rajtatok...

 

 

 

Ésaiás próféta könyve 26. Rész (a meddőség és népesség túlszaporodás ókori képrendszere, leírása)

 

17. Miként a terhes asszony, aki közel a szüléshez, vajúdik, felkiált fájdalmiban, előtted olyanok voltunk, Uram!

 

18. Mint terhesek vajúdtunk, de csak szelet szültünk: szabadulása nem lőn e földnek, és nem hulltak el a föld kerekségének lakói.

 

19. Megelevenednek halottaid és holttesteim fölkelnek: serkenjetek föl és énekeljetek, akik a porban lakoztok, mert harmatod az élet harmata, és visszaadja a föld az árnyakat!

 

20. Menj be népem, menj be szobáidba, és zárd be ajtóidat utánad, és rejtsd el magad rövid szempillantásig, míg elmúlik a bús harag!

 

21. Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, s felmutatja a föld a vért, és el nem fedi megöletteit többé!

 

A héber nyelvben minden írásjelnek számértéke is van, így az ókori héber szöveget mai szavak héber karakterekkel való leírása után számok formájában (is) össze lehet hasonlítani, és itt van, ami rendkívül érdekes!

 

A karantént (akkor nem volt erre tudtommal külön szó): „Menj be népem, menj be szobáidba, és zárd be ajtóidat utánad” kifejezést héberül így írják „עַמִּי עַמִּ בַחֲדָרֶיךָ”, aminek összeadott héber számértéke a karaktereket összeadva 367.

 

Ugyanennyi, azaz 367, az angolból héberre „קורונה” fordított “Corona” összeadott héber számértéke is, ami először, mint egy ember halálát okozó járványtani klinikai eset, a New England Journal of Medicine 367. számában került leírásra 2012-ben.

 

“Új koronavírus azonosítasa egy tüdőgyulladásban szenvedő esetből Szaúd-Arábiában.” November 8, 2012, N Engl J Med 2012; 367: 1814-1820. DOI: 10.1056/NEJMoa1211721

 

“Isolation of a Novel Corona virus from a Man with Pneumonia in Saudi Arabia.” November 8, 2012, N Engl J Med 2012; 367: 1814-1820. DOI: 10.1056/NEJMoa1211721

 

 

László G. Boros, M.D.

Professor of Pediatrics (Endocrinology & Metabolism)

University of California Los Angeles - UCLA School of Medicine

Los Angeles, California, U.S.A.

» Részletek

2020. 04. 07.

A JÁRVÁNY, MINT LEHETŐSÉG László Ervin üzenete

Egy világjárvány egyben lehetőség is egy globális változásra - egy gyors és hatékony változásra, egy jobb világért.

» Részletek

2020. 04. 06.

Van-e értelme C- és D-vitamint szedni a koronavírus ellen?

 

Most, ebben a járványban, persze mindenki leporolja régi termékeit, legyen az kiagyalt étrend, gyógynövénykivonat, ráolvasás vagy A-tól Z-ig valamelyik/bármelyik vitamin. Mondani lehet bármit bármiről, hiszen se megerősíteni, se megcáfolni nem lehet. Innentől csak a marketing és a hiszékenység dönti el a sikert.

 

Sokan látnak reményt a C-, ill. a D-vitaminban, nem minden alap nélkül. Persze olvashatunk számos nyilatkozatot a vitaminok veszélyességéről, fölöslegességéről, amit aztán a bulvármédia – ki tudja, miért – szeret nagy kajánul rögtön öles címekkel a nagyérdemű tudomására hozni. E nyilatkozatok hitelét pusztán a rangok és a címek hivatottak alátámasztani, de ezek a nyilatkozatok csak azoknál találnak nyitott fülekre, akik szeretnék hinni, hogy a vitaminok szedése fölösleges luxus, épeszű ember jól elvan nélkülük. A vitaminhívők viszont csak döbbenten veszik tudomásul –mint a napokban megjelent interjú kapcsán , hogy immunológus professzorok tudják még a C-vitamin vírusellenes hatását is nemzeti hülyeségnek nevezni, és az indiaiak tehénhúgyhoz fűződő hiedelmeivel összehasonlítani. Úgy látszik, a szegedi egyetem valamiért gyűjtőhelye a radikálisan konzervatív nézeteket valló professzoroknak, vagy alternatív hipotézisként felvethető, hogy nem ismerem eléggé a többi egyetem professzori karát.

 

Mindenesetre elébe menve a „kikérem magam”-ozásnak, a teljesség kedvéért tegyem hozzá, a professzor a koronavírus kapcsán jelentette ezt ki. Mivel tudományosan a kérdést még senki nem vizsgálta, ilyen kijelentést tudós maximum kávéházi beszélgetésekben engedhetne meg magának, hozzátéve, hogy még kiderülhet az ellenkezője is. De mert a kávéházak zárva vannak, professzorunk beszédkényszerét egy internetes lapocskánál élte ki.

 

Mi a helyzet a C-vitamin vírusellenes hatásáról?

 

Ez tényleg csak a tehénhúgy hatásával vetekszik?

 

Egy 2020 februárjában az Expert Review of Anti-Infective Therapy szaklapban megjelent összefoglaló szerint a C-vitamin jelentősen megnöveli a túlélési esélyt a régen vérmérgezésnek nevezett szepszisben szenvedők esetében. Jelenleg 29 bejelentett klinikai vizsgálat folyik a C-vitamin szepsziskezelésben betöltött lehetséges szerepével kapcsolatban. De igaz, ez még csak baktériumellenes hatás. A C-vitamin vírusellenes hatását sokan azért vetik el élből, mert Linus Pauling elterjesztette, hogy a nátha megelőzésében és kezelésében nagy szerepe van a megadózisú C-vitaminnak. Azóta kiderült, hogy ez a hatás jelentéktelen. Viszont ahány vírus, annyiféle hatásmechanizmus. Sejttenyészetekben az EpsteinBarr-vírus és a citomegalovírus aktivitását jelentősen lecsökkentette az, ha a sejteket előbb C-vitaminnal kezelték.

 

Embereknél nem szokás mesterségesen C-vitamin-hiányt előidézni, bár igaz, elég volna csak felkutatni az amerikaiak azon 7%-át vagy az angolok azon 13%-át, akik gyakorlatilag majdhogynem skorbutban szenvednek, annyira alacsony a C-vitamin-szintjük. De ez macerás, ezért inkább kitenyésztettek egy egértörzset „Gulo (-/-)” becenéven, akik nem képesek C-vitamint szintetizálni, így a fertőzésre adott reakciójukat össze lehet hasonlítani a normál, C-vitamint szintetizáló egerekével. Kim és munkatársai H3N2 influenzával fertőzték meg a Gulo-egereket, amitől azok sajnálatos módon elpusztultak, míg a normál egerek elég jól viselték a fertőzést. A Gulo-egerek tüdejében megemelkedett a gyulladáskeltő citokinek (IL-1 alfa és béta) szintje és lecsökkent a gyulladásgátlóké (INF alfa és béta). Ezt a jelenséget szokták citokinviharnak nevezni, ez végzett az emberekkel a spanyolnáthajárványban, és most az új koronavírus esetében is. (Azért nevezzük új koronavírusnak ezt Covid19-et, mert rajta kívül még legalább 6 koronavírust ismerünk, ezek közül kettő már ránk hozta a frászt 2002-ben SARS és 2012-ben MERS néven. Négy pedig itt cirkál a körünkben légúti fertőzéseket okozva, és csak a jelre várnak, mint valami alvó ügynökök, hogy halálos mutációvá váljanak.) Ha a Gulo-egereknek a fertőzéshez C-vitamint is adtak, a normál egerekhez hasonlóan viselték a betegséget. Más vizsgálatokban, a Gulo-egereket H1N1 influenza vírussal fertőzve ugyanilyen hatást figyeltek meg, s a C-vitamin adása csökkentette a tüneteket, és helyreállította a károsodott mitokondriumokat.

 

Ezek a vizsgálatok az új koronavírus okozta megbetegedéssel kapcsolatban azért figyelemre méltók, mert a gyulladáscsökkentő citokinek megnövekedett és a gyulladáskeltők csökkent száma nem személy szerint a vírusoknak szólt, hanem a vírusok tüdőszövetre gyakorolt hatásának, azaz nyugodtan feltételezhetjük, hogy a C-vitamin a tehénhúgynál komolyabb védelmet jelent Covid19 fertőzés esetén. Az influenzán túl a C-vitamin aktivitást mutatott a herpesszel, a poliovírussal, a leukémiát okozó egyik vírussal, a HIV-vel, a parvovírussal vagy a veszettség vírusával szemben is.

 

Az az állítás tehát, hogy a C-vitaminnak nincs vírusellenes hatása, finoman szólva tévedés.

 

Önmagában az a tapasztalat, hogy fertőzés esetén a fehérvérsejtek falni kezdik a C-vitamint, és ettől gyorsan le is nullázódik az emberek C-vitamin-szintje, jelzi, hogy a szervezet valamire csak használja fertőzés esetén a C-vitamint. Végül is tudjuk is, mire: hatására megnövekszik a gyulladáscsökkentő citokinek száma, továbbá – mivel remek antioxidáns – a vírusfertőzések során keletkező túl sok reaktív oxigén egy részét is semlegesíti. Övsömör esetén vizsgálták a C-vitaminin-fúzió hatását a fertőzés után visszamaradt neuralgiás fájdalmakra, és egyértelműen pozitív hatást tapasztaltak, pl. megrövidült a felépülési szakasz.

 

Az Orthomolecular.org beszámolót közölt arról, hogy kínai orvosok sikerrel kezeltek koronavírustól megbetegedett embereket állapotuk súlyosságától függően 10-20 gramm, naponta intravénásan beadott C-vitaminnal. A hír azért is érdekes, mert ugye meg lett mondva, hogy a C-vitaminnak nincsen semmiféle vírus-, pláne koronavírus-ellenes hatása.

 

 

 

És mi a helyzet a D-vitaminnal? Ezt a professzor mindenképpen ajánlja, mert tél végére az emberek általában D-vitamin-hiányban szenvednek. De csak ezért? Ilyen alapon bármelyik más vitamin szedését is ajánlhatta volna, elvégre az emberek többsége nem szed semmilyen vitamint.

 

Nézzük, mit mond erről az indiai hitvilágon túl a kutatás!

 

Először Edgar Hope-Simpson vetette fel, hogy az influenzajárvány jelentkezése és súlyossága kapcsolatban áll az UV-sugárzás intenzitásával. Bár az UV-sugárzás tuberkulózisellenes hatását már a 19. század legvégén felfedezték a bőrtuberkulózis kezelése kapcsán, a D-vitamin immunológiai szerepére végül is az 1980-as években elindult kutatás világított rá, amikor kezdték felismerni a D-vitamin rákellenes hatását. Meglepő módon innen mégsem csak egy ugrás volt a vírusellenes hatás felismerése, mert végül is a D-vitamin sejtosztódást szabályozó hatásából még nem következik a vírusellenes hatás. A fordulat akkor következett be, amikor John Cannell, a D-vitamin-mániás orvos, tudva, hogy télen mindenkinek alacsony a D-vitamin-szintje, kórházi osztályán minden betegének D-vitamint adott, és az influenzaszezonban egyedül az ő osztályán nem betegedett meg senki influenzában. Persze, ahogy Pasteur mondta, a szerencse a felkészült elméknek kedvez, s Cannell közéjük tartozott. Munkatársaival vérátömlesztést adtak Hope-Simpson teóriájának, és számos klinikai és megfigyeléses adatot összegyűjtve 2006-ban megfogalmazták azt a teóriát, hogy az influenzajárványok akkor alakulnak ki, amikor a népességben kritikus szint alá csökken a D-vitamin-szint.

 

Azt gondolnánk, az orvostudomány ráveti magát erre a hipotézisre, tekintve, hogy egy-egy influenzajárványban a világon 400 000 ember szokott meghalni. Ehhez azonban független orvostudományra volna szükség, márpedig az akadémikus orvoslás a gyógyszer- és vakcinaiparhoz van bekötve, ott pedig nem szeretik hallani, mi mindenre volna képes a D-vitamin. Így aztán csak szórványos kutatások születtek, amelyek viszont lényegében alátámasztják a teóriát. Sokakban felmerült azonban a gondolat, hogy ha az influenzával szemben véd, akkor miért ne védene más légúti fertőzésekkel szemben is? Kiderült, hogy a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőző betegségek is szoros összefüggést mutatnak az alacsony D-vitamin-szinttel. A D-vitamin hatására ugyanis a légcsőben cathelicidinek és defensinek, azaz antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek blokkolják a baktériumokat, a gombákat, valamint a burkolattal rendelkező vírusokat. Mit ad isten, a Covid19 is ilyen burokba zárt RNS vírus. Ezek az antimikrobiális fehérjék szétcincálják a vírus burkolatát, ami azért csapás pl. a Covid19-re nézve, mert az a burkolatán hordozott tüskéivel kapcsolódik a tüdő- és bélsejtek ACE2 receptorához és jut be a sejtbe. A D-vitamin a tüdőben csökkenti a gyulladáskeltő citokinek szaporodását és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét is, azaz a citokinvihar ellen dolgozik. Ehhez persze 4060 ng/ml D-vitamin-szintre volna szükség, amihez átlagos méretű felnőttnek akár 10 ezer NE D-vitamint is kéne szednie.

 

Szumma szummárum, aki sok C- és D-vitamint szed, az jó eséllyel csökkenti a Covid19 vírusfertőzés esélyét, és kialakult fertőzés esetén a betegség súlyossá fajulását.

 

A kétkedők ilyenkor fel szoktak kacagni, hogy csak nem mondom azt, hogy Iránban a D-vitamin-hiány okozná a súlyos járványt. Vagy Olaszországban? Vagy Spanyolországban? Ezzel a logikával a vitaminárusoknak kéne a legegészségesebbeknek lenniük, hiszen ott van karnyújtásnyira tőlük minden vitamin. Ha a vitaminárusok egészségi állapotáról nem is készült felmérés, azt tudjuk, hogy az irániak körében 48 vizsgálat összevont elemzése alapján a férfiak 46%-a, a nők 62%-a D-vitamin-hiányos, ami megdöbbentő lehet annak, aki a földrajzi elhelyezkedésből következtet egy ország népességének a D-vitamin-szintjére. De hogy fokozzam a hatást, az egész Afrikára kiterjedő 129 vizsgálat összevont elemzése szerint az afrikaiak 18%-ának 12 ng/ml, 34%-ának 20 ng/ml és a maradéknak 30 ng/ml alatti a D-vitamin-szintje. A spanyolok 34%-ának D-vitamin-hiánya van, s az idős olasz nők 24%-ának 5 ng/ml, 76%-ának pedig 12 ng/ml alatt volt a D-vitamin-szintje; mindkét érték már a vészes D-vitamin-hiány kategóriája. Általában is elmondható, hogy az idősekben mutatható ki súlyos D-vitamin-hiány, és éppen ők azok, akik veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzésre. Ha napsütötte országokban ez a helyzet, mit várunk a magyar adatoktól? Tíz magyarból 9 D-vitamin-hiányos.

Szendi Gábor

 

» Részletek

2020. 04. 02.

Vírus ellen nincs gyógynövény! Gyuri bácsi otthon marad, ezt kéri az idősektől

A koronavírus-járvány terjedését úgy tudjuk megfékezni, ha betartjuk az előírásokat, és otthon maradunk – ezt üzeni Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember is az olvasóknak.

» Részletek

2020. 04. 01.

Hogyan befolyásolja a koronavírus járványt a Chiron áprilisban?

Chiron, az elfelejtett kisbolygó mitológiai története.

» Részletek

2020. 03. 30.

A kevesebb fogyasztás szabadabbá tesz

A főképp az iparosodott országokra jellemző túlzott fogyasztás több természetes erőforrást emészt fel, mint amennyit a Föld pótolni képes.

 

» Részletek

2020. 03. 25.

Koronavírus járvány az asztrológia tükrében

Többekben felmerült a kérdés, hogy vajon lehet-e látni az asztrológia segítségével, hogy hogyan alakul világviszonylatban és Magyarországon a koronavírus járvány terjedése. A válasz igen, vannak egyértelmű tendenciák, amelyeket jól mutat a horoszkóp.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.