Holisztika

3 testalkat – 3 diéta

Ájurvédikus tanácsok tavaszra


 

A tavasz az ébredés évszaka. Melegebb az idő, többet lehetünk kint a szabadban, de mi hasznunk van belőle, ha semmihez sincs kedvünk, és állva elalszunk a fáradtságtól?  Élénkítsük fel testünket-lelkünket ájurvédikus tisztítókúrával. Az ájurvédikus tisztítókúra nem azon elv alapján működik, hogy „végy egy csipet gyömbért és két csipet kurkumát...” – ez a méregtelenítés aktív részvételünket kívánja! Az ájurvéda tanításai szerint szervezetünk összes funkcióját három biológiai erő irányítja (vata, pitta és kapha), melyek a velünk született, ránk jellemző arányban vannak jelen a szervezetünkben. Ha életünk során a környezeti hatások, táplálkozásunk, életmódunk miatt módosul a velünk született testalkatunk, az betegségekhez vezet.

 

Az ájurvéda éppen ezért nagy hangsúlyt fektet az egyéni testalkat részletes felmérésére, és összes terápiáját személyre szabottan, az egyéni testalkatnak megfelelően ajánlja. Tisztítókúránkhoz első lépésben a lerakódott méreganyagok eltávolítását tűzzük ki célul.

 

 

Méregtelenítés testtípusok szerint

A túlnyomóan kapha típusú emberek lassúak, nehézkesek, keveset mozognak, hajlamosak az elhízásra. Ha olyan életmódot folytatnak, ami a születésüktől eleve domináló kapha-minőségüket erősíti, először általános rossz közérzetet, tompultságot éreznek, majd kialakulnak a hurutos betegségek. Ha továbbra sem változtatnak, krónikus problémák lépnek fel a tüdőben (influenza, asztma, bronchitis), a szövetekben (bőr alatti víz, jóindulatú daganatok, ciszták) vagy a keringési csatornákban (lerakódás az érfalakon, nyirokpangás).

 

Számukra a diéta, egyes étkezések kihagyása javasolt. Ajánlott a pikáns (erősítik az emésztést), a keserű (zsírbontó hatásúak) és a fanyar (szárító és vízhajtó hatásúak) fűszerek használata. Ilyenek a bazsalikom, cayenne bors, citromfű, eukaliptusz, fahéj, fekete bors, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, kapor, kardamom, friss koriander, lestyán, menta, metélőhagyma, mustár, petrezselyem, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, szurokfű, tárkony, torma, turbolya, zellermag, zöldhagyma, zsálya.
A diéta mellé olyan speciális jógagyakorlatok végezhetők, melyek serkentik a lassú anyagcserét (1. ábra).

 

           

                 Tadasana              Utthita Trikonasana             Shalabhasana
 
1. ábra


A túlnyomóan vata típusú emberek jókedvűek, energikusak, rugalmasak. Ha olyan életmódot folytatnak, ami a születésüktől eleve domináló vata-minőséget erősíti, az általános nyugtalanságot, szétszórtságot eredményez. A túltengő vata miatt állandóan fáznak, fogynak, kiszárad és berepedezik a bőrük, majd reuma, ízületi gyulladások, felfúvódásokat kínozzák őket. Először enyhe fájdalmakat észlelnek a csípő tájékán, a keresztcsont környékén, később már a csontokban és az ízületekben is. A fájdalmak végül sűrűsödnek és felerősödnek, alvászavarok, idegesség kísérik mindennapjaikat. Ajánlott számukra a főtt és meleg ételek, illetve a melegítő fűszerek (fahéj, gyömbér kardamom, szegfűszeg) fogyasztása. Jóga gyakorlataik megnyugtatnak, átmelegítenek (2. ábra).

 

      

             Uttanasana           Advomukha Svansasna             Pascimatanasana
2. ábra

 
A túlnyomóan pitta típusú emberek életmódja dinamikus, túlfűtött. Ha olyan életmódot folytatnak, ami a születésüktől eleve domináló pitta-minőségüket erősíti, első lépésben általános ingerültséget, türelmetlenséget éreznek. Végül a változás komoly hőjelenségeket produkál: lázat, gyulladásokat, sebeket, fekélyeket, keléseket és nem utolsósorban savtúltengést. Az ájurvéda a túltengő pitta kezelésére a testet hűtő teákat (citromfű-, menta-, narancshéj-, rózsa-, sáfrány- vagy vaníliatea) és hűsítő fűszereket ajánl: kapor, koriander, kurkuma. Jógagyakorlatai nyugodtan, megerőltetés nélkül elvégezhetőek (3. ábra).

 

       

           Vajrasana                            Apanasana                   Dvipada pidam
 
3. ábra

 


Az ájurvéda tanítása szerint február közepétől május végéig a természetben az ún. kapha minőség dominál. A kapha erőt, stabilitást adó princípium. Ajánlatos ilyenkor az ezt csökkentő élelmiszereket fogyasztanunk: például rizsételeket, árpát, kölest, retket, (vörös) káposztát, édesköményt vagy karfiolt. Tartózkodjunk a kapha-minőségű ételektől, mint a burgonya, a paradicsom, a paprika és a tejtermékek, különösen a sajt. Kiváló tavaszi étel az édeskömény mind a kapha-, mind a pitta-típusú embereknek, gyengébben fűszerezve a vata-típusúaknak is ajánlott:

 

Hozzávalók (2 személy részére): 2 db édeskömény, 1 evőkanál napraforgóolaj, fél csilipaprika (csak kapha-típusúaknak), pár szem piros vagy zöld bors, negyed-negyed teáskanál barna mustármag, kumin, koriander, kardamom, fahéj, csillagánizs, valamint kurkuma, 2 késhegynyi asafoetida (aszatgyanta, hing néven is ismert), 3 késhegynyi őrölt fekete bors, fél csésze víz, 1 érett (vagy konzerv) mangó, 1 teáskanál nádcukor, 1 narancs leve, 1-2 evőkanál tejszín vagy kókuszkrém, só.

 

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, és a fűszereket beletesszük. Ha áthevültek, rátesszük a négybe vágott édesköményt. Felengedjük vízzel, és lassú tűzön főzzük. A mangót a mixerben pürésítjük, hozzáadjuk a narancslét és a cukrot, és a majdnem puha édesköményre öntjük. Megsózzuk és készre főzzük. A legvégén hozzátesszük a tejszínt/kókusztejet, petrezselyemlevéllel díszítjük és főtt rizzsel tálaljuk.

 

 

Általános tanácsok a tisztítókúrához

A védikus felfogás szerint életünk tüzét úgy tekinthetjük, mint egy nagy átalakítót, mely minden testünk számára idegent – legyen az táplálék, benyomások, információk, érzelmek vagy érzések – megemészt, vagyis számunkra beépíthetővé, hasznosíthatóvá alakít. A salakanyagokat, a méreganyagokat pedig eltávolítja.

 

Ha azonban az átalakító tüze gyengébben lobog, kisebb az anyagcsere, a testi és szellemi táplálék egy része „megemésztetlenül” felhalmozódik, a salakanyag sem tud tökéletesen kiválasztódni – és testünk már tele is van méreganyagokkal. Ennek elégetése pedig már jóval nagyobb tüzet igényel a megszokott mértékű anyagcserénknél (lásd a láz folyamata, a nők változó korral járó hőhullámai).

 

Nem ajánlott a méregtelenítéshez a totális böjt, mert ilyenkor emésztésünk tüze csak pislákol.
Helyette olyan táplálkozás javasolt, ami kevés és könnyen feldolgozható ételekből áll, ráadásul olyan minőséggel, mely feléleszti az emésztés tüzét, hogy a lerakódott méreganyagot el tudja égetni.

 

Hetente tartsunk egy ilyen napot, fogyasszunk könnyű, frissen főtt, meleg és jól emészthető zöldségféléket és gabonaételeket (habarás, rántás és tejszín nélkül!). Részesítsük előnyben az emésztés tüzét növelő fűszereket (fekete bors, erős paprika, szerecsendió, szurokfű, kakukkfű, rozmaring, torma, kardamom, fahéj, mustár, fokhagyma, bazsalikom, eukaliptusz).

 

A tisztítókúra ugyan tehermentesíti a tápcsatornát, de a máj és a vesék tisztítása több figyelmet igényel. Salaktalanítására kiváló minőségű teakeverékeket találhatunk a gyógyszertárakban. Segítsük veséink működését azzal, hogy sok folyadékot iszunk, és melegen tartjuk őket. A méregtelenítés idején semmiképp ne fogyasszunk alkoholt.

 

Készítsünk ájurvédikus forralt vizet: forraljunk reggelente 3 liter vizet 20-30 percig, amit aztán egy termoszkannába töltünk, és napközben forrón elkortyolgatunk. Tehetünk bele kevés citromlevet vagy főzhetünk bele gyömbért is ízlés szerint. A gyömbér stimulálja az emésztőrendszert, gyorsítja a toxinok kiválasztását. Fellendíti a vér és a nyiroknedvek cirkulációját, oldja a görcsöket, tágítja az ereket.

 

     

             Apanasana                  Urdhva Prassta Padasana      Dvipada Pidam

 


A tisztítókúra napját töltsük pihenéssel, hogy a felszabadult energiát a test tényleg saját magára fordíthassa. Különösen hatékonnyá tehetjük a napot, ha szaunázást és masszázst is betervezünk.

 

Egy könnyű zöldségleves-ajánlat a tisztítókúra napjára: 25-25 g zabot és rizst egy edényben (zsiradék nélkül!) lepirítunk, majd felöntjük 350 ml vízzel. Hozzáadunk egy póréhagymát, 1 kisebb sárgarépát, 1 kis darab zellert apró kockákra vágva. Belereszelünk egy kevés friss gyömbért, és 1 teáskanál köménnyel és ízlés szerint mediterrán fűszerekkel ízesítjük. Tálalás előtt sózzuk és zellerlevéllel díszítjük. Végül, de korántsem utolsósorban: jógázzunk! A kiválasztott gyakorlatok serkentik az emésztést, felgyorsítják az anyagcserét (4. ábra).

Blesz Mária
XVII. évfolyam 4. szám

Címkék: ájurvédás testalkatok, diéta típusok, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.